Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Vrijdag 7 december 2018 speelden we tegen onze grootste concurrent in de 2e klasse: ENPS 3. Op papier waren we iets sterker, maar het lukte net niet om dat in een overwinning om te zetten. Ook waren we niet helemaal compleet. Ton en Gerie vielen in, maar dit keer speelde op bord 1 wel André de Roo mee.

De eerste uitslag was een degelijke remise van Ton. Daarna ging het even mis. Wim (bord 5) overzag in een combinatie een tussenschaakje, wat hem onmiddellijk zijn dame kostte. Dat was even een tegenvaller. Gelukkig won Jack (bord 3) met een sterke koningsaanval. Ja, ja, een zwart fiancetto zonder loper op g7 werd door Jack natuurlijk keurig uitgebuit met een pion op f6 en de dame op h6. De stand werd dus 1½ - 1½. Om kwart voor elf was Jacks oordeel over de overige stellingen:"Rather equal". Harmen (bord 6) stond lange tijd onder druk, maar adequaat verdedigen bracht hem een goede remise. Ook André speelde een degelijke remise. Met een fraaie tussenzet won Rinus (bord 4) een kwaliteit, maar moest daarna nog wel opboksen tegen een sterk loperpaar. Hij maakte geen fouten en won.

Bij de stand 2½ -3½ hadden Gerie (bord 7) en Hans (bord 2) allebei uitstekende kansen, dus een overwinning zat er misschien wel in. Gerie had twee pluspionnen, maar moest het ook opnemen tegen een actief loperpaar. Lange tijd ging het goed, maar door een volledige black-out gaf hij een volle toren weg. Hij streed nog dapper door, maar het mocht niet meer baten. Met de stand 3½ - 3½ speelde Hans natuurlijk op winst. Zijn dame en paard kwamen ten koste van een pion vlak bij de witte koning, maar helaas sloeg deze aanval net niet door. Een zenuwslopend einde volgde waarbij zijn tegenstander, met twee pionnen en paard tegen Hans met één pion en loper, probeerde te winnen. Hans hield het hoofd uiterst koel, maakte geen fouten en uiteindelijk zag zijn tegenstander het niet meer zitten. Hij gaf zijn laatste pion tegen de loper en remise was een feit. Een gelijkspel dus. Daardoor hebben we nog alle kansen op promotie, maar toch jammer dat we niet gewonnen hebben.