08/04/2008


GENT: een persoonlijk verslag

Door: Bernard van Sterkenburg (1993)

De afvaardiging van de Raadsheer op het internationale schaaktoernooi dat de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez dit jaar voor de 16de maal organiseerde was met acht personen kleiner dan gewoonlijk. Maar gelukkig lieten verschillende andere Raadsheren ook hun gezicht zien, van wie ik Jacques, Freek, André van R. en (ex- Raadsheer) Tom Kroes in de menigte heb kunnen ontwaren. Bovendien was er nog de morele steun van de niet door enige kennis van zaken (op schaakgebied) gehinderde Bart R., die in een aantal opzichten het goede en inspirerende voorbeeld gaf en daarom achteraf tot non-playing captain werd benoemd (...)

Dat de Gentse feestdagen van invloed zijn op het schaken is bekend, maar de aard van die invloed is ook na deze editie nog steeds onduidelijk. Daan (Jansen, FS) leek een van die schakers te zijn die eerder geďnspireerd werd door de omstandigheden. Met 4,5 uit 9 eindigde hij in de middenmoot (gedeeld 231e met 539 deelnemers). Dat Daan veel sterker speelde dan zijn rating aangeeft blijkt uit het feit dat hij van alle spelers met dezelfde score de laagste rating had (gemiddeld was hun rating 245 hoger!).

Hillart (Wagenmakers, FS) speelde voor het eerst mee in een schaaktoernooi, en behaalde 1,5 punt. Als hij geweten had dat de achtste ronde al om 9.00 uur begon i.p.v. 12.30 was zijn score wellicht nog hoger geweest. Rutger (Wip, FS), het afgelopen seizoen winnaar van groep vier, eindigde met 1 uit 9 op de gedeeld 515e plaats. Tijdens zijn enige winstpartij was hij bijna onherkenbaar: zijn tegenstander was bij voorbaat kansloos bij de aanblik van Rutgers plotselinge imposante verschijning. Nico bleek de ervaren routinier in ons gezelschap te zijn. Met 4 uit 9 eindigde hij op de gedeeld 310e plaats, een knappe prestatie. André de Roo belandde met 3,5 uit 9 op de gedeeld 370ste plaats. Eigenlijk met 3,5 uit 8, want hij werd de laatste dag het slachtoffer van een niet bij naam genoemde ex-clubkampioen die die ochtend wekdienst had.

Tycho (Sonnemans, FS) is om onduidelijke redenen niet vermeld in de einduitslag. Hij had keurig doorgegeven dat hij de laatste ronde niet zou spelen om op tijd weer in Nederland te zijn (op de fiets wel te verstaan). Zijn spel hield geen gelijke tred met zijn pedaalslag en hij wist dan ook 4 uit 8 te scoren.

Groot was onze bewondering voor Frans, die zich eigenlijk bezighield met diepere zaken als Strindberg en zijn landgenoten. Ook verrichtte hij serieuze studie naar het Gentse ochtendgloren. Dat hij er desondanks in slaagde om met 3,5 punt (uit 8 partijen) op de gedeeld 370ste plaats te eindigen, verdient respect. Bovendien speelde hij (nog wel tegen André) als enige een foutloze partij (1. d4, Pf6; remise).

Zelf speelde ik voor het eerst in jaren weer eens een serieus toernooi, en enkele nog steeds onbekende factoren (die waarschijnlijk met 'De Platte Beurs' te maken hebben) deden mij boven mijzelf uitstijgen. Gedeeld 46e met 6 uit 9 leverde zelfs nog een ratingprijs op, die we in verband met de ongunstige wisselkoers ter plekke genuttigd hebben.

------------------