14/10/2007


Raadsheer-succes op eigen toernooi

Door: Harmen van der Ploeg

De Raadsheer heeft afgelopen zaterdag behoorlijk gescoord op haar eigen toernooi. In twee van de drie groepen was er winst voor een Raadsheer. De opkomst was met 28 schakers helaas iets lager dan vorig jaar. Er werd gespeeld in 3 groepen, waarbij in de eerste twee een gesloten achtkamp werd gespeeld en in de 3e groep 12 schakers Zwiters werden ingedeeld. De keuze voor achtkampen ingedeeld op sterkte bleek een garantie voor een hoop spanning. In alle groepen waren voor de laatste ronde nog meerdere kanshebbers op de overwinning.

In de eerste groep ging de strijd voornamelijk tussen ratingfavoriet Willem Moene, Ziad Becic(SBHA) en part-time Raadsheer Mustapha Yahia. Na 6 rondes stonden ze samen bovenaan met 4½ punt. Yahia en Becic speelden in de laatste ronde tegen elkaar en het was Yahia die won. Moene won ook en dus moesten er SB-punten worden uitgerekend. Hierbij bleek Yahia de beste en dus won hij de eerste prijs.

Groep 2 leek lange tijd een makkelijke prooi te worden voor Arie Luca (SC Utrecht). Na een flitsende start van 4 uit 4 volgden echter twee nederlagen, zodat ook hier na 6 rondes drie schakers bovenaan stonden. Naast Luca waren dat Dies de Dreu (VAS) en Murat Musabegovic (SBHA). De laatste verloor helaas in de laatste ronde, terwijl Luca zich net op tijd herstelde door te winnen. Ook De Dreu won zijn laatste partij, maar omdat hij de onderlinge partij had verloren, was het toch Luca die met de hoofdprijs aan de haal ging.

Groep 3 was de spannendste groep van allemaal. Uiteindelijk eindigden Peter Bosschieter, Hans Kuyper (Caļssa) en Kees den Otter (SG Rijswijk) samen op 5 punten. Omdat het onderlinge resultaat in evenwicht was, moesten ook hier de weerstandspunten worden uitegerekend. Hierin bleek Bosschieter de sterkste.

Al met al was het een bijzonder geslaagd toernooi, ondanks de wat lagere opkomst.

Groep 1
1. Mustapha Yahia	5½
2. Willem Moene	5½
3. Ziad Becic	4½
4. Bert Gijsbers	3½
5. Simon Kronemeijer	3½
6. Roel van Duijn	3
7. Olaf Cliteur	2
8. Partipan Groen In 't Wout	½

Groep 2
1. Arie Luca	5
2. Dies de Dreu	5
3. Richard Zijlstra	4½
4. Murat Musabegovic	4
5. R. De Klerk	3½
6. Diederic 't Hooft	3
7. Amadee Souquet	3
8. Hans Radder	0

Groep 3
1. Peter Bosschieter	5
2. Hans Kuyper	5
3. Kees den Otter	5
4. Fokko van de Bult	4½
5. Henny Heima	4
6. Eric Mol	3½
7. Hans Morsink	3½
8. Edward Geerts	3
9. Jaap Rotte	3
10. Ruud Schiltmeijer	2
11. Richard van Binsbergen	2
12. Cilia van der Kamp/ Mark Souren	1½