17/05/2012


André de Roo is dit jaar de beste hemelvaarder

Door: Gerie Opgenhaffen

Zoals dat al vele jaren gebeurt werd er op Hemelvaartsdag (dit jaar op 17 mei) bij café-restaurant La Vallade aan de Ringdijk een snelschaaktoernooitje georganiseerd. Het is altijd een heel prettig, ongedwongen toernooi waarbij zowel wat nieuwere als wat oudere gezichten te bewonderen zijn - als actief schaker of als toeschouwer. Het was bepaald niet heel warm, maar wel droog en dus besloten we om buiten op het terras te schaken. Frans Smit is helaas geen lid meer, maar was wel van de partij. Ben Kamp is nog wel lid, maar al in geen jaren meer op de club verschenen. Ti de Jong - helaas de enige vrouwelijke deelnemer - is een schaakster uit het noorden die door haar verbintenis met Ton van Garderen ook vaak in Amsterdam te vinden is. Marcel Roelofs is wel vaker bij ons langs geweest maar (nog?) geen lid.

We zijn natuurlijk schatplichtig aan La Vallade waar we altijd weer terecht kunnen en waar we zoals altijd weer bijzonder gastvrij onthaald werden. Maar ook dank aan Peter van Nijen, die dit jaar niet alleen het vervoer van het materiaal verzorgde maar ook nog eens het speelschema bijhield.

Zoals in de kop al staat is het toernooi gewonnen door André de Roo. Met 13,5 uit 15 zette hij een prachtige score neer. Hij bleef ook ongeslagen en stond alleen drie remises af aan Harmen van der Ploeg, Anjo Vlug en Hans Radder. Die laatste remise viel in de laatste ronde en dat was ook een echte finale, want bij winst had Hans André nog ingehaald. Dat gebeurde dus niet, maar Hans heeft met 12,5 uit 15 ook een uitstekende prestatie neergezet. Wel moest hij daarbij twee keer het hoofd buigen: tegen Frans Smit en Peter Voets. Frans was - met tegenwoordig een rating van 2111 en als meervoudig winnaar van het toernooi - de duidelijke favoriet, maar hij moest in een derde plaats berusten met toch ook 12 uit 15.

Een bijzondere vermelding verdient ook Anjo Vlug, die met zijn vierde plek een prestatie van formaat neer zette. Hij speelde onder meer remise tegen André en Frans (en won van mij). Peter Voets completeert de top 5. Tja, met een Voets in goeden doen is het kwaad koek happen.

1	André de Roo			13,5
2	Hans Radder			12,5
3	Frans Smit			12
4	Anjo Vlug			10,5
5	Peter Voets			10
6/7	Peter van Nijen			9,5
	Gerie Opgenhaffen		9,5
8	Ton van Garderen		8,5
9	Ti de jong			7,5
10/11	Harmen van der Ploeg		7
	Jop Dekker			7
12	Frits van Gelder		4
13/14	Peter van de Beek		3
	Marcel Roelofs			3
15	Laurens Luyken			2
16	Ben Kamp			0,5

Foto's: Peter van Nijen