14/12/2013

Joop Reiber is overleden

Aan het eind van de clubavond op 27 november 2013 was er nog een klein clubje mensen over. Er speelde nog één partij. Zodra die was afgelopen kregen we een vreselijk bericht: die middag was Joop Reiber, op 68-jarige leeftijd en tijdens het werk, overleden aan een hartstilstand.

Joop hield van schaken en hij hield ook van gezelligheid. Een week eerder was hij nog op de clubavond en bleef hij, zoals altijd, na afloop hangen om nog een biertje te drinken. Met zijn traditionele afscheid “Heb ik alles opgedronken wat ik betaald heb?” verliet hij het speellokaal. Voor het laatst.

In Hoogeveen begon Joop zijn schaakcarrière, als jeugdspeler. Toen hij begin 20 was verhuisde hij naar Waalwijk. Daar werd hij echt een actieve schaker en hij werd ook enkele malen kampioen van de club Waalwijk. In 1990 werd hij lid van de Raadsheer. Joop wilde lid zijn van een club waar schaken en gezelligheid allebei belangrijk zijn. Daarom was hij ook lid bij De Pion: net als de Raadsheer een club die die aspecten combineert. Tot 2006 is hij lid gebleven. In die tijd heeft hij vele partijen bij en voor De Raadsheer gespeeld. De partij waar hij terecht het meest trots op was, was een remise tegen IM Rob Hartoch. Een plusremise zelfs. Inmiddels speelde hij bij de Pion; een club waar hij destijds ook vlakbij woonde. In 2011 keerde Joop terug bij De Raadsheer, waar hij – helaas veel te kort – weer volop meedraaide. Tot die 27e november.

Op 5 december is Joop gecremeerd. Misschien wel symbolisch op Sinterklaasdag: in zijn privéleven hoefde hij weinig voor zichzelf en gaf hij vrijwel alles weg. Veel ging naar zijn familie in Suriname. Een roerend afscheid van zijn kleindochter bewees hoe geliefd hij was. Je weet soms weinig van je club- en teamgenoten. Tijdens de plechtigheid was de aula meer dan gevuld. Mensen van allerlei leeftijden en levenswandel: een mooi gemengd gezelschap. Gelukkig was ook De Raadsheer met een goede groep leden afgevaardigd.

Hopelijk vinden zijn broers, zusters, kinderen en kleinkinderen de kracht om zonder Joop verder te gaan. Dat zullen wij ook moeten doen.

Namens De Raadsheer,
Gerie Opgenhaffen.