Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Olaf Cliteur is dit seizoen opnieuw en overtuigend kampioen geworden. Misschien niet met de overmacht die we in sommige andere jaren hebben gezien, maar het verschil was nog steeds ruimschoots groot genoeg. Van harte Olaf! Dat hij niet meer in te halen zou zijn was al een tijdje duidelijk; daarom heeft hij zich in de laatste ronde ook buiten de strijd gehouden. Want de strijd om de tweede plaats was nog wel ongekend spannend. Gerie Opgenhaffen begon de laatste ronde als nummer 2, maar met een minimaal verschil met Hans Radder. Gerie won ook en wel van Pepijn Streng die vijfde stond en staat. Maar ook Hans won (van Bert Bergshoeff) waarmee hij Gerie inhaalde en op zijn beurt met een minimaal verschil (een half Keizerpuntje!) tweede werd. En dat is dan ook de eindstand van het seizoen 2023/2024. Er was nog een kanshebber en wel Wim Postema. Wim was laat in het seizoen als een komeet omhoog gekomen en was de derde persoon die bijna gelijk stond. Maar in de voorlaatste ronde verloor hij van Hans waardoor er toch wat afstand was ontstaan en in de laatste ronde ging het ook mis tegen Rinus Koevoets. Daardoor werd Wim uiteindelijk vierde en Pepijn vijfde. 

Uit het bovenstaande wordt natuurlijk ook gelijk duidelijk dat Gerie groep 2 won en Pepijn groep 3. In beide gevallen met een ruime afstand. Gerie mag het opnieuw in groep 1 gaan proberen en Pepijn in groep 2 waar hij natuurlijk ook minimaal in thuis hoort. In groep 2 werden Rinus en Jaap Loos tweede en derde, door op korte afstand van elkaar zesde en zevende te worden in de totaalstand. De tweede plaats in groep 3 was voor Victor Bartman, die een sterke eindspurt kende en in totaal tiende werd. De begin dit seizoen teruggekeerde Simon Bouwhuis werd derde in groep 3 (plaats 13 in totaal). Simon kende een sterk seizoen en heeft ook een tijd eerste en een tijd tweede gestaan in zijn groep, maar op het eind viel hij wat terug. 

En daarmee is het seizoen 2023/2024 echt ten einde. Op de voorlaatste clubavond won Ron van Dijk de Raadsheercup door in de finale van Gerie te winnen. Gerie had tijdsvoordeel, maar daar heb je tegen Ron niet altijd zo veel aan. Gefeliciteerd Ron! Daarmee zijn alle beslissingen gevallen. Extern niets gepromoveerd en (net aan) niets gedegradeerd. Olaf is ook rapidkampioen; Vincent Visser is snelschaakkampioen. 

Nu hebben we even een adempauze: op de woensdagen 19 en 26 juni is er geen clubavond en de Poort is dicht. Op 3 juli begint dan de zompercompetitie. Maar waar en hoe is nog  niet bekend; dat is ook afhankelijk van de enquete die is uitgezet door het bestuur. In ieder geval is - zoals de traditie dat wil - op de laatste woensdag van augustus (de 28e) de Ledenvergadering, waarna we een week later van start gaan met het seizoen 2024/2025. Hopelijk zien we jullie dan weer allemaal in even grote of liefst grotere getalen. Tot dan of natuurlijk tot in de zomercompetitie!