Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Afgelopen woensdag ontving Raadsheer 2 de koploper van de 2e klasse A.

RH 2 Espion 2

Espion 2 had tot nu toe alles gewonnen dus moest er in opdracht van teamleider Peter Voets gezegevierd worden. Het begon heel veelbelovend met goede stellingen voor Hans (2), Wim (4), Rinus (6) en invaller Ton (8). Rinus raakte geblesseerd en kreeg een pleister op zijn duim als gevolg van zijn messcherpe aanval op de tegenstander. Hij speelde met wit en had zojuist met een paard de toren op h8 genomen. Dat kon de tegenstander op a1 ook, maar 'helaas' kon zijn paard zich niet meer bevrijden.

Intussen kreeg Hans een prachtige aanval op zwarts koningsvleugel met een overvloedige keuze uit goede aanvalszetten. Ton had inmiddels een kwaliteit gewonnen.

Bij André (1) was niet veel aan de hand en zoals gebruikelijk had hij een oerdegelijke stelling opgebouwd. Jack (3) speelde een wat vreemde opening. Zijn tegenstander met wit moest een achtergebleven pion op e3 met een paard op g2 dekken. De stellingen van Harmen (5) en invaller Lex (7) leken wat minder.

Intussen had Hans fraai gewonnen en de overmacht van Rinus was te groot. André bood remise aan en de tussenstand werd 2½ - ½.

Het hierboven geschetste scenario bleek aardig de waarheid te worden. Doordat zijn dame gepend stond verloor Lex een stuk en Harmens koningsstelling werd ontregeld. Ton stond inmiddels een dikke toren voor en won. Helaas moesten Lex en Harmen opgeven en met nog twee partijen aan de gang was de stand 3½ - 2½.

Wim had twee stukken voor een toren, maar een erg gecompliceerde stelling. Toch voerde hij de druk op en uiteindelijk maakte de tegenstander een beslissende fout. Nu kon Jack vrijuit spelen. Geheel in de stijl van Capablanca drukte hij zijn tegenstander richting de bordrand, won een pion en uiteindelijk de partij. Eindstand 5½ - 2½.

Andere uitslagen en nieuwe tussenstand in klasse 2A

Wim Postema