Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Na het verlies in de tweede ronde moest Raadsheer 1 blijven volgen, zelf blijven scoren en hopen op een misstap van ENPS 2. We mochten dus in ieder geval niet meer verliezen. Dat deden we ook niet, maar het 4-4 gelijkspel tegen Amsterdam-West 2 is hoogst waarschijnlijk ook niet genoeg. 

Die wedstrijd stond op woensdag 7 februari thuis op het programma. Zhanna kon gelukkig meespelen, maar helaas moest Simon toch weer afzeggen. Opnieuw viel Mustapha in (zijn derde en laatste invalbeurt). In derde ronde hadden we ruim van Amsterdam-West 4 gewonnen, maar we wisten dat hun tweede team een ander verhaal zou worden. Als ik zo de namen op het formulier zie aan beide kanten, dan moet het toch nochthans wel mogelijk zijn. Maar ik ben inmiddels als teamleider wel gepokt en gemazeld, Iets met beren en huiden. Helaas bleek mijn voorzichtigheid terecht.

Na ruim een ruim een  uur koffie drinken en afwachten komt een clubgenoot me vertellen dat Jeroen het fout gespeeld heeft en kan opgeven. Geschrokken spoed ik mij (voorzover dat in mij zit) naar bord 4, waar Jeroen (1910) tegen de ongeveer even sterke Aldo van de Woestijne (1916). Aldo is zeker een sterke speler en heeft ook al eens het Kattenburger Open gewonnen, maar ik zag aan het bord toch eigenlijk weinig reden tot paniek. Wel maak ik me opnieuw zorgen over het tijdprobleem bij de Raadsheer. Dat zie ik zeker ook bij Leon (1864), die op bord 8 tegen "good old" Ridens Bolhuis (1835) speelt. De rating van Ridens is wel eens hoger geweest en is zeker niet te onderschatten. Dat tijdprobleem speelt niet aan bord 5, waar Mustapha (1804) het opneemt tegen een andere ex-winnaar van het Kattenburger Open namelijk Frans Schoffelmeer (1873). Ook zijn rating is aardig gedaald, maar Frans is zeker ook een sterke speler dus Mustapha gaat een zware pot tegemoet. 

Weer een uur later. Er valt nog weinig over te zeggen. Alleen Mustapha is al in het verre eindspel, waarbij ik me wel zorgen maak of hij dat wel houdt. Gelukkig biedt Jeroen weer hoop: hij wint! Er was kennelijk iets misgegaan bij Aldo; voor ons mooi natuurlijk. Helaas staat Leon dan al wel heel erg moeilijk. Mustapha houdt het heel mooi remise; prima gespeeld dat eindspel want ik zag het toch somber in. Die stand 1,5-0,5 bleef een tijdje op het bord staan. Tobias (2316) staat op bord 2 dan een kwaliteit voor tegen Jan Schuur (1922), al is dat een vasthoudend type. De stelling van Ivo (2117) tegen de enige mij onbekende speler, Rik Hendriks (1910) is materieel gelijk, maar volgens mij wel veel beter. Dat biedt hoop, want ook Zhanna (1983) vind ik op dat moment goed staan op bord 6 tegen Iwan Bonoo (1814), net als Olaf (1912) tegen Frank van de Pavoordt (1738) op 7. Bij Jonas (2089), die dit keer het topbord bezet tegen Dimitar Argirov (1958), zie het er gelijk-achtig uit. 

Maar ja, dan gaat het toch nog mis (althans, niet gewonnen). Tobias wint, zoals al een tijdje verwacht, maar bij Leon gaat het dan toch mis -zeker na een blunder in tijdnood. Jammer Leon. Het is 2,5-1,5 en het wordt nog beter, want ook Ivo wint en Jonas speelt remise (de meningen zijn verdeeld of hij beter of slechter stond, dus laten we het op een terechte remise houden). Dus 4-2, nog 2 borden. Een halfje moet toch kunnen? Maar helaas. Bij Olaf moet er echt iets fout gegaan zijn, want zijn mooie stelling is naar de gallemiezen en hij komt steeds meer onder druk. Het eindigt zelfs in mat. Opnieuw is Zhanna als laatste bezig, maar nu redt ze het niet. Ook haar stelling was ooit heel mooi, maar Iwan heeft het goed gespeeld en op het eind was er geen redden meer aan. Zo wordt het 4-4. 

Theoretisch hebben we nog een klein kansje, maar ja: als als als en afhankelijk van anderen. ENPS staat nu 3 mp voor, met 3 wedstrijden te gaan. Zij zullen dus moeten instorten, wat ik ze eigenlijk ook weer niet gun. Ze moeten nog tegen AW 2, dus dat moet AW dan in ieder geval winnen en wij moeten zo veel mogelijk bordpunten gaan sprokkelen. Maar dan nog staat ENPS nog een punt voor. Dus de realiteit is dat we dit jaar toch waarschijnlijk niet gaan terug promoveren. Al weet je natuurlijk maar nooit. 

Gerie Opgenhaffen.