Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Zondag 26 mei stond de zevende en laatste ronde van het 15e Kattenburger Open Toernooi op de agenda. Alex Polak (LSG, Caissa) stond al een punt voor en was ook echt wel duidelijk de sterkste. Eigenlijk hetzelfde als Pogacar die op dezelfde dag de Giro won. Maar anders dan Pogacar moest Alex op de laatste dag nog wel zijn best doen! Want onze ex-clubkampioen Frans Smit - die nu voor Fischer Z speelt - was niet van plan om het hem cadeau te doen. Dat gebeurde dan ook niet; het werd een spannende pot waarbij Frans zelfs nog een pion voor kwam maar uiteindelijk werd het toch remise waardoor Alex met 6,5 uit 7 het toernooi won. Chapeau! Er volgt zo snel mogelijk een foto, maar de wisselbeker, een gewone prijs en een geldprijs waren voor hem.  De tweede prijs ging uiteindelijk naar Joël Groenewoud (Amsterdam West). Hij viel al eerder in de prijzen, maar dan in de B-groep. Nu speelde hij tegen een andere Frans - ex-winnaar Frans Schoffelmeer - met een half uur minder omdat hij te laat kwam door OV-problemen. Uiteindelijk speelde hij puur op zijn increment terwijl Frans nog iets van vijf kwartier had want die speelt altijd erg snel. Maar desondanks wist hij met zwart te winnen zodat hij op 6 punten kwam. Dat is is toch ook een geweldig resultaat. Frans Smit werd met 5,5 punt alleen derde, zodat er geen delen aan te pas kwam voor de hoogste prijzen. 

Dat kan niet gezegd worden van de ratingprijzen. Anders dan andere jaren was er geen sprake van een echte B-groep maar wel van drie ratingprijzen in de categorieën 1650-1800, 1500-1650 en 1500 en lager. Bepalend waren de ratings bij aanvang van het toernooi en dat waren de ratings per 1 oktober 2023, dus nog voor de aanpassingen van FIDE en KNSB. De categorie 1650-1800 werd met 4,5 punt gedeeld door vier mensen en dan wordt het prijzengeld gedeeld maar het bekertje gaat naar de hoogste TPR. Dat was in deze categorie Leo Littel (Fischer Z). Ten onrechte ging die eer bij de uitreiking naar Hans Koonings, spelend voor Oosten-Toren maar net als Frans ex-lid en ex-secretaris van de Raadsheer. De TPR van Leo was echter 1 punt hoger, sorry Leo! Verder ook prijzen voor Jim van der Valk Bouman (Zwart op Wit) en Aden Darie (Amsterdam West). Nog erger was het in de categorie 1500-1650, waar daar moesten maar liefst zes mensen de prijs delen met 3,5 punt. Verreweg de hoogste tpr van dit zestal was voor Paul Winnubst (Amsterdam West). Niet zo gek , want deze (ook al) jonge speler had niet eens alle partijen gespeeld en toch nog zo'n resultaat. Verder: Luuk Hoogeveen (LSG), Raf Tjong-Akiet (EsPion), Maurice Buzink (Zwart op Wit, Raadsheer), Ben Duivenvoorden (VAS) en Sinan Erisen (Zwart op Wit). De categorie onder de 1500 kende echter maar een enkele winnaar en wat voor één: Marjolein Aarten (Amsterdam West) haalde als enige in haar ratingcategorie ook 3,5 punt. 

Het best scorende Raadsheerlid was andermaal Jop Dekker, die in de laatste ronde remise speelde tegen ex-winnaar Steve Michel en 4,5 punt scoorde. Maar ook Joppe Bolderman (net als Maurice zowel Zwart op Wit als de Raadsheer) had een goed toernooi. Het was weer een goed geslaagd toernooi dus we kunnen uitkijken naar de 16e editie, die op 6 oktober gaat beginnen. Maar eerst nog het 19e Achtkampen Rapidtoernooi op 15 september.

Alle uitslagen en de eindstand