26/09/2009


Rapidtoernooi groot succes

Door: Harmen van der Ploeg

Ons jaarlijkse Rapidtoernooi op zondag 20 september alweer de 4e editie - is een groot succes geworden. Hoewel het toernooi samenviel met de autoloze zondag, de dam-tot-dam loop en het suikerfeest, deden er maar liefst 39 schakers mee. Dat betekende liefst 8 deelnemers meer dan vorig jaar. De schakers werden op speelsterkte ingedeeld in 5 groepen van 8 zodat er voor iedereen wat te winnen was. Er werd dan ook hard gestreden, zonder dat de gezelligheid uit het oog werd verloren natuurlijk. Helaas was er voor de aanwezige Raadsheren weinig succes; slechts een 3e prijs was er voor hen weggelegd.

Dat er zoveel deelnemers zouden zijn, daar zag het lange tijd niet naar uit. Twee dagen voor het toernooi stond de teller nog op 24, maar dankzij een eindsprint waren op zondagmorgen precies vier groepen gevuld. Aangekomen bij de Poort werden we gelijk opgezadeld met een (luxe)probleem in de vorm van deelnemer 33, die op de bonnefooi was gekomen. Omdat dat aantal echter nauwelijks in te delen is, werd hij in eerste instantie op de reservelijst gezet. Gelukkig bleken er meer mensen op het idee gekomen dat het een prima dag was voor een potje schaak, dus de reservelijst werd spoedig zo lang dat we een extra groep konden vormen. Uiteindelijk bleef de teller dus steken op 39, waaronder 8 mensen die onaangekondigd kwamen binnen lopen.

In groep 1 leek de titelverdediger van vorig jaar, Piet van der Weide, lange tijd op weg naar prolongatie. Na 3 winstpartijen kwam de klad er echter in en een half uit 2 betekende na 5 rondes zelfs een 3e plaats achter Pim Ydo en onze eigen Olaf Cliteur. Olaf kon die goede start echter geen vervolg geven en moest uiteindelijk genoegen nemen met een overigens zeer verdienstelijke 3e plaats. Pim Ydo verloor nog een keertje en daardoor eindigde hij in punten gelijk met Piet van der Weide, maar hij won op basis van Sonneborn-Berger punten. De 2e Raadsheer in deze groep, Frans Smit, kon geen potten breken en eindigde met 2 punten op een 6e plaats.

Groep 2 leek in eerste instantie een spannende aangelegenheid te worden na 3 rondes waren er 6 koplopers maar daarna was ratingfavoriet Tobi Kooiman niet meer te houden. Hij won in de laatste 4 rondes en eindigde met 6 punten 1½ punt voor de twee nummers 2, Nico Weel en Jozef Vanis. De enige Raadsheer in de groep was Hans Radder, maar helaas wist hij slechts 1 schamel puntje te scoren.

Groep 3 was de minst spannende van alle groepen. Partipan Groen In't Wout begon met 5 winstpartijen en omdat de anderen elkaar punten afsnoepten, stond hij daarmee 2 punten los. Een nederlaag in ronde 6 tegen Martin Rensen maakte het nog even spannend, maar een remise in de laatste ronde verzekerde hem van de toernooiwinst. Martin werd uiteindelijk 2e. In deze groep speelden 2 Raadsheren mee. Gerie Opgenhaffen speelde lang mee om plaats 2, maar 2 nederlagen in de laatste rondes, brachten hem uiteindelijk plaats 5. Marcel Hoogesteger probeerde een nieuw openingsrepertoire uit, maar bleek hier nog onvoldoende mee vertrouwd. Met 1½ punt eindigde hij als achtste en laatste.

Groep 4 werd met duidelijke cijfers een prooi voor de Rotterdamse Marcel Tillemans. Slechts 2 remises diende hij af te staan en de 6 punten die hij scoorde waren natuurlijk ruimschoots voldoende voor de winst. De strijd om de andere ereplaatsen was spannender met voor de laatste ronde nog 4 kanshebbers. Uiteindelijk ging de tweede plaats naar Anneke Schol, terwijl Hans Kuyper nipt de 3e plaats greep. In deze groep deden helaas geen Raadsheren mee.

Groep 5 kende als enig groep een winnaar zonder puntverlies. Jos van Walstijn wist in deze groep van 7 alle zes zijn partijen te winnen. Hij versloeg dus al zijn concurrenten waaronder de nummers twee, Jaap Limmen (5 punten) en drie, Henny Heima (4 punten). Opvallend in deze groep was de heftige strijd, waardoor geen enkele partij remise werd. Ook in deze groep helaas geen Raadsheren.

Samenvattend was het dus een druk bezocht en bovenal gezellig toernooi. Op naar het eerste toernooi- lustrum volgend jaar!

Groep 1
1 Pim Ydo 5 wint op basis van S.B.
2 Piet van der Weide 5
3 Olaf Cliteur 4
4 Bert Gijsbers 4
5 Harold de Boer 3
6 Cas Zwaneveld 2
Frans Smit
Roel van Duijn
Groep 2
1 Tobi Kooiman 6
2 Jozef Vanis 4
3 Nico Weel 4
4 Gaston Merkx 4
5 Sander Tigelaar 3
6 Jan Schol 2
7 Peter van Schee 2
8 Hans Radder 1
Groep 3
1 Partipan Groen In 't Wout 5
2 Martin Rensen 4
3 Arie Luca 4
4 Henk Plantfeber 4
5 Klaas Been 3
Gerie Opgenhaffen
Paul van Sonderen
8 Marcel Hoogesteger 1
Groep 4
1 Marcel Tillemans 6
2 Anneke Schol 4
3 Hans Kuyper 4
4 Ruud Neumeyer 4
5 Peter Elisen 3
Wim de Groot
7 Ton Reijntjes 1
8 Edward Geerts 1
Groep 5
1 Jos van Walstijn 6 (uit 6)
2 Jaap Limmen 5
3 Henny Heima 4
4 Jord Hendriks 2
Jos Kraay
6 Ruud Schiltmeyer 1
Raymond Chin-a-Loi