14/09/2014


9e Raadsheer Open Rapidtoernooi, zondag 14 september 2014

Door: Harmen van der Ploeg

Ons Open Rapidtoernooi kende dit jaar een recordopkomst en een winnaar van ver weg. Liefst 40 deelnemers vonden de weg naar De Poort, een aantal dat in geen van de voorgaande 8 edities werd gehaald. Zij maakten er een gezellig toernooi van.

De 40 deelnemers werden verdeeld over 5 groepen waarin een volledige achtkamp werd gespeeld. De sterkste schaker van het toernooi was de nummer 6 van Syrië, de Fide Meester Adel Omearat. Met zijn rating van 2266 was hij de grote favoriet in groep 1, en dat maakt hij ook volledig waar, want hij scoorde 7 uit 7. De Leidse Gerrie Bloothoofd kan hem 4 ronden bijbenen maar moest toen in de onderlinge partij het hoofd buigen. Uiteindelijk werd Gerrie 2e met 5˝ punt.

Ook groep 2 kende een duidelijke winnaar. Caspar Kruijf begon met 5 winstpartijen, stelde zijn eerste plaats veilig met een korte remise en won de groep met 6˝ punt. Op ruime achterstand werden Laurens Schilstra (5) en Melvin Holwijn(4) tweede en derde. De Raadsheren in deze groep konden niet veel potten breken: Vincent eindige met 3˝ punt als vierde, en Olaf scoorde 2˝ punt.

Spannender was het in groep 3. Hier ging het lange tijd gelijk op en wisselden de kans voortdurend. Onze eigen Rob van Slooten stond na 6 rondes ongeslagen aan kop, maar hij raakte die status in de laatste ronde kwijt. Zijn bedwinger, Csaba Daday uit Enschede, sprong daardoor over Rob heen, maar genoeg voor de overwinning was het niet, want Keimpe Knijft haalde net zo veel punten (4˝) en had de onderlinge partij gewonnen. Rob werd met 4 punten toch nog derde, en daarmee de enige Raadsheer-prijswinnaar. Ton van Garderen eindigde in deze groep met 3 punten in de staart.

Ook groep 4 was behoorlijk spannend. Deze werd gewonnen door Rommert Bakker, die in de voorlaatste ronde afrekende met zijn belangrijkste concurrent, Klaas Been. Klaas Been eindigde uiteindelijk als tweede, voor Wim Peters. De enige Raadsheer in deze groep, Henny Heima, eindigde net buiten de prijzen als vierde.

Toppunt van spanning was toch wel groep 5, want hier eindigden liefst 3 spelers gelijk op 5 punten : Bert-Jan Melchers, Rogier Hofland en Peter Kaptein. Hiervan had Bert-Jan de beste score in de onderlinge partijen en hij won dus de groep. Rogier werd tweede en Peter derde. De 3 Raadsheren in deze groep vielen niet in de prijzen. Simon kwam er het dichtste bij (4e met 4˝ punt), Hans Bouw werd 6e en Frans Altena had de twijfelachtige eer om als enige geen enkel punt te scoren.

Groep 1NaamPntOpmerking
1Adel Omearat7 
2Gerrie Bloothoofd 
3Willem Moene4 
4Ton van Nieuwkerk 
5René Pijlman 
 Roel van Duijn 
7Sietske Greeuw2 
8Gaston Merkx1 

Groep 2NaamPntOpmerking
1Caspar Kruijf 
2Laurens Schilstra5 
3Melvin Holwijn4 
4Vincent Visser 
5Olaf Cliteur 
 Ronald Gouma 
 Ton van Rooijen 
8David Knight 

Groep 3NaamPntOpmerking
1Keimpe KnijftObv onderling resultaat
2Csaba Daday 
3Rob van Slooten4 
4Henk Plantfeber 
 Bert Krab 
 Marlo Coolen 
7Ton van Garderen3 
8Richard Hofman 

Groep 4NaamPntOpmerking
1Rommert Bakker 
2Klaas Been5 
3Wim Peters 
4Henny Heima 
5Harrie Boom 
6Bram van der Vegt3 
7Frank Sala2 
8Frank van Kreveld1 

Groep 5NaamPntOpmerking
1Bert-Jan Melchers5Obv onderling resultaat
2Rogier Hofland5 
3Peter Kaptein5 
4Simon Bouwhuis 
5Rugved Adavatkar4 
6Hans Bouw 
7Joan van der Biezen2 
8Frans Altena0