Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Afgelopen zondag vond in de De Poort de alweer 15e editie van ons rapidtoernooi plaats. Vorig jaar kon dit toernooi door de corona niet doorgaan, maar dit jaar was het weer (bijna) business as usual. Er waren 31 deelnemers, die speelden in 4 groepen.

De hoogste groep leek lange tijd een prooi te worden voor Evert-Jan Straat. Na een perfecte start met 5 winstpartijen, gevolgd door een remise, ging hij met een vol punt voorsprong de laatste ronde in. Daarin wachtte echter de enig overgebleven concurrent, Jimmy Geboers, die Evert-Jan in een bloedstollende partij wist te verslaan. Beiden eindigden daardoor op 5½ punt, maar op basis van het onderlinge resultaat ging de hoofdprijs naar Jimmy. Ook in groep 2 veranderde de koppositie in de laatste ronde van eigenaar. Onze eigen Gerie had lange tijd de beste papieren, maar door een nederlaag in de laatste ronde werd hij nog voorbij gestoken door Karel van Ingen.

Het begint wat eentonig te worden, maar ook in de derde groep ging de winst niet naar degene die de laatste ronde als koploper inging. En opnieuw was een Raadsheer de pineut. Henny begon aan de laatste ronde met een half punt voorsprong, maar moest daarin zijn meerdere erkennen in Luuk Timmer, die hem daarmee passeerde. Tot overmaat van ramp zag Henny ook Han Nicolaas nog langszij komen en moest hij zelfs genoegen nemen met de derde plaats. In de laatste groep was er geen ruimte voor laatsterondedrama, want hier was Joel Groenewoud duidelijk de sterkste. De jonge schaker won al zijn partijen en was 1 ronde voor het einde al niet meer bij te halen. Oud-Raadsheer Maurice eindigde hier op de tweede plaats, gevolgd door Raghav Pathak en Jim van der Valk.

Alle resultaten