Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Met stormachtig regenweer bereikten we dinsdagavond 12 maart het honk van KLM-Pegasus. Desondanks stond in de prachtige zaal van verpleeghuis Groenelaan alles keurig klaar voor onze wedstrijd tegen hun eerste team. Hoewel onze tegenstanders gemiddeld ruim 100 ratingpunten minder hadden, kregen we het erg moeilijk.

Rinus(5) pakte al snel een vergiftigd paard, waarna een vernietigend aftrekschaak volgde. Naast enkele pionnen moest hij ook nog een kwaliteit inleveren. Hans(2) had erg veel stukken in het centrum staan. Om mat te voorkomen gaf de tegenstander een stuk weg dat met schaak genomen kon worden. Niets vermoedend speelde hij een toren die dat schaak niet ophief. Het eerste punt was dus binnen. Harmen (6) pakte met een paard een toren en gaf gelijk een groots familieschaak dus ook die partij was binnen. Met de stand 2-1 leek er niet zoveel aan de hand, behalve het feit dat niemand echt lekker stond. Jack(1) had een aardige koningsaanval. Zijn tegenstander bood een paard aan, maar daarmee werd Jacks stelling zo uit elkaar geslagen dat hij ervan afzag. Alexander(3) had een aanvalsstelling, maar ook een pion minder. Wim(4) zat al snel in een eindspel met een geïsoleerde pion, maar wel met het loperpaar. Gerie(7) stond goed, maar niet winnend. Teamleider Peter(8) moest vechten tegen een stelling met 2 pionnen achterstand. Kortom....waar komt het volgende punt vandaan. Het eerste geluk kwam toen Geries tegenstander een toren weggaf (3-1). Nog meer geluk (of kracht?) toen Peter zijn stelling met 2 pionnen achter toch remise wist te houden (3½-1½). Alexander, met pion minder, wist uiteindelijk ook zijn stelling remise te houden (4-2). Jack raakte wat pionnen kwijt en moest helaas het onderspit delven (4-3). Mijn partij was nog bezig en zag er erg remiseachtig uit.

In een uiterste poging op winst, toen de stand nog niet 4-3 was, offerde ik mijn koningsvleugelpionnen om op de damevleugel te promoveren en bereikte ik de volgende stelling:

2e team KLM Pegasus

Ik speelde in grote tijdnood Da6+. Na f6 kon ik de pionnen niet meer tegenhouden en uiteindelijk verloor ik ook nog op tijd. Helaas, de eindstand werd daarmee dus 4-4.

Fritz gaf de volgende winstvariant: 1....Db1  2.Kf6 De4  3.g6 Kc3  4.g7 De8  5.Kg5 Kd3  6.Kh6 Kd4  7.Kh7 Dh5+  8.Kg8 Ke5  9.Kf8 Dh6  10.Kf7 Df6+ 11.Kg8 Kxf5  12.Kh7 Dh5+  13.Kg8 Kg6  14.Kf8 Dd8#

Wim Postema

Raadsheer 2 in actie bij KLM-Pegasus