20/12/2009


Raadsheer 3 weer terug op aarde

Door: Harmen van der Ploeg

Na twee overwinningen heeft Raadsheer 3 afgelopen woensdag tegen ENPS 2 zijn eerste nederlaag geleden. Na 2 jeugdteams troffen we in ENPS onze eerste volwassen tegenstander. Daarbij was de leeftijd niet het grote probleem, maar het ratingverschil was dat wel. ENPS was op papier zelfs sterker dan ons 2e dus wisten we vooraf dat we er een zware dobber aan zouden hebben.

Het krachtsverschil komt al vrij snel tot uiting. Peter Voets speelt als vanouds lekker snel, maar kan ondanks een goed gevoel over de stelling geen gat vinden in de verdediging en verliest. Ook invaller Charles is niet opgewassen tegen zijn tegenstander en moet zijn koning omleggen. Op de overige borden staan we ook niet geweldig, dus het lijkt een zware nederlaag te worden. Gelukkig komen dan kort achter elkaar twee halfjes binnen. Deze komen van Anjo, die zich na een uurtje al bij mij kwam excuseren dat hij weer snel ging verliezen, en even later van Luc. Kort daarop wint Peter van de Beek een stuk en wikkelt af naar een eindspel met vrijpionnen op beide vleugels. Omdat zijn tegenstander meent dat hij ze niet meer allebei kan tegenhouden, geeft hij op. (De analyse geeft later aan dat er nog iets meer werk aan zit.)
De verrassende gelijkmaker valt pas in de slotfase. Ali komt terecht in een eindspel met een stuk minder, maar weet torenruil af te dwingen, waardoor koning en paard plots niet meer bij zijn vrijpion kunnen komen. Met deze 3-3 is de koek helaas wel op. Good old Eric had de opening wat verpest en hoewel hij dapper bleef vechten moet hij uiteindelijk in de nederlaag berusten. In de laatst overgebleven partij heeft Dick tegen oud-Raadsheer Ronald Post een kwaliteit meer, maar hij komt er niet doorheen. Bovendien gebruikt hij te veel tijd en gaat door de vlag.

5-3 is niet de zware nederlaag waar het even op uit leek te draaien en iets waar RH3 zich gezien de kracht van ENPS 2 zeker niet voor hoeft te schamen. We worden dit jaar dus geen kampioen, maar daar had toch niemand op gerekend. In het nieuwe jaar wachten nog een paar leuke potjes waar nog wel wat puntjes in gescoord moeten kunnen worden.

  Raadsheer 3    1591 - ENPS 2      1762 3 – 5
-------------------------------------------------------
1. Alikemal Emecen  1592 - Niek Verweij   1828 1 - 0
2. Dick Beijne    1599 - Ronald Post   1889 0 - 1
3. Anjo Vlug     1694 - Peter Kersten  1777 ½ - ½
4. Peter Voets    1614 - Amédée Souquet    0 - 1
5. Luc Scheepmaker  1657 - Ron Heeneman   1709 ½ - ½
6. Eric Mol     1587 - Marco Wielemaker 1777 0 - 1
7. Peter Van de Beek   - Martin Rekelhof 1684 1 - 0
8. Charles Hartman  1392 - Theo Bakker   1668 0 - 1