15/09/2008


Weinig Raadsheer-succes op gezellig toernooi

Door: Harmen van der Ploeg

Zondag 14 september werd voor de derde keer ons open rapidtoernooi georganiseerd. Liefst 31 schakers wisten op deze zonnige dag ons clublokaal te vinden, eentje slaagde daar niet in, waardoor er net niet in 4 volledige groepen gestreden kon worden. Het aantal deelnemers lag hiermee overigens ongeveer net zo hoog als de voorgaande twee keer.

Voor de eerste keer werd de hoogste groep niet gewonnen door een Raadsheer. Na Bernard van Sterkenburg (maart 2007), Mustapha Yahia (oktober 2007) werd er het toernooi dit keer gewonnen door Piet van der Weide (Euwe), ook de hoogste ratinghouder van deze sterk bezette groep. Hij eindigde met 5 uit 7 gelijk met Rufael Mekuria, maar scoorde net iets meer Sonneborn-Berger punten. De 3 Raadsheren in deze groep (Frans Smit, Mustapha en Olaf Cliteur) speelden helaas maar een bijrol. Frans leek lange tijd op weg naar een hoge klassering, maar vergooide zijn kansen met 2 nederlagen in de laatste rondes.

Het enige Raadsheer-succes kwam in de 2e groep. Nieuwe aanwinst Marcel Hoogesteger wist deze groep te winnen door in de laatste ronde mede-koploper Dies de Dreu (vorig jaar ook al 2e) te verslaan. Dies werd nog wel tweede, hoewel hij in punten gelijk eindigde met onze eigen Hans Radder, maar het onderlinge resultaat gaf de doorslag. De derde Raadsheer in deze groep, Gerie Opgenhaffen, ging in de pauze nog aan kop, maar wist daarna geen punten meer aan zijn totaal toe te voegen.

De 3e groep kende in Martin Duinmaijer (SV Bergen) een terechte winnaar. Hij wist 6 van de 7 partijen in winst om te zetten en bleef daarmee Ranko Jerkovic (vooraf aangekondigd als een sterke huisschaker- dat klopt dus) een vol punt voor. Derde in deze groep werd de enige vrouw in het gezelschap, Anneke Schol. De enige Raadsheer in deze groep, Eric Mol, kon niet meestrijden om de prijzen. Hij werd uiteindelijk 6e.

De vierde groep kende een spannende ontknoping. Voor de laatste ronde stonden Afshin Mehnavian en Henny Heima (Isolani) samen bovenaan en laat ze nou net tegen elkaar spelen. Afshin won deze partij en wint daarmee dus groep vier, voor Henny resteerde het zilver. Derde werd Wim Spaan (Volewijckers). In deze groep speelden helaas geen Raadsheren mee.

Al met al weer een bijzonder gezellig toernooi, zoals inmiddels traditie afgesloten met de nodige bitterballen. Het lijkt er op dat we weer aan een succesvolle toernooitraditie aan het bouwen zijn!

Groep 1
1. Piet van der Weide 5
2. Rufael Mekuria 5
3. Karel Odink 4
4. Roel van Duijn 4
5. Frans Smit 3
6. Jozef Vanis 2
7. Mustapha Yahia 2
8. Olaf Cliteur 1
Groep 2
1. Marcel Hoogesteger 6
2. Dies de Dreu 5
3. Hans Radder 5
4. Arie Luca 3
5. Gerie Opgenhaffen 3
6. Gaston Merkx 3
7. Jan Schol 2
Groep 3
1. Martin Duinmaijer 6
2. Ranko Jerkovic 5
3. Anneke Schol 4
4. Lex van Hattum 4
5. Huib Vriens 3
6. Eric Mol 2
6. Frits Greuter 2
8. Peter van Pinxteren 1
Groep 4
1. Afshin Mehnavian 6
2. Henny Heima 5
3. Wim Spaan 4
4. Edward Geerts 4
5. Jaap Limmen 4
6. Bob de Wilde 3
7. Henk Bierman 1
8. Ruud Schiltmeyer