22/09/2010


Raadsheer Rapidtoernooi is een succes

Door: Harmen van der Ploeg

Ook de 5e editie van ons rapidtoernooi is weer een succes geworden. Dit toernooi, begonnen als jubileumtoernooi, wordt al weer een aantal jaar bezocht door zo'n 32 schakers. Hoe we ook proberen om het te laten samenvallen met andere activiteiten in de stad - dit jaar was het de van-dam-tot-dam loop - de deelnemers blijven komen. Logisch ook, want het is gewoon een heel gezellig toernooi, of misschien zijn schakers wel niet van die hardlopers.

Bij een toernooi als dit is het altijd wat onduidelijk wie er mee gaan doen. Weliswaar melden de meesten zich ruim op tijd aan, er blijven altijd afzeggers, wegblijvers en spontane opkomers. Ook dit keer leverde dat de nodige chaos rond de indeling op. Nadat de stofwolken waren opgetrokken bleken er 34 deelnemers te zijn, waarvan 2 (gelukkig) al hadden aangegeven liever niet te spelen. Zo kwamen we dus uit op het ideale aantal van 32, ingedeeld in 4 volledig groepen van 8.

Groep 1

De eerste achtkamp werd net als 2 jaar geleden gewonnen door Piet van der Weide. Waar hij vorig jaar nog nipt verloor van Pim Ydo, die erdeze maal niet bij was, liet hij er dit jaar geen misverstand over bestaan wie de beste was. Met 5 uit 6 was hij een ronde voor het einde al zeker van de hoofdprijs. Onze eigen Frans Smit leek het overigens nog lang spannend te maken, maar hij verloor in de voorlaatste ronde van Tjark Vos waardoor hij kansloos was voor de eerste plaats. In de laatste ronde wist hij Piet mooi te verslaan, en hoewel Tjark ook nog de 2e plaats voor zijn neus wegkaapte, betekende dit een bronzen medaille met een gouden randje. De 2 andere Raadsheren in deze groep, Olaf Cliteur en Mustapha Yahia, wisten minder potten te breken en eindigen in de achterhoede.

Groep 2

In deze groep bleek de charme van een groep van 8 ingedeeld op speelsterkte. Iedereen bleef dicht bij elkaar en daardoor wisselden de posities regelmatig. De eerste die de leiding nam was Ton van Rooijen, maar na 2 uit 3, werd in de volgende 2 partijen slechts een halfje gepakt. Het stokje werd daarna overgenomen door Tony Slengard, die na een nederlaag 4 overwinningen liet volgen en na ronde 5 een vol punt voorstond. Helaas gingen de laatste 2 rondes verloren, waardoor de prijzen aan zijn neus zouden gaan. Na 6 rondes stonden Ton en Tony samen bovenaan, maar beiden gingenin de laatste ronde onderuit. De lachende derde was Jan Schol die met 4 uit 7 ongedeeld(!) groep 2 won. Op de tweede plaats eindigden liefst 4 man op 4 punten. Na het nodige rekenwerk bleken Gert Jan Froberg en Ton van Rooijen er met de troostprijzen vandoor te gaan, terwijl de Raadsheren Eelco Niks en Tony met lege handen achterbleven. De 3e Raadsheer in deze groep, Gerie Opgenhaffen, eindigde in de middenmoot.

Groep 3

Wat voor groep 2 gold, gold misschien nog wel sterker voor de 3e achtkamp. Ook hier waren de verschillen klein en bleef het lang spannend. Zo waren er een ronde voor het einde nog liefst 5 kanshebbers: Klaas Been en Afshin Mehnavian stonden op 4, maar werden op slechts een halfje gevolgd door Anneke Schol, Wim Peters en Ad Goes. Beide koplopers wonnen hun laatste partij, maar het onderlinge resultaat betekende de eindwinst voor Klaas. Van de achtervolgers wist alleen Anneke te winnen en zij eiste dus de 3e plaats op. In deze groep speelde 1 Raadsheer: ons nieuwste lid Peter van Nijen, die in zijn eerste Raadsheertoernooi precies op 50% eindigde.

Groep 4

In deze groep waren de verschillen duidelijk het grootst. Toch wel met enige afstand het sterkst was Hans Kuyper, die al zijn partijen wist te winnen. Toch moest hij in de laatste ronde nog aan de bak, omdat zijn directe tegenstander Jos van Walstijn slechts een punt minder had en dus bij winst nog over Hans heen kon springen. Hans won echter overtuigend en won dus met 2 punten voorsprong op Jos, die nog wel 2e werd. De derde plaats was voor Peter Bomans. In deze groep speelden helaas geen Raadsheren mee.

Eindstanden per groepGroep 1NaamPnt
1Piet van der Weide5
2Tjark Vos5
3Frans Smit5
4Roel van Duijn4
5Kees Scherpenisse2
6Evert Jan Bosman2
 Mustapha Yahia 
 Olaf Cliteur 

Groep 2NaamPnt
1Jan Schol4
2Gert Jan Froberg4
3Ton van Rooijen4
4Tony Slengard4
5Eelco Niks4
6Gerie Opgenhaffen3
7Adri Schoorl2
8Henk Jan Plantfeber2

Groep 3NaamPnt
1Klaas Been5
2Afshin Mehnavian5
3Anneke Schol4
4Ad Goes3
 Peter van Nijen 
 Wim Peters 
7Louis Trautwein2
8Edward Geerts1

Groep 4NaamPnt
1Hans Kuyper7
2Jos van Walstijn5
3Peter Bosmans5
4Gerard Draaisma4
5Henny Heima3
6Roald Vos1
7Ruud Schiltmeijer1
 Jord Hendriks1