Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Het was weer een dolle boel gisteren bij de Ontheemde Raadsheer. Ramon, Ron en Bart zijn bovenaan geëindigd. Ramon was even knallend als vorige week van start gegaan, maar liet na verloop van tijd gaten in zijn score vallen. Niet iedereen heeft even veel potjes gespeeld, want sommigen namen af en toe pauze. Het is heel wat om twee uur achter elkaar voor het beeldscherm te spelen.

Bij wijze van willekeurige steekproef volgt hier een analyse van een van de spellen.

wipo (Wim Postema) tegen SpirusKoekoek (Jop Dekker): Grünfeld, drie paarden. 5+0.

9. Pxd4: 9. exd4 was hier ook sterk. Het levert een geïsoleerde damespion op, maar het maakt het voor zwart een beetje moeilijk om te ontwikkelen, terwijl wit de 'slechte' loper naar f4 kan ontwikkelen. Een mogelijk vervolg is 9. ... Pc6 10. d5 Pa5 11. Le2! Een flankaanval met a6 en b5 wordt nu minder gevaarlijk, en wit dreigt b4 om het paard op a5 in te sluiten. Als wit inderdaad de loper naar f4 kan ontwikkelen, wordt d6 soms mogelijk om van de isolatiepion weer af te komen.
11. ... Pg4: zwart speelt aggressief. Een alternatief was 11. ... b5.
14. Tfd1 was nuttig uit een positioneel oogpunt maar niet noodzakelijk. Na 14. Pb6 Pe5 15. Pxe5 kan zwart met de dame terugslaan, maar dan is 16. f4 een probleem. Als zwart met de loper terugslaat is er geen dreiging meer op h2 en is 16. h3 dus een probleem.
Als wit 18. Dxb2 Lxb2 19. Tb1! Lg7 20. Ld5 had gekozen, zou b7 onder grote druk staan. Na 18. Pxc8 Txc8 was dit niet meer mogelijk omdat de witte dame de loper op c4 moet dekken.
Zwart kan in deze stellingen vaak wel de kwaliteit nemen op a1. Merk immers op dat de toren op c8 het veld c3 dekt, en dat de loper op d2 niet gedekt staat na de ruil op a1. Dat wil zeggen dat zwart tijd heeft om h6 of h5 te spelen, zodat het witte loperpaar geen rampscenario veroorzaakt bij de zwarte koning.
Na 22. Le6 blijkt dat 20. ... Pxf2 beter was geweest voor zwart. Toch had zwart hier nog kunnen verdedigen met 22. ... Tc2.