Clubblad De Raadsheer               46e jaargang, nummer 4


Dag Bernard

Bernard van Sterkenburg, 1963-2008

Hoe Baltisch?!

Felicitatie

Vriend verloren

Caïssa 8 – Raadsheer 4

Het laatste overzicht

GENT: een persoonlijk verslag

Raadsheer 1 grijpt Rapid-titel

Bernard van Sterkenburg overleden

Jaap van Velzen – Simon Bouwhuis

Interne competitie

Rapid competitie


 

 


Dag Bernard

Olaf Cliteur

H

elaas maar waar staat het clubblad dat voor u ligt voor een groot gedeelte in het teken van het overlijden van onze clubgenoot en bovenal zeer goede vriend Bernard van Sterkenburg.  Afscheid nemen doet altijd pijn maar ik moet zeggen dat wanneer het iemand van jouw eigen leeftijd betreft (en je pas 45 jaar bent) het wel bijzonder hard aankomt.

Bernard was, zoals de meesten van ons wisten, al geruime tijd ziek en wist dat hij niet meer beter kon worden. Dat zijn strijd nog ruim drie jaar geduurd heeft was gezien het ziektebeeld een strijd die tekenend was voor Bernard: Knokken, kuren maar liefst drie operaties en op het eind zelfs nog een semi-experimentele behandeling in Leuven, met als enig doel zo lang mogelijk bij zijn geliefde gezin blijven.

Als ik met Bernard over zijn ziekte en die bijbehorende strijd sprak, refereerde ik altijd aan een partij die hij van mij gewonnen had door mij in een eindspel, waarin ik met twee torens speelde en hij met twee lopers, precies op de 40e zet door de vlag te jagen. Zijn gulle glimlach deed mijn bloeddruk direct dalen omdat ik er toch trots op was weer een goede partij gespeeld te hebben tegen een goede schaker als Bernard. De vechtlust die hij in die partij toonde, was voor mij tekenend zoals hij zijn ziekte te lijf ging.

Ook zodra de vermoeidheid even wat minder was, verscheen hij nog geregeld op de clubavond van zijn zeer geliefde schaakvereniging De Raadsheer en vertegenwoordigde hij nog dikwijls ons eerste achttal.

 Zijn schaakcarrière bracht hem vele in- en externe successen die elders in dit blad belicht zullen worden.

Op zondag 30 maart staakte onze Bernard de strijd tegen een tegenstander of beter gezegd een vijand die niet eerlijk speelde. Het schaakspel is een eerlijk gevecht, het leven is helaas helemaal niet eerlijk.

Bernard zijn naam staat gegraveerd in onze  wisselbekers en is onuitwisbaar vastgelegd in ons archief.

Nog veel belangrijker is het dat zijn warme persoonlijkheid voor altijd in onze herinnering voort zal leven.

Bernard van Sterkenburg wat zullen we hem missen!

 

 

 



Bernard van Sterkenburg, 1963-2008

Olaf Cliteur

 

Het schaakspel heeft altijd een grote rol vervuld in Bernard’s leven. In 1987 stapte hij bij schaakvereniging De Raadsheer binnen om weldra één van de toonaangevende spelers te zijn.

Hij maakte deel uit van een groep leeftijdsgenoten (toen zo rond de 24-25 jaar) die met elkaar, uitkomende voor het eerste team van De Raadsheer, andere clubs bestreden maar onderling een o zo felle strijd voerde om de begeerde clubtitels. Bernard kwam de afgelopen 20 jaar altijd uit voor het eerste team van De Raadsheer en mede dankzij hem wisten wij twee maal kampioen te worden van de regio Groot-Amsterdam en zo door te dringen tot de landelijke competitie.

Ook veroverden we met Bernard in de gelederen twee maal de beker, waarvan de meest recente keer in 2002 toen we in de finale een, op papier veel sterkere opponent versloegen.  Het werd één van de hoogtepunten in zowel de schaakcarrière van Bernard, als in de historie van de club.

Ook in de onderlinge competities stond Bernard  altijd zijn mannetje en sleepte menig prijs in de wacht. Drie maal werd hij snelschaakkampioen maar bovenal  mochten wij hem in 1996, 1997 en 2000 huldigen als clubkampioen.

Bernard was niet zoals wij dat noemen en echte werkschaker. Hij moest het zeker niet hebben van studie-uren want daarvoor was hij te druk met zijn maatschappelijke carrière, nee hij was meer iemand die teerde op z’n talent en creatief denkvermogen. Iemand die het spel gewoon begreep. Van die creativiteit mocht onze vereniging ook nog op een andere manier profiteren, in de rol die Bernard een aantal jaren in het bestuur vervulde als redacteur van ons clubblad. Het was tevens in die tijd dat de eerste aanzet gegeven werd voor een eigen website.

Het was altijd een groot genoegen tegen Bernard te spelen. Op het bord op het scherpst van de snede maar sportiviteit, humor en respect voor zijn tegenstander kenmerken hem het best.

Zijn ziekte had natuurlijk ook z’n weerslag op het schaken. Tot een jaar geleden bleef  Bernard z’n cluppie trouw bezoeken en kwam zelfs nog regelmatig uit voor zijn team, ondanks de zware kuren en operaties die hij onderging.  Precies een jaar geleden veroverde hij zijn laatste titel. Ons eigen open rapidtoernooi, ter gelegenheid van ons 85-jarig bestaan, wist hij op zijn naam te schrijven. Hij was zelf trots maar ik denk dat wij nog trotser op hem waren.

Het was duidelijk welke belangrijke rol schaken en De Raadsheer in z’n leven speelde. Zelfs dit seizoen stond hij in de basisopstelling van onze eerste achttal. Het heeft helaas niet meer zo mogen zijn dat hij voor ons uitkwam, daarvoor speelde zijn afnemende gezondheid hem reeds teveel parten. Wat hem gelukkig nog wel restte was het contact met de club en dat hij zijn geliefde sport  kon uitoefenen op internet.                                                                                                                                                                                                                                                                    

Ondanks dat we ons op het naderend afscheid van Bernard voor konden bereiden, sneed het bericht van zijn overlijden afgelopen zondag als een mes door onze vereniging. Een echte Raadsheer is heengegegaan, één van onze topspelers maar bovenal onze vriend. Veel te vroeg, veel te jong.

 

Bernard van Sterkenburg wat zullen we hem missen!

 



Hoe Baltisch?!

Corneel Simoons

T

 

oen  ik laatst aan een paar mensen vertelde dat ik bij ‘Van der Tak’ zowaar een opening had gevonden waar ik nog nooit van had gehoord (1. d4 d5 2. c4  Lf5?!!?), zei Peter Voets dat ie zelf ook graag Lf5 speelde in antwoord op dit, vooral als z’n geliefde Albin’s tegengambied niet meteen kon. Vandaar dit stukje: een partij waarin thema’s van het Baltisch met motieven uit Albin’s Gambiet gecombineerd worden. Voor de aantekeningen heb ik gebruik gemaakt van Mazokewitsch, van der Tak en ene Nikitin (een analist die over dit onderwerp veel aangehaald wordt door van der Tak).
Mikkalevsky – Basin (Sowjetuni 1990)

 

1. d4 d5
2. c4 Lf5 Zwart wenst wit te verleiden tot onmiddellijke acties tegen de twee zwakke pionnen d5 en b7, om van de tactische verwikkelingen te profiteren. Het is de vraag of wit er niet het verstandig aan doet ons daar met 3.Pf3 gewoon niet op in te gaan.
3. Db3 .. Maar deze wit doet dat wel. Twee miniatuurtjes laten zien hoe het snel andere pogingen om de zaak te forceren mis kunnen gaan.
A. 3 cxd5 lxb14.Txb1(?) Dxd5 5. Da4+ Pc6 6. Pf3 e5 7. dxe5 Lb4+ 8. Ld2 De4! 9. Dd1 0-0-0 en hoe moet wit nu het verschrikkelijke 10 … Pxe5 verhinderen?
B. 3. Pc3 e6 4. cxd5 exd5!! (opgegeven) schijnt al meerdere keren van gekomen te zijn – in meesterontmoetingen
3. … e5       Albin!
4. Dxb7 Pd7
5. Pc3 … Nikitin: na 5 Dxd5 Lxb1 6. Txb1 Lb4 7. Ld2 Pgf6 8. Dc6 Lxd2 9. Kxd2 exd4 heeft zwart goede compensatie
5 … exd4
6 Pxd5 Ld6
7. Lf4 … Ook 7. e4 Pc5 8. Dc6 Ld7 wordt regelmatig gespeeld
7. … Lxf4
8. Pxf4 c5 Van der Tak: ook 8 … Pgf6 9. 0-0-0 c5 is goed voor zwart
9. Pd5 …

 

9… Tb8!
10. Pc7+ Kf8!
11. Dxa7     … Op Dd5 is 11…. Dxc7 12. Dxf5 Da5+ met 13… Txb2 winnend voor zwart
11 … Pe7 Dreigt Pc6
12. Pb5 Pc6t
13. Da6 … 13. Dc7 Dxc7 14. Pxc7 Txb2 met Pb4  
13. Da4 Pb4!
13… Tb6
14 Da4 Pb4
15. Tc1 … Van der Tak: Na 15. 0-0-0 kan zwart kiezen uit 15 … Ta6 15… Lc2 en 15 …Dg5
15 … Ta6
16. Dd1 Txa2
17. Dd2 Da5
18. e4 Txb2! Na 19 Dxb2 Pd3! Gaat de Dame er aan. Wit geeft op.

Dit soort Wild West avonturen zullen niet naar een ieders smaak zijn. Ik betwijfel of ik het zelf aan zou durven, in een “genieuze” party. Maar ik vertrouw erop dat ik in ieder geval Peter V. met dit stukje een plezier heb gedaan. Gaarne!

 


Felicitatie

Het bestuur

 

H

et bestuur feliciteert Raadsheer 3 met het behaalde kampioenschap in de derde klasse A. Vorig jaar kwamen we een half bordpunt tekort maar je ziet het kwaliteit komt altijd boven drijven.

De helden: Peter Bosschieter, Dick, Anjo, Rob, Luc, Eric, Henny en Theo, aangevuld met de invallers Richard, Jaap, Hein, Mark, Hans Mantel, Charles, Frans E. Edzard en natuurlijk heldin teamleidster en invalster Cilia

We zijn trots op jullie en blij met de gewonnen Digi.

 

                                                                  Het bestuur

 

En last but not least een tweede succes: Raadsheer 1 verovert de Rapid-titel in de tweede klasse. Ook dit is een felicitatie waard voor de vaste kern: Ramon, Frans Smit, Mustapha en Olaf en de beide invallers Henri en Harmen.

 

Ga zo door!

 



Vriend verloren

Frans Smit

 

E

rgens in 1987 liep Bernard op een donderdagavond de Wethouder Verheyhal binnen. Hij was kort daarvoor Jacques van der Burg in East of Eden tegengekomen. Ze kenden elkaar van Oud Zuylen. Bernard bleek sinds kort in Amsterdam te wonen en m.b.t. schaken nog dakloos te zijn. Zo kwam het dat hij lid werd van De Raadsheer. Hij is bijna de helft van zijn leven lid geweest van onze club. Dat lijkt lang, maar dat is veel te kort.

Al snel kwam hij in het eerste team en speelde hij vrijwel ieder seizoen mee om de interne titels. Bernard ontwikkelde zich tot meer dan iemand die je kent van een vereniging. Hij werd een Raadsheer. En hij verenigde de tegenstrijdigheid in zich dat hij zowel dienstweigeraar als wapenbroeder was. Dat laatste op het schaakbord althans. Bernard was namelijk een uiterst aimabele man.

De schaakkracht van Bernard lag voornamelijk in het detail, in de dynamiek van de stukken en in de tactiek. Zijn stijl had m.i. iets weg van die van Vasili Smyslov. In het eindspel was Bernard iedereen op De Raadsheer de baas. Bij menige afgebroken partij was de analysekracht van Bernard onmisbaar. Een enthousiaste Ramon deed ooit verslag van zo’n analysesessie waarin “een jonge god in de stoffelijke vorm van Bernard van Sterkenburg” de uitweg vond in een benard pionneneindspel. 

Bernard werd lid van een vereniging waarin hij veel mensen trof van ongeveer dezelfde leeftijd en dezelfde houding t.o.v. het schaken: de belangrijkste bijzaak in het leven, maar het moet wel gezellig blijven. Er ontstonden ook vriendschappen, die zich centreerden rond muziek, Brouwerijbezoek en andere gelijke interesses.  Bernard nam deel aan een behoorlijk aantal zomeractiviteiten. Ook organiseerde hij zelf een keer een zomeractiviteit. We zouden gaan snookeren aan de Laagte Kadijk. Bij aankomst bleek dat de betreffende snookerhal net de dag ervoor failliet was gegaan. Gelukkig was er een terras vlakbij. De aanleiding voor de activiteit was dan weliswaar in het water gevallen maar het hoofddoel kon toch doorgang vinden.

Bernard ging ook herhaaldelijk mee naar het toernooi in Gent dat jaarlijks in juli wordt gespeeld tijdens de Gentse Feesten. De letterlijk en figuurlijk lange weekends daar moeten een onuitwisbaar positieve indruk bij hem hebben achtergelaten, want als het even kon, ging hij er ieder jaar naar toe. In 2006 zijn Valeriya en ik samen met Bernard daar nog geweest. Voor Valeriya was het de eerste zomer in de Lage Landen. Voor Bernard was het de laatste keer dat hij in Gent speelde.

Bernard is er niet meer. Drie jaar geleden openbaarde zich een aantal vage klachten. De diagnoses waren aanvankelijk vaag en spraken elkaar zelfs tegen. Maar langzamerhand bleek dat het nachtmerriescenario werkelijkheid zou worden. Bernard was ongeneeslijk ziek.

Ik had hem gevraagd om te getuigen op mijn huwelijk met Valeriya op 29 februari. Dat ging al niet meer. Gelukkig heeft hij me nog wel kunnen vertellen welke speech hij bij die gelegenheid in gedachten had. 

Bernard was altijd op zoek naar passende songteksten. Zo kwam hij o.a. uit op John Lennon’s beroemde tekst uit 1980 (vlak voordat Lennon vermoord werd): “Life is what happens to you while you’re busy making other plans”. In de kracht van zijn leven, met 2 jonge kinderen, een nieuw huis op IJburg en allerlei plannen voor zijn carriere als scenarioschrijver en filmmaker, werd hij overvallen door het ergste vooruitzicht. “Life is good, but not fair at all” (Lou Reed).

Op 30 maart jl. overleed hij. Op 3 april hebben we hem naar zijn laatste rustplaats gebracht. Er waren honderden mensen aanwezig, waaronder gelukkig een flink aantal Raadsheren en ex-Raadsheren. Zo gaven we hem de eer die hem toekomt.  En zo blijkt De Raadsheer gelukkig nog steeds een club waarin de leden aan elkaar denken als het er op aankomt.

 

Frans Smit, 7 april 2008.



Caïssa 8 – Raadsheer 4

Monique de Groot

 

T

eam 4 heeft het altijd zwaar. Op papier het zwakste team uit de poule en dat was ook duidelijk aan de uitslagen te zien. De laatste wedstrijd teggen Caïssa kwamen we ook nog iemand te kort. Op het laatste moment vonden we Frans Altena bereidt om voor ons in te vallen. Frans bedankt hiervoor.

Na 6-0 achter te staan maakte Simon een Remise zodat we van de nul afkwamen. Toen werd het spannend bij Charles want de 2 heren hadden nog maar weinig op de klok en gelukkig de vlag van de tegenstander viel als eerste dus Charles had gewonnen.  En Charles heeft 5 uit 6 gehaald goed gedaan Charles.

Ik moet zeggen dat we leuk team hebben. Jammer dat we qua rating steeds de laagste team waren. Maar het gaat erom dat we het leuk hebben met zijn alle.

Ik wil jullie als teamleider bedanken voor dit gezellige seizoen en ook alle invallers die bereid waren om in te vallen.

 

Caissa 8

1510

-

Raadsheer 4

1327

6 ½

-

1 ½

1.

Jaap Tanja

1448

-

Richard van Deun

1551

1

-

0

2.

Anne van Omme

1632

-

Marc Souren

1440

1

-

0

3.

Jaap van Velzen

1467

-

Simon Bouwhuis

 

½

-

½

4.

Jeanne Potters

1493

-

Frans Altena

1420

1

-

0

5.

Karol Lesman

1444

-

Cilia v/d Kamp

1343

1

-

0

6.

Wim Wijnveen

1386

-

Charles Hartman

1293

0

-

1

7.

Pold Gomperts

1700

-

Frans Etman

1223

1

-

0

8.

Roel Polak

 

-

Annelies Visser

1022

1

-

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasse 4

Ap

Mp

Bp

1

2

3

4

5

6

7

Ra

TPR

1.

VAS 10

6

12

38 ½

x

5

8

8

1442

1680

2.

Probleem 5

6

10

35 ½

3 ½

X

6

7

7

7

5

1505

1619

3.

Caissa 8

6

6

23

½

2

X

6

1498

1407

4.

Almere 7

6

6

22

2

1

X

4

4

1368

1428

5.

Wachter 2

6

3

18 ½

2 ½

1

4

X

6

1422

1351

6.

MSK 3

6

3

17

0

1

2

4

X

1472

1298

7.

Raadsheer 4

6

2

13 ½

0

3

2

x

1334

1283

 



Het laatste overzicht

 

H

et seizoen zit er weer bijna op en afgezien van een rapidstaartje zit dus ook het externe jaar er weer op. Het was een jaar met hoogte- en dieptepunten. Het hoogtepunt was natuurlijk het kampioenschap van Raadsheer 3 in de 3e klasse A. Tegen over deze fraaie prestatie staat de degradatie van het eerste, waarmee we voor het eerst sinds jaren uit de promotieklasse verdwijnen. Een klein minpuntje was opnieuw  het grote aantal invallers dat in sommige teams nodig was. Gelukkig leidde dat zelden tot een onvolledig team. Slechts in de allerlaatste speelronde bleef er een bord leeg.

Raadsheer 1
Ons vlaggeschip beleefde een slecht jaar met degradatie uit de promotieklasse. Vooraf was al duidelijk dat het met 4 degradanten op 10 ploegen een zwaar jaar zou worden en dat bleek inderdaad bewaarheid te worden. Halverwege het seizoen was duidelijk dat de strijd tegen degradatie zou gaan tussen 5 of 6 ploegen. Gelukkig stonden we toen nog net boven de streep. Uiteindelijk bleken de rondes 6 en 7 tegen de mede-degradanten beslissend: van ENPS werd nipt verloren en tegen Almere werd slechts 1 punt gepakt. De laatste twee wedstrijden hadden gewonnen moeten worden, maar daar kwam het niet van. Allereerst werd verloren van Euwe 3, wat de degradatie definitief maakte; in de week na het overlijden van Bernard een tweede klap. De laatste wedstrijd tegen het eveneens uitgespeelde Caissa (met aan beide kanten meer invallers dan basisspelers) deed er niet meer.

Groot lichtpunt dit seizoen was het optreden van Henk, die aan de hogere borden de fantastische score van 7 uit 8 neerzette. Zijn TPR van 2343 zal een van de hoogste zijn die ooit behaald is door een Raadsheer.

Volgend jaar speelt RH1 voor het eerst sinds jaren weer in de 1e klasse. Laten we proberen daar weer zo snel mogelijk uit te komen.

Raadsheer 2
Het tweede had lang uitzicht op een kampioenschap, maar in het onderlinge duel in en tegen Almere werd kansloos verloren. Almere deed daarna iets terug door de volgende ronde te verliezen. Plots hadden we bij twee (forse) overwinningen weer kansen op een kampioenschap. De eerste van die 2 wedstrijden had het hele team echter een complete offday en werden de kansen vergooid met een dikke nederlaag tegen degradatiekandidaat De Pion. Dus geen kampioenschap, maar misschien is dat maar goed ook, anders hadden we weer naar de 1e klasse gemoeten, waar we vorig jaar zo kansloos uitgedonderd waren. De laatste ronde leverde half eerherstel middels een gelijkspel tegen ENPS.

De beste scores waren dit jaar voor Peter, Corneel en mijzelf; allen scoorden 4 uit 6.

Raadsheer 3 kampioen!
RH3 bezorgde de Raadsheer het eerste kampioenschap in twee jaar. Nadat het vorig jaar net mis was gegaan (een ½ bordpunt te weinig), bleek het derde dit jaar wel de laatste stap te kunnen zetten. Onder leiding van teamcaptain Cilia haalden Peter, Dick, Anjo, Rob, Luc, Eric en Theo aangevuld met de invallers Henny, Cilia, Hein, Jaap, Charles, Edzard, Mark, Richard, Hans en Frans, werd de eerste digitale klok naar De Raadsheer gehaald.

Ondanks 3 gelijke spelen stond Raadsheer 3 na 5 rondes slechts 1 punt achter op de koploper Almere. Gelukkig was Almere zo vriendelijk te verliezen, waardoor we dankzij een zwaarbevochten zege op Tal/DCG (4-3½)  de eerste plaats konden overnemen. In de laatste ronde werd het Grasmat in hun voetbalkantine vakkundig opzij gezet: we waren kampioen !

Er zitten voor een kampioensteam weinig echt hoge scores bij het derde. De beste waren Anjo (4 uit 6) en good old Eric (4½ uit 7). De meeste andere zaten er echter niet ver achter.

Raadsheer 4
RH4 was het team waar uw wedstrijdleider het minste voor hoefde te doen. Teamleidster Monique, die dit jaar helaas zelf weinig speelde, had geen probleem om haar team iedere keer rond te krijgen. Toch had het team het zwaar, omdat het in een groep zat waar de meeste andere teams duidelijk sterker waren. Daardoor eindigde het als 7e (en laatste) in de poule, maar ik heb niet het idee dat de team-spirit daar erg onder te lijden had. Ronduit trots mogen de heren en dames van RH4 zijn op hun overwinning in het Muiderbergse, helaas bleek dat de enige winstpartij. Op persoonlijk vlak viel de superscore van Charles op: 5 uit 6 en een TPR (1687) die in de hogere teams niet zou misstaan.

 

Raadsheer Rapid 1 naar de finale !
Het eerste rapidteam van De Raadsheer heeft zich dit jaar geplaatst voor de finale van het SGA rapidkampioenschap voor clubteams. Het team waarvoor Olaf, Frans, Ramon, Mustapha, Harry en ikzelf speelden, behaalde vrij gemakkelijk een plaats bij de eerste 4 van de 2e klasse. Na een ietwat moeizame start in Amstelveen (7 uit 12), volgde een sterk vervolg bij Tal (8 punten) en een stevige uitsmijter in Almere (9½ uit 12). Topscorer in de voorronde is Ramon met 7½ uit 9, ondanks een slippertje op de eerste avond, dat hem al na een zet of 5 tot opgave dwong. De finale is deze woensdag (11 juni), waarbij ons viertal het bij Tal/DCG op zal nemen tegen de drie sterkste andere teams uit de poule.

Het tweede rapidteam (Gerie, Ton, Peter, Corneel en mijzelf) scoorde beduidend minder goed. De eerste avond werd de 50% nog gehaald, maar de avonden daarna waren de scores met 4½ en 5 duidelijk te laag om de finale te halen.

 



GENT: een persoonlijk verslag

 

D

eafvaardiging van de Raadsheer op het internationale schaaktoernooi dat de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez dit jaar voor de 16de maal organiseerde was met acht personen kleiner dan gewoonlijk. Maar gelukkig lieten verschillende andere Raadsheren ook hun gezicht zien, van wie ik Jacques, Freek, André van R. en (ex-Raadsheer) Tom Kroes in de menigte heb kunnen ontwaren. Bovendien was er nog de morele steun van de niet door enige kennis van zaken (op schaakgebied) gehinderde Bart R., die in een aantal opzichten het goede en inspirerende voorbeeld gaf en daarom achteraf tot non-playing captain werd benoemd (...)

Dat de Gentse feestdagen van invloed zijn op het schaken is bekend, maar de aard van die invloed is ook na deze editie nog steeds onduidelijk. Daan  (Jansen, FS) leek een van die schakers te zijn die eerder geïnspireerd  werd door de omstandigheden. Met 4,5 uit 9 eindigde hij in de middenmoot (gedeeld 231e met 539 deelnemers). Dat Daan veel sterker speelde dan zijn rating aangeeft blijkt uit het feit dat hij van alle spelers met dezelfde score de laagste rating had (gemiddeld was hun rating 245 hoger!). Hillart  (Wagenmakers, FS) speelde voor het eerst mee in een schaaktoernooi, en behaalde 1,5 punt. Als hij geweten had dat de achtste ronde al om 9.00 uur begon i.p.v. 12.30 was zijn score wellicht nog hoger geweest. Rutger (Wip, FS), het afgelopen seizoen winnaar van groep vier, eindigde met 1 uit 9 op de gedeeld 515e plaats. Tijdens zijn enige winstpartij was hij bijna onherkenbaar: zijn  tegenstander was bij voorbaat kansloos bij de aanblik van Rutgers plotselinge imposante verschijning. Nico bleek de ervaren routinier in ons gezelschap te zijn. Met 4 uit 9 eindigde hij op de gedeeld 310e plaats, een knappe prestatie. André de Roo belandde met 3,5 uit 9 op de gedeeld 370ste plaats. Eigenlijk met 3,5 uit 8, want hij werd de laatste dag het slachtoffer van een niet bij naam genoemde ex-clubkampioen die die ochtend wekdienst had. Tycho  (Sonnemans, FS) is om onduidelijke redenen niet vermeld in de einduitslag. Hij had keurig doorgegeven dat hij de laatste ronde niet zou spelen om op tijd weer in Nederland te zijn (op de fiets wel te verstaan). Zijn spel hield geen gelijke tred met zijn pedaalslag en hij wist dan ook 4 uit 8 te scoren. Groot was onze bewondering voor Frans, die zich eigenlijk bezighield met diepere zaken als Strindberg en zijn landgenoten. Ook verrichtte hij serieuze studie naar het Gentse ochtendgloren. Dat hij er desondanks in slaagde om met 3,5 punt (uit 8 partijen) op de gedeeld 370ste plaats te eindigen, verdient respect. Bovendien speelde hij (nog wel tegen André) als enige een foutloze partij (1. d4, Pf6; remise). Zelf speelde ik voor het eerst in jaren weer eens een serieus toernooi, en enkele nog steeds onbekende factoren (die waarschijnlijk met 'De Platte Beurs' te maken hebben) deden mij boven mijzelf uitstijgen. Gedeeld 46e met 6 uit 9 leverde zelfs nog een ratingprijs op, die we in verband met de ongunstige wisselkoers ter plekke genuttigd hebben.

 

Bernard van Sterkenburg (1993)

 




Raadsheer 1 grijpt Rapid-titel

 

V

lak voor het ter perse gaan van dit nummer is  nog bekend geworden dat ons eerste kampioen geworden is in de tweede klasse van de SGA-Rapidcompetitie.

De successen startten op vrijdag 23 mei in Amstelveen. Zonder Frans Smit maar met basisspelers Ramon, Mustapha, Olaf en invaller Harmen wonnen we de eerste twee duels met 3-1 van respectievelijk Dos en Tal/DCG 4. In het derde duel haperde de machine even en werd een 1-3 nederlaag geleden tegen Caïssa 4. Met 7 punten (het gaat immers om bordpunten in de rapid-competitie) lagen we echter statistisch gezien op koers voor de finale op 11 juni, waarvoor de nummers 1 t/m 4 zich plaatsen. Topscoorder van de eerste avond werd ikzelf, aldus de bescheiden voorzitter, met 2,5 punt

De tweede avond volgde direct op maandag bij Tal/DCG. Zonder invallers speelden we in de eerste ronde tegen koploper Caïssa 3. Het werd andermaal duidelijk dat er niet te spotten viel met de tweede klasse, die in geen enkel opzicht te vergelijken is met de reguliere tweede klasse SGA. Met veel 18 en 19 honderd spelers en zelfs een enkele 2000 kanjer zit de gemiddelde sterkte tussen de eerste- en promotieklasse in. Tegen Caïssa werd dan ook een 1,5-2,5 nederlaag geleden.

Die nederlaag werd rechtgezet tegen de schaakgodinnen, een team louter bestaande uit schaakdames, die wij nipt de baas waren. (2,5-1,5)

Met deze 50% score op de tweede avond moest in de slotronde even iets gebeuren tegen Aalsmeer, een directe concurrent voor de finale…… en jawel zo geschiedde. De bloemenkwekers werden met 4-0 aan de broek naar huis gestuurd en we nestelden ons direct op de tweede plaats achter Caïssa 3 met maar liefst 3,5 punt voorsprong op de nummer 5. Held van de tweede avond werd Ramon met 100%, terwijl wij ook zeer te spreken waren over de 2,5 punt van Mustapha.

De klus moest dus te klaren zijn op de slotavond op maandag 2 juni in Almere. Zonder Frans maar met Henri Amand in de gelederen begonnen we aan een relatief gemakkelijk programma. Tegen Nieuwendam ging het nog wat moeizaam met 2,5-1,5 maar daarna ging de thuisclub Almere met 4-0 aan het spit. De 3-1 overwinning tegen Tal/DCG 3 was daardoor nog slechts van statistische waarde. Ramon droeg andermaal het maximale bij maar ook de 2,5 van de voorzitter en de 2x2 van Henri en Mustapha mochten er zijn.

Dit gaf de volgende eindstand met als gevolg de finale op woensdag 11 juni andermaal bij Tal. Tegenstanders beide Caïssa-teams en Tal/DCG 4.

 

Stand na voorronde 9

 

 

 

 

 

 

 

 

Gem.

 

 

 

 

 

 

 

rating

Mp.

 

Bordpunten

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Caïssa 3

1902

17

 

9

-

28

2

De Raadsheer 1

1949

14

 

9

-

24.5

3

Caïssa 4

1862

12

 

9

-

21.

4

Tal/DCG 4

1796

11

 

9

-

18.5

5

Nieuwendam 2

1867

8

 

9

-

 17.

6

SC Aalsmeer 1

1827

8

 

9

-

.17

7

De Schaakgodinnen

1845

8

 

9

-

16.

8

DOS Amsterdam 1

1871

7

 

9

-

16.

9

Tal/DCG 3

1785

3

 

9

-

11.5

10

Almere 3

1794

2

 

9

-

10.5

 


De finale

We startten de finale zonder invallers dus op basis van rating als favoriet, echter wel met Caïssa 3 als grote concurrent vanwege de indrukwekkende voorronde van 28 uit 36 en natuurlijk ook met de nederlagen tegen beide Caïssa-teams vers in ons geheugen.

We begonnen tegen outsider Tal/DCG, hetgeen ons , net als in de voorronde, een 3-1 zege opleverde. Een verrassende 2,5-1,5 overwinning van Caïssa 4 op Caïssa 3 bezorgde ons direct de eerste plaats. Cruciaal was natuurlijk de tweede ronde tegen Caïssa 3. In een zinderend duel trokken we dit keer met 2,5-1,5 aan het langste eind. Op de andere borden versloeg Caïssa 4 Tal met dezelfde cijfers, hetgeen voor de slotronde de volgende tussenstand opleverde:

Raadsheer             5,5
Caïssa 4               5
Caïssa 3               3
Tal/DCG              2,5

Een echte finale derhalve tegen het vierde van Caïssa en een snelle blik op deze tussenstand leverde de conclusie op dat met een 2-2 gelijkspel de buit binnen zou zijn.

Caïssa trad ons met een enigszins tactische opstelling tegemoet, doch een snelle overwinning van Frans Smit bracht ons op de rand van de titel. Deze titel werd persoonlijk binnengebracht door Mustapha, die in een werkelijk schitterende partij tegen Sander Tichelaar opbracht. De nederlaag van mezelf deed niet meer terzake, die van Ramon helaas wel, want hij miste daardoor nipt de topscoordersprijs. Frans tekende voor het beste resultaat op deze finaleavond met een bijdrage van 2,5 punt. Op de andere borden versloeg Tal nog verrassend Caïssa 3, waardoor de huizenhoge favoriet uit de voorronde uiteindelijk op een teleurstellende 4e plaats eindigde.

Bij de prijsuitreiking viel ons een fraaie digitale klok (de tweede jawel !) ten deel.

De eindstand:
Raadsheer             7,5
Caïssa 4               7
Tal/DCG              5
Caïssa 3               4,5

 


 Bernard van Sterkenburg overleden

 

Z

ondag 30 maart jl. overleed ons clublid Bernard van Sterkenburg. Bernard was ruim 20 jaar lid van onze vereniging. In die jaren speelde hij vrijwel ieder seizoen voor Raadsheer 1. Bernard werd drie keer clubkampioen en drie keer snelschaakkampioen. Daarnaast speelde Bernard vaak mee in het Corustoernooi en in het zomerse toernooi in Gent. De laatste keer dat Bernard kon tonen hoe sterk hij was, was tijdens het jubileumtoernooi van De Raadsheer in 2007. Dat toernooi schreef hij op zijn naam.

Bernard was een echte Raadsheer: actief in het clubleven, betrokken bij de leden en een vechter op het schaakbord. In de jaren negentig was Bernard bovendien een aantal jaren clubbladredacteur en bestuurslid.

De afgelopen twee jaar maakte zijn ziekte het hem steeds moeilijker om actief te schaken in clubverband. In 2008 viel het doek voor een aimabel mens. Bernard heeft ons veel te vroeg moeten verlaten. Hij was nog maar 44 jaar oud.

 



Jaap van Velzen – Simon Bouwhuis

Simon Bouwhuis

 

1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd5 exd5 In de Franse partij geef ik de voorkeur aan de afruilvariant,die open e/lijn zal mij later goed van pas komen!
4.Pf3 Pf6 5.Le2?! Volgens mij wordt er vaak eerst c4 gespeeld maar ik wou niet meteen te hard van stapel lopen!
5...Le6 6.Lg5 Pbd7 7.0-0 Le7 8.Pc3 0-0 9.Te1 Te8 10.a3 a6 11.Lxf6 Pxf6 12.Pe5 c5 13.Lg4 Over deze zet heb ik lang nagedacht,ik was van plan om de lichte stukken af te ruilen om als eerste die open e/lijn in handen te krijgen! 13...Lxg4 14.Pxg4 cxd4 15.Dxd4 Pxg4 16.Dxg4 d4 17.Pe4 Db6 18.Tab1 Tad8 19.Dd1 Dg6 20.Dd3 b5 21.Pd2 Dxd3 22.cxd3 b4 23.a4 a5 24.b3 Oeff!.nu mijn pionnen op de witte velden zetten,ivm de zwarte loper...
24...f5 25.Pc4 Op jacht naar de pion op a5! 25...Ta8 26.Te5 g6 27.Kf1 Om het veld e1 te beheersen. 27...Kf7

 

 

28.Txa5 Txa5 29.Pxa5 Tc8 30.Pc4 Volgens mij staat het paard subliem! 30...Kf6 31.Te1 Zo ..daar is de open lijn dan! 31...Tc5 In deze fase van de partij stonden we met 6/0 achter tegen caissa,alleen Charles en ik waren nog aan het spelen en de vermoeidheid begon te werken!

32.f4 h6 33.Kf2 g5 34.g3 Ld8 35.Kf3 Lc7 36.Te8 Td5 37.Tf8+ Kg7 38.Te8 Kf6 39.Tc8 Td7 40.Ta8 Te7 41.Ta7 Met de angst dat ik deze partij nog ging verprutsen durfde ik het in deze fase van de partij nog niet aan om mijn pionnen naar voren te schuiven,het was mij er erg aan gelegen om een punt voor het team te halen! 41...Ke6 42.Tb7 Ld6 43.Txe7+ Lxe7 44.Pa5 Lc5 Na deze zet hebben we overlegt om er remise van te maken om maar van die 0 af te komen. Er zat misschien wel winst in, maar voor de uitslag maakte dat niet echt veel meer uit. Ik had voor het team een halve punt gescoord! Ik heb nog met mijn tegenstander wat gedronken aan de bar en hij vroeg mij waarom ik nog `niet even had door gespeeld, Ik vertelde hem dat ik pas lid was van de Raadsheer en nog weinig clubervaring had en dat ik tevreden was met mij vertoonde spel! Na mijn antwoord complimenteerde hij mij. Erg moe maar tevreden ging ik huiswaarts!

 

 



Interne competitie

Richard van Deun

 

D

e interne competitie van het seizoen 2007/2008 is alweer ten einde. De laatste weken was het niet echt spannend  meer want de groepswinnaars waren al bekend, behalve in groep 2 kon nog van alles gebeuren. Het afgelopen seizoen hadden  we een opkomst van 446 schakers. Dit is gemiddeld 13,5. Ondanks de zeskamp, waar de opkomst groot bij was is het gemiddelde omlaag gebracht door de avonden dat er maar 6 of 8 schakers aanwezig waren. Het aantal partijen wat gespeeld is bedraagt 215 (helaas zijn er van al deze partijen maar 2 in het clubblad terecht gekomen; red.).

 

De koploper vanaf het begin van het seizoen is Olaf Cliteur. Hij is wederom clubkampioen geworden. Gefeliciteerd Olaf. Toch is het verschil tussen de nummer 1 en 2 niet zo heel groot. Slechts 150 punten verschil is miniem te noemen. Hans Radder is een hele goede tweede geworden, op de voet gevolgd door Harmen van der Ploeg, die in de laatste ronde z’n tweede plaats moest afstaan. Daar achter zien we André de Roo, Gerie Opgenhaffen en Mustapha Yahia.

 

Als we dit per groep gaan bekijken ziet het er als volgt uit:

 

Groep 1:

Tja, eigenlijk heb ik hierboven al gezegd hoe het ervoor staat. Olaf is met een kleine voorsprong eerste geworden. Hans Radder mag zich zeker een goede tweede noemen aangezien hij wat minder partijen heeft gespeeld en slechts één partij heeft verloren. Op de derde plaats zien we André de Roo

Groep 2:

Harmen heeft dit jaar bewezen dat z’n degradatie naar groep 2 ten onrechte was. Door kampioen te worden van groep 2 laat hij zien dat hij hier zeker niet thuis hoort. Op de tweede plaats vinden we Gerie Opgenhaffen. Op de derde plaats staat Peter Voets, op de voet gevolgd door Leo Oomens.

Groep 3:

De winnaar van groep 3 is Charles Hartman. Met een score van 50 % heeft hij het niet slecht gedaan. Op de tweede plaats staat Hans Mantel. Ook hij heeft een score van 50 % weten te behalen, maar hij heeft aanzienlijk partijen minder gespeeld dan Charles. Op de derde plaats vinden we Hein van der Kroon.

Nu nog een paar cijfertjes:

 

Aantal schakers                                 : 446 (inclusief oneven)

Aantal partijen                                   : 215

Gemiddeld aantal schakers                 : 13,5

Hoogste score                                   : 76,5 % door Hans Radder

Meeste partijen gespeeld                    : 27 door Leo Oomens

Meeste winstpartijen                          : 11 door Leo Oomens

Meeste verliespartijen                         : 20 door Annelies Visser

Meeste remiserende partijen               : 9 door Olaf Cliteur

 

 

Daar de 6-kamp nog niet helemaal uitgespeeld is, volgt een verslag hiervan in het volgende clubblad.

 



Rapid competitie

Richard van Deun

 

D

e rapidcomptitie werd redelijk bezocht. In totaal deden er 25 schakers aan mee. De eerste avond werd het drukst bezocht, maar dat kwam waarschijnlijk omdat sommigen niet wisten dat het een rapidronde was.

Mustapha Yahia heeft ook dit toernooi op z’n naam gezet met een score van 7,5 uit 9 !

 

Op de tweede plaats zien we André de Roo en Lex van der Wal met een score van 7 uit 9, wat zeker het vermelden waard is.

 

Nr

Name

Rating

Score

SB

 

 

 

 

 

 

 

1

Mustapha Yahia

1919

7,5

36,00

 

2

André de Roo

1913

7

32,50

 

3

Lex v.d. Wal

1810

7

36,50

 

4

Olaf Cliteur

2005

6,5

29,00

 

5

Eric Mol

1666

5

18,00

 

6

Leo Oomens

1551

4

15,00

 

7

Hans Radder

1887

4

28,25

 

8

Gerie Opgenhaffen

1754

3

20,50

 

9

Peter Voets

1644

3

10,00

 

10

Hans Mantel

1500

2,5

16,25

 

11

Charles Hartman

1378

3

16,50

 

12

Tony Slengard

1740

2

13,00

 

13

Luc Scheepmaker

1641

2

21,00

 

14

Richard van Deun

1539

2

15,50

 

15

Ton van Garderen

1800

1,5

18,50

 

16

Alikemal Emecen

1660

1,5

17,50

 

17

Frans Etman

1213

1,5

17,75

 

18

Frans Smit

2086

1,5

18,75

 

19

Ton Reijntjes

1550

1

16,00

 

20

Monique de Groot

1151

1

15,00

 

21

Annelies Visser

1022

1

4,00

 

22

Peter van der Beek

0

1,5

17,75

 

23

Johan Dijkman

1336

0,5

5,25

 

24

Edzard Lisser

1575

0

9,00

 

25

Henk Weeling

1227

0

12,25