De Raadsheer

Amsterdamse Schaakvereniging
Opgericht 2 februari 1922

DE RAADSHEER is een actieve schaakvereniging die al ruim negentig jaar in Amsterdam-Oost en omgeving haar basis heeft. Op dit moment telt de club zon zestig leden. DE RAADSHEER heeft als doel om de beoefening van het schaakspel en het plezier in het schaken hand in hand te laten gaan. Dit houdt in dat voor onze leden tal van activiteiten wordt georganiseerd in verschillende competitievormen.

De belangrijkste daarvan is de interne competitie, die van september tot en met juni iedere week op woensdagavond wordt gespeeld in gebouw De Poort in de Kattenburgerstraat 150. De interne competitie wordt gespeeld volgens het keizersysteem. Voor de ranglijst zijn de leden verdeeld in drie groepen, die naar speelsterkte zijn samengesteld. In iedere groep wordt om promotie en degradatie gestreden. De winnaar van groep 1 mag zich clubkampioen noemen.

Naast de normale interne competitie organiseren we een competitie om de Raadsheercup, een knock-out competitie, waar spelers uit verschillende groepen tegen elkaar spelen met een tijdhandicap voor de spelers uit de hogere groepen. Er is verder een aparte Rapidcompetitie van drie avonden, en elke eerste woensdag van januari spelen de spelers van groep 3 in een rapidcompetitie om de stamhouderscup, en de spelers van groep 1 en 2 om het snelschaakkampioenschap.

Ook in de zomer schaken we door. We organiseren dan een aparte zomercompetitie van 10 ronden. Deze wordt gespeeld op een andere locatie en is ook voor niet leden toegankelijk. De winnaar mag zich de zomerkampioen noemen.

Een ander belangrijk onderdeel van het schaakleven bij DE RAADSHEER is de deelname van vier teams aan de competitie van de Schaakbond Groot Amsterdam (SGA). Deze teams spelen van de hoogste tot de laagste klasse van de SGA.

DE RAADSHEER stimuleert haar leden om deel te nemen aan toernooien. Daartoe zijn vaak toernooiaankondigingen ter inzage. Zo spelen veel van onze leden jaarlijks mee met het Tata Steel-toernooi, of bezoeken grote toernooien in het buitenland.

Daarnaast organiseert DE RAADSHEER ook zelf twee toernooien: het Raadsheer Open Rapidtoernooi in september en het goedbezochte Raadsheer Kattenburger Open, een toernooi dat verdeeld over 7 zondagen wordt gespeeld.

Naast schaken hecht DE RAADSHEER veel waarde aan onderlinge contacten en vriendschappen. Hoe iemand is, is eigenlijk nog belangrijker dan zijn of haar schaakprestaties. Daarom organiseren we ook activiteiten die niets met schaken te maken hebben. Ook leden kunnen iets organiseren.

Mocht je interesse hebben in een lidmaatschap bij DE RAADSHEER of ben je gewoon nieuwsgierig, kom dan eens langs op de clubavond (woensdagavond, kwart voor acht). Je kunt ook via e-mail of telefonisch contact opnemen (zie kopje "Contact")

TOT ZIENS!!