Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Het seizoen gaat al weer naar zijn ontknoping toe en dat betekent ook dat het Kattenburger Open zijn einde nadert. Op zondag 14 april werd de zesde ronde van het 15e Kattenburger Open Toernooi gespeeld, natuurlijk zoals altijd bij ons in de Poort. Om persoonlijke redenen was ik dit keer veel te laat maar alle voorbereidingen bleken al door anderen te zijn gedaan. Hartelijk dank daarvoor! Ik kan namen noemen, maar dan noem ik waarschijnlijk ten onrechte ook namen niet . We konden gewoon op tijd beginnen.

De afgelopen jaren was er meestal sprake van een spannende ontknoping van het toernooi. Maar in dit toernooi lijkt het toch een ander geval. Alexander Polak (uit de regio Leiden volgens mij maar hij woont nu in Amsterdam) doet dit jaar voor het eerst mee. Hij heeft de hoogste rating en laat over zijn bedoelingen weinig misverstanden bestaan: hij won alles en staat nu met 6 uit 6 met overmacht op kop. In deze zesde ronde moest ex-winnaar Steve Michel het hoofd voor hem buigen. Er staan echter nog twee mensen op 5 uit 6 die hem de voet nog dwars kunnen zetten. De ene is Joël Groenewoud die speelt bij Amsterdam-West. Dit 14-jarige talent speelt al een paar jaar met onze toernooien mee en vorig jaar (als ik het goed heb) won hij nog de B-groep. Maar inmiddels is hij het toernooi nu begonnen met de tweede rating. Nu won hij van een andere ex-winnaar, Willem Hensbergen. Hij heeft echter al gespeeld tegen Alexander en zoals uit de score blijkt heeft hij dat verloren. De andere is Frans Smit. Dat vind ik stiekem wel erg leuk want Frans is een vriend van me, en een ex-lid en ex-secretaris van de Raadsheer. Maar geen nood: ik heb geleerd altijd  objectief te zijn tijdens toernooien. Je kunt wel uitrekenen dat Frans, na van trouwe deelnemer Frits Veenstra gewonnen te hebben,  nu tegen Alexander moet spelen als ze er allebei zijn bij de laatste ronde. En ik kan wel verklappen dat Frans dan wit heeft en Alexander zwart. Daaronder staan nog drie spelers met 4,5 punt - ook bekende namen (ex-winnaars Frans Schoffelmeer en Aldo van de Woestijne en nog zo'n vaste deelnemer, Kees Sterrenburg). Maar hoe het ook zij: opnieuw zal het toernooi een nieuwe winnaar kennen - de 14e in 15 edities. Het beste Raadsheerlid is - net als vorig jaar - Jop Dekker met tot nu toe 4 punten, maar Joppe Bolderman volgt hem op slechts een halfje.

De laatste ronde wordt pas op 26 mei gespeeld, dus dat duurt nog even. Als je de ontknoping wilt bijwonen kan dat natuurlijk; iedereen is welkom. Er is dit jaar geen B-groep meer; in plaats daarvan zijn er nu 3 ratingprijzen: tot 1850, tot 1600 en tot 1500 aan het begin van het toernooi. Toen golden de ratings van 1 oktober 2023.

Gerie Opgenhaffen.