Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Sommigen waren woensdag moe of zelfs ziek, maar er zijn desondanks interessante spelletjes geweest. Een paar observaties uit de ogen van Paul Maurice:

Gerie opende met een verpletterende partij tegen Bart, waarbij Gerie op de lichte velden zat en Bart op de donkere; Bart had veel minder ruimte en bezweek uiteindelijk onder de matdreigingen. Daarna heb ik een wilde Siciliaan gezien tussen Jop en Gerie, waar wit uiteindelijk minder stukken wist te slaan dan zwart, zodat Gerie opnieuw als overwinnaar uit de bus kwam.
Simon speelde toen de bevreesde Bird tegen Gerie, wat diens eerste verlies had kunnen worden. Gerie speelde f6, en e6 viel, waardoor Simon voor kwam te staan; maar Simon miste even later mat in één en de partij eindigde in eeuwig schaak.
Ron viel Simon op zijn beurt aan met het Urusov-gambiet in de Petrov-verdediging. Simon zag misschien niet op tijd de combinatie die de d-lijn opende en de zwarte dame won voor een loper en een toren. Simon hield zich vervolgens wel uitstekend staande met lichte materiaalachterstand; uiteindelijk zetten de zwarte toren en loper de witte koning zozeer onder druk dat Rons klok afliep.

Nu bekijk ik een partij Jop tegen Wim. Één pionnetje van Wim weggesnoept, nog een pionnetje, en een derde... tijd om op te geven. Een beetje zielig, maar zulke spelletjes horen er ook bij!
Een spelletje Simon tegen Gerie vond ik wel geestig. De zwarte toren op c8 keek naar beide witte lopers, die vlak voor elkaar stonden. De voorste was gedekt, maar de achterste niet! Met snelschaken kan men een enkele keer de twee lopers nog wel door de war halen, hoewel Simon dat vast niet zal hebben gedaan.
Bart en Ron spelen een eindspel waar de zware stukken een voor een worden afgeruild. Het is van te voren niet makkelijk in te schatten hoe uitgebreid het eindspel zal zijn... Ron gaat opnieuw door de vlag!

Gerie is flink in vorm: hij is drie kwartier na het begin van het toernooi nog steeds onverslagen.
Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg: er worden doorgaans wel meer dan 50 spellen gespeeld op een avond bij de Ontheemde Raadsheer.
Hopelijk tot volgende week!