Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Raadsheer Open Rapid 2014-2015

 

  • Raadsheer Open Rapid - Uitslagen
  • Raadsheer Open Rapid - Verslag
  • Hans Radder is de nieuwe rapidkampioen

De 40 deelnemers werden verdeeld over 5 groepen waarin een volledige achtkamp werd gespeeld. De sterkste schaker van het toernooi was de nummer 6 van Syrië, de Fide Meester Adel Omearat. Met zijn rating van 2266 was hij de grote favoriet in groep 1, en dat maakt hij ook volledig waar, want hij scoorde 7 uit 7. De Leidse Gerrie Bloothoofd kan hem 4 ronden bijbenen maar moest toen in de onderlinge partij het hoofd buigen. Uiteindelijk werd Gerrie 2e met 5½ punt.

Ook groep 2 kende een duidelijke winnaar. Caspar Kruijf begon met 5 winstpartijen, stelde zijn eerste plaats veilig met een korte remise en won de groep met 6½ punt. Op ruime achterstand werden Laurens Schilstra (5) en Melvin Holwijn(4) tweede en derde. De Raadsheren in deze groep konden niet veel potten breken: Vincent eindige met 3½ punt als vierde, en Olaf scoorde 2½ punt.

Spannender was het in groep 3. Hier ging het lange tijd gelijk op en wisselden de kans voortdurend. Onze eigen Rob van Slooten stond na 6 rondes ongeslagen aan kop, maar hij raakte die status in de laatste ronde kwijt. Zijn bedwinger, Csaba Daday uit Enschede, sprong daardoor over Rob heen, maar genoeg voor de overwinning was het niet, want Keimpe Knijft haalde net zo veel punten (4½) en had de onderlinge partij gewonnen. Rob werd met 4 punten toch nog derde, en daarmee de enige Raadsheer-prijswinnaar. Ton van Garderen eindigde in deze groep met 3 punten in de staart.

Ook groep 4 was behoorlijk spannend. Deze werd gewonnen door Rommert Bakker, die in de voorlaatste ronde afrekende met zijn belangrijkste concurrent, Klaas Been. Klaas Been eindigde uiteindelijk als tweede, voor Wim Peters. De enige Raadsheer in deze groep, Henny Heima, eindigde net buiten de prijzen als vierde.

Toppunt van spanning was toch wel groep 5, want hier eindigden liefst 3 spelers gelijk op 5 punten : Bert-Jan Melchers, Rogier Hofland en Peter Kaptein. Hiervan had Bert-Jan de beste score in de onderlinge partijen en hij won dus de groep. Rogier werd tweede en Peter derde. De 3 Raadsheren in deze groep vielen niet in de prijzen. Simon kwam er het dichtste bij (4e met 4½ punt), Hans Bouw werd 6e en Frans Altena had de twijfelachtige eer om als enige geen enkel punt te scoren.

HansRadder
De laatste avond van de rapidcompetitie was een avond van wisselende kansen. Hans begon de avond met een punt voorsprong, maar die was hij na 1 partij al weer kwijt door van Vincent te verliezen. Die kwam daardoor mede aan de leiding, maar ook dat duurde niet lang, want hij verloor direct van Gerie. Hiermee zijn de 3 kanshebbers voor de laatste ronde genoemd. Hans trof het niet met de indeling tegen Ramon, maar wist er knap remise uit te slepen. Omdat ook Gerie niet tot winst kwam is Hans de nieuwe rapidkampioen. Vincent versloeg in zijn laatste partij de uittredend kampioen Olaf en eindigde samen met Gerie op een gedeelde 2e plaats.

Het is voor Hans de tweede keer dat hij zich mag kronen tot rapidkampioen van De Raadsheer. De eerste keer is overigens al weer een tijdje geleden (2007), en Hans moest bekennen dat hij dat eigenlijk vergeten was.

Volledige eindstand