Clubblad De Raadsheer               45e jaargang, nummer 4


Eerste seizoen in de Poort alweer geschiedenis

Van de redactie

Balibalen

Verschrikkelijke onzin

Hemelvaartschaak

Partijverslag (Henk bij de Vaate)

Team 4

Ron van Dijk wint de Raadsheer Cup

Raadsheer Rapid Toernooi

Extern verslag

Partijverslag (Henk Weeling)

Gek, gekker en Tango

Interne competitie

Op hoop van zegen

 

Eerste seizoen in de Poort alweer geschiedenis

Olaf Cliteur

Vaak denk je er niet aan maar op sommige momenten schrik je hoe snel de tijd aan ons voorbij trekt. Welnu zo’n moment heb ik nu even tijdens het schrijven van alweer mijn laatste voorwoord van dit seizoen. U krijgt vermoedelijk dat zelfde gevoel wanneer u het een goede week later leest.

Het seizoen 2006-2007 behoort ook reeds tot het verleden en daarmee zit ons eerste jaar in De Poort erop.

Een mooi moment derhalve om even kort terug te blikken maar vooral het vizier te richten op de toekomst.

We kunnen in ieder geval met een gerust hart zeggen dat we de verhuizing goed overleefd hebben. We zijn er voor wat betreft locatie enorm op vooruit gegaan en de gezelligheid is echt terug in ons midden! Bezoekende verenigingen spreken vol lof over onze behuizing en zien soms met lede ogen aan dat het bij ons plezieriger toeven is dan op hun eigen vereniging. Lijnrecht daar tegenover staat, ondanks de vele inspanningen van het bestuur, dat er nog steeds een grote groep eigen leden niet verschijnt op de clubavond.

Aan de andere kant kun je dit relativeren door te zeggen dat de daling in de opkomst die wij duidelijk de laatste jaren meemaakten in de Verheijhal stopgezet is. De opkomst is redelijk stabiel en het is goed te zien dat het afgelopen seizoen ons een aantal nieuwe leden heeft opgeleverd.

De doelstelling van het bestuur staat nog steeds onverminderd op een gemiddelde opkomst tussen de 30 en 35 mensen per avond.

Eind augustus gaan we een huis-aan-huis wervingscampagne starten  middels een fraaie Raadsheer-folder. Dit is redelijk veel werk en ik reken daarbij op een ieders steun.

Wat in de ogen van het bestuur echter minstens zo belangrijk is, is het al eerder door mij genoemde terugkrijgen van de bestaande leden op de gezellige woensdagavonden.

Ook dit is niet alleen een taak van het bestuur maar kan door iedereen worden opgepakt.

Bel of mail eens iemand die je al lange tijd niet gezien hebt en wie weet waar dit toe leidt.

Met de terugkeer van ons Rapidtoernooi hebben we, denk ik, de weg geopend om een oude traditie nieuw leven in te blazen. Ik kan u vast verklappen dat de tweede editie in de maak is en zoals het er nu naar uitziet zaterdag 13 oktober 2007 er wederom een open rapid achtkampentoernooi zal zijn in De Poort.

Sportief gezien ging het ons redelijk af in het eerste jaar op onze nieuwe locatie.

Het eerste boekte uiteindelijk een keurige derde plaats in de promotieklasse (niks mis mee eigenlijk). Het tweede kon het verlies van een aantal spelers aan het eerste niet verwerken en degradeerde uit de eerste klasse, hetgeen niet echt een grote verrassing was.

Team 3 tja…………….. had de slagroom op ons gebak moeten worden maar kwam precies een half bordpunt tekort voor de titel in de derde klasse A.  Het vierde draaide gewoon harstikke lekker mee in de vierde klasse.

Al met al lekker doorgaan zo al mogen de vaste spelers wel wat vaker komen. Er moest wel heel veel beroep gedaan worden op invallers.

Laten we voor volgend jaar afspreken dat het eerste zich handhaaft in de niet alleen grote (10 teams) maar ook sterke promotieklasse en dan daarbij het tweede en het derde kampioen.

Rest mij u een fijne vakantie toe te wensen of gewoon tot de zomercompetitie op donderdag in MEO, op het strand in Zandvoort op zaterdag 28 juli of bij Eylders vermoedelijk op de eerste of  tweede maandag van augustus.

En volgend seizoen alle schouders er weer onder om De Raadsheer te laten groeien

Back to the place where we belong!!

Olaf

 

Van de redactie

Richard van Deun

Dit is alweer het laatste nummer van het seizoen. Het doet mij veel plezier dat een aantal mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om partijen in te leveren. Uiteraard heb ik van de mensen die regelmatig wat inleveren weer iets ontvangen, maar nu ook van Henk en Henk.

Dit clubblad is iets eerder verschenen vanwege mijn vakantie, anders was het niet mogelijk om iedereen het clubblad op tijd te geven.

Iedere keer is het clubblad best wel veel werk omdat niet iedereen een computer heeft en de stukjes dus gewoon op papier aanleveren, of de partijen op papier en deze moeten dus in chessbase ingevoerd worden. Gelukkig helpt Monique me hiermee en dat scheelt behoorlijk.

Mocht je het clubblad digitaal willen ontvangen, mail dan even naar me en dan krijg je het clubblad digitaal. Een heleboel mensen ontvangen het clubblad al digitaal en naar ik vernomen heb bevalt het ze prima op deze manier.

Verder wens ik iedereen een hele fijne vakantie en tot 29 augustus op de ledenvergadering.

 

Balibalen

Eric Mol

Begin april mocht ik me verheugen in een plezierig verblijf op het zonnige eiland Bali, waarmee een oude wens in vervulling ging. En natuurlijk heb ik daar schakers ontmoet. Op een stoeprand in de stad Kuta en op het strand.

Ik heb me verbaasd over het niveau dat de jonge knapen, van 17 tot ca. 24 jaar, op het bord wisten te brengen. Een officiële schaakbond is er op Bali niet, maar iedereen leert er van iedereen. Het was een leuke ervaring om weer eens ver van Nederland met schakers in de slag te gaan.

Maar ooit komt het moment van de thuisreis. En dat is dan een tijdrovende onderneming van 23 uur onderweg zijn, plus de overwinning van het tijdsverschil.

Dat heb ik geweten! Want twee dagen na thuiskomst trad  ik weer aan in het Veteranentoernooi van de SGA waar ik de volgende bittere pil te slikken kreeg. De leeftijd en de tand des tijds slaan op sommige momenten onverbiddelijk toe.

Zoals blijkt uit de volgende ervaring.

18 april 2007       Wit: E.Mol                                   Zwart: C. de Jong

1.e4, d5 2.exd5
Ik pak altijd maar om eens te zien hoe men reageert.
2…., Dxd5  3.Pc3 Dd6
Over het algemeen wordt 3. …, Da5 gespeeld. Deze zet ben ik nog nooit tegengekomen.
4.Pf3 a6  5.Lc4 Pf6  6.d3 Lg4  7.Le3 Dc6
Dit bleek niet zo’n beste te zijn, want:
8.Lxf7 Kd8

Kxf7 was niet mogelijk wegens 9.Pe5+ met dameverlies.
Daarmee had de zwarte stelling enig nadeel opgelopen, maar… nu sprak de jetlag me desastreus aan. In ‘normale doen’ had ik even rondgekeken op het bord en de stelling rustig bekeken.

Nu echter speelde ik als een robot de aanlokkelijke zet die ik als zet 9 in mijn gedachten had…

9.Pe5
Daarmee hallucineerde ik een dameruil en andere voordelige verwikkelingen in mijn hoofd.
Maar: 9…, Dxg2!!!

Dat was, zo vroeg in  de partij, de genadeslag.

mol-de jong.jpg

 

10.Pxg4 Dxh1+ 11.Kd2 Dxd1 12.Txd1

Enzovoort. Ik heb nog lange tijd voortgeploeterd in de hoop een valletje te kunnen opzetten, maar dat zat er niet meer in.

Mijn prachtige score tijdens het toernooi, van 3 uit 3, was op brute wijze om zeep gebracht

Waarmee mij  kansen op een hoge klassering dus ook verkeken waren..

Het was een fijne reis naar Bali maar uiteindelijk was het balen…

 

Achteraf,  weken later, bij het vervaardigen van deze bijdrage voor het clubblad, zie ik ontwikkelingen die tot een geheel andere uitslag leiden, en wel de volgende.

10.Ld5 Pxd5 11.Dxg4 Dxh1 12.Kd2 Dxa1 (of Dxh2 13Pxd5, wat alleen kwaliteitswinst en een pion oplevert?)

13.Pxd5 Dxa2 14.Pf7+ Ke8 15.De6  (Dreigt Pc7++)

Da5 16.Lb6

En wit wint… 

Zie dat maar eens in de gegeven situatie achter het bord te bedenken.

Verloren is blijkbaar niet altijd verloren…

 

Verschrikkelijke onzin

Corneel Simoons


De titel van dit stukje had ook kunnen luiden: Verschrikkingen en Onzinnigheden. We gaan het namelijk over een blunder hebben. En blunders zijn toch de onzinnigheid in de praktijk! En blunders zijn toch verschrikkelijk? En wat we er over zouden kunnen beweren is toch (meestal) onzin? Nou dan! Over de nasleep van blunders wordt nog minder gezegd dan over deze ongelukjes zelf. Toch kunnen ook de gevolgen van onze misgrepen tamelijk verschrikkelijk en onzinnig zijn.

Een voorbeeld. Stel dat je een middelmatige speler bent in een middelmatig team van een middelmatige club (de Raadsheer b.v.). En dat je dan in een gewone wedstrijd een stommiteit uithaalt waardoor je een half puntje minder krijgt dan mogelijk was geweest. En dat dan vervolgens blijkt dat je team precies een half puntje tekort komt voor zeg maar een promotie of een kampioenschap of zoiets, weet ik veel. Wel dat is nou net wat een vriend van me overkomen is en hij heeft er af en toe nachtmerries van. Overdreven? Ja, natuurlijk; onzinnig? Ja ook; verschikkelijk? Maar zeer zeker wel. We zullen discreet zijn en hem in het vervolg. Z.M. noemen (Zielige Man). Het volgende diagram geeft de stelling weer na de 34e zet van N.N. tegen Z.M. De partij werd ergens afgelopen seizoen gespeeld in de SGA competitie.

 

diagaram V. onzin.jpg

 

In deze stelling speelde zwart verschrikkelijk

34. …. - Lxg5 ?? waarop wit remise forceerde met
35. Pxg5 - hxg5
36. Df6+
remise, want Z.M. durfde (terecht denk ik) het eindspel na 36 … Ke8 37. Dxh8+ -Kd7 niet aan, zodat 36. … - Kg8 37. Dg6+ - Kf8 enz. eeuwig schaak oplevert.

En dat terwijl ‘gewoon’ 34. ... - hxg5 de winst gesteld had, want na 35. Pxg5 - hxg5 kan wit a) geen schaak geven op f6 of h6 of waar dan ook en b) verliest 36 Pxg5 - hxg5 37 Dxg5? - Tg8 nog een stuk b.v. na 38. Lg6 - De8 terwijl er op de open h en c lijnen nog allemaal leuke dingen voor zwart dreigden.

Direct na de partij opende N.N. de wond nog wat door op te merken dat hij na 34. … - hxg5 ‘van plan was meteen op te geven, natuurlijk “en wreef er toen nog wat zou in door te vragen waarom Z.M”.  Toch eigenlijk nogal snel gespeeld had? Het pleit voor Z.M. mijns inziens, dat hij na de laatste vriendelijke mededeling niet gevloekt, geschopt of ook maar gehuild heeft.

Men heeft getracht Z.M. te troostten met opmerkingen zoals ‘maar iedereen verliest toch wel eens een half puntje?! En “we hebben allemaal in eerder rondes, wel eens wat laten liggen, waardoor het team tekort kwam’. Onzin, volgens Z.M.

Immers, eigen blunders zijn anders dan die van anderen ‘iedereen kan wel eens een foutje maken’ is objectief waar, maar subjectief alleen toepasselijk op anderen. ‘zij kunnen een vergissing begaan; maar ik heb mijn inzicht en speelsterkte verraden, of iets dergelijks.

En, in lijn hiermee, ‘ah, dat jullie iets laten liggen, maar dat ik zulks doe … ‘Grootspraak, maar wel een grootspraak die alle schakers, als ze eerlijk zijn, van zichzelf kennen. Wij zijn toch allemaal kampioenen en daarom vreet het toch zo aan ons als het weer een keer niet gelukt is?!

Ik heb Z.M. gevraagd wat ie van dit stukje vond en hij antwoordde “He, nou ja, ach, ik heb het hele geval uit m’n hoofd gezet; het zit me niet meer dwars! Kan die Z.M. toch liegen!

 

Hemelvaartschaak

Monique de Groot

 

Inmiddels een traditie: Hemelvaartschaak. Ook dit jaar was dit snelschaakevenement weer heel gezellig. Er waren 16 schakers die met het mooie weer op het terras van La Vallade wilden schaken. Van de mensen van het café kregen we drop in de vorm van schaakstukken. Wat wij een aardige attentie vonden.

We speelden 15 ronden, dus iedereen speelde tegen elkaar.
Ramon heeft een score gehaald van 14 uit 15. De score van Richard viel erg tegen, daar hij normaal met snelschaken toch heel wat beter presteert.

Uitslag Hemelvaartschaak

1.          Ramon van Beemdelust                                   14
2.          Job Dekker                                                     12 ½
3.          Henry Anand                                                  11 ½
4.          Corneel Simoons                                              9 ½
5.          Gerie Opgenhaffen                                            9
6.          Dick Beijne                                                      8 ½
7.          Harmen v/d Ploeg                                             7
8.          Hans Radder                                                    6 ½
             Ton Reijntjes                                                    6 ½
10.         Ton van Garderen                                            6
             Peter Bosschieter                                             6
             Peter Voets                                                      6
13.         Jaap Schrickx                                                   5
14.         Ben Kamp                                                        4 ½
15.         Leo Oomens                                                    4
16.         Richard van Deun                                             2 ½   



Partijverslag (Henk bij de Vaate)

Henk bij de Vaate

 

(1) Bij de Vaate,Henk (2080) - Schuur,Jan (2036) [A10]

De Raadsheer – Het Probleem,

 1.c4 f5 2.g3 Pf6 3.Lg2 e6 4.d3 Le7 5.Pf3 0–0
6.0–0 d6 7.Pc3 De8 8.Tb1 Pc6 9.b4 e5 10.e3 Kh8
11.Pe1 g5 12.f4 gxf4 13.exf4 Dg6 14.Pf3 Ph5
15.Pd5 exf4 16.gxf4 Ld8 17.Te1 Te8 18.Lb2+ Pg7
19.Txe8+ Dxe8 20.Dd2 Pe7 21.Te1 Df8 22.Dc3 Pxd5 23.Te8 1–0

Henk.jpg

Opmerkingen:

1)       Na 16. Pc7: (i.p.v. gf4:) fg3: 17. Pa8: gh2: 18. Ph2: f4 gevolgd door  b.v. 19. ... Lf5 leek zwart me goede compensatie voor de toren te hebben.

2)       Op zet 22 wint wit op iedere zet van Pe7 met Te8 en wint hij na iedere andere zet een stuk door 23. Pe7: gevolgd door 24. Dg7:+ enz..   



Team 4

Monique de Groot

 

Op 16 mei speelde we thuis tegen Chaturanga. Voor Chaturanga was dit een belangrijke wedstrijd. Chaturanga had genoeg aan gelijkspel of winst om de kampioenstitel mee naar huis te nemen.

Ik had weer 2 invallers.  Nou ja invallers, ze hebben inmiddels  een aantal keren meegedaan in mijn team, dus zij horen er eigenlijk bij. Ik heb het over Luc en Ali. Dank je wel heren voor het spelen. Luc heeft zelfs alle wedstrijden die hij met team 4 gespeeld heeft gewonnen.

Voor ons een (bijna) onmogelijke opgave om te winnen van dit veel sterkere team.

De laatste wedstrijden liepen lekker met dit team. We hadden een slechte start ook doordat ik steeds invallers nodig had op het laatste moment omdat mensen op het laatste moment afzegde. Het is nu een echt team geworden. Volgend jaar gaan we er weer lekker tegenaan.

Na een 4-3 voorsprong was alleen Cilia nog bezig. Een spannende en enigszins verloren stelling op het bord. Echter Cilia zette haar tegenstander schaak en hij zag dit niet en deed ondertussen  een zet met de toren. Daar dit een onregelmatige zet was moest hij hem terug zetten, maar aangezien hij het schaak op kon heffen met de toren was hij verplicht dat stuk te zetten, waardoor hij hem kwijt zou raken. Spijtig voor Chaturanga dat de beslissende partij op deze manier moest eindigen, want de kampioenstitel was nu verkeken. Of niet??? Uiteindelijk bleek dat Probleem,  die 2e stond, gelijk had gespeeld waardoor Chaturanga toch nog kampioen werd. Wijzelf zijn op een 5e plek geëindigd. Kijken of we dat volgend seizoen kunnen verbeteren.

 

Raadsheer 4

1507

 

Chaturanga 1

1577

5-3

1.

Richard van Deun

1448

-

Jasper Boonstra        

1833

0 - 1

2,

Luc Scheepmaker        

1654

-

Robert Ebert                

 

1 - 0

3.

Peter Bosschieter      

1719

-

Pjotr van Nie          

1582

½  – ½

4.

Alikemal Emecen        

1577

-

Auke van Nie           

1706

1 - 0

5.

Jaap Schrickx          

1534

-

Fred Vermaas           

1597

½  – ½

6.

Mark Souren            

1420

-

Max Bakkers            

1523

½  – ½

7.

Charles Hartman        

1344

-

Jan Dijkink            

1653

½  – ½

8.

Cilia v/d Kamp         

1363

-

Bert Meester           

1148

1 - 0

 

   Klasse 4     Ap Mp Bp  1  2   3   4  5  6   7   8  Ra   TPR 
1. Chaturanga 1 7  10 35  x  6   5   5  3  7½  3½  5  1582 1546
2. Probleem 5   7  10 30½ 2  x   4   4½ 5  4   5½  5½ 1546 1502
3. VAS 10       7  9  31½ 3  4   x   4½ 5  4   4   7  1441 1537
4. Wachter 2    7  8  31  3  3½  3½  x  5½ 4½  4½  6½ 1509 1519
5. Raadsheer 4  7  8  29  5  3   3   2½ x  5½  4½  5½ 1481 1487
6. Caissa 8     7  6  25½ ½  4   4   3½ 2½ x   4½  6½ 1477 1470
7. MSK 3        7  5  27½ 4½ 2½  4   3½ 3½ 3½  x   6  1481 1483
8. Pion 5       7  0  14  3  2½  1   1½ 2½ 1½  2   x  1359 1312

 

Ron van Dijk wint de Raadsheer Cup

Richard van Deun

 

Op 6 juni was de finale van de Raadsheer Cup tussen Leo Oomens en Ron van Dijk. De loting besloot dat Leo met wit mocht spelen.

Leo kreeg 100 minuten en Ron slechts 10 minuten. Echter Ron is één van de beste snelschakers die ik ken, dus zelfs met deze handicap zou het nog heel zwaar worden voor Leo.

En inderdaad…. Ron bewees z’n snelschaakkwaliteiten ook dit keer weer. Met zwart en slechts 10 minuten won hij de finale van de Raadsheer Cup.

Ron van harte gefeliciteerd met dit resultaat.

 

Foto's-0008.jpg



Raadsheer Rapid Toernooi

Richard van Deun

 

Zoals ieder jaar wordt er bij De Raadsheer een 9 rondig rapidtoernooi gehouden over 3 avonden. De partijen duren 25 minuten p.p.

De eerste avond was de opkomst erg goed met maar liefst 21 schakers. Helaas wel oneven, zodat er iedere ronde iemand een bye kreeg. Hiervoor werd dan wel een punt gegeven.

Na de eerste ronde stonden Hans Radder en Dick Beijne aan kop met een score van 3 uit 3.

Op de tweede avond was de opkomst ook niet slecht met 19 schakers. Eveneens weer oneven helaas. Hierdoor kregen de mensen die er de eerste ronde niet waren een bye, wat toch wel erg jammer was.

Hans Radder heeft zijn koppositie kunnen handhaven met 5,5 uit 6, wat nog steeds een erg goed resultaat is. Milovan Markovic heeft hem dat halve puntje kunnen afsnoepen. Milovan staat samen met Peter Voets op een tweede plaats met 4,5 uit 6.

De opkomst op de derde avond was helaas alweer een stuk minder. 15 schakers waren nu aanwezig (ja, alweer oneven). Ook nu bleef Hans Radder het goed doen en na de achtste ronde was z’n 1e plaats al veilig. Toch verloor hij deze avond maar liefst 1 ½ punt. Tegen Leo Oomens speelde hij remise (klasse Leo) en van Gerie Opgenhaffen verloor hij in de allerlaatste ronde. Echter voor de einduitslag maakte dat niets meer uit. Met 7 uit 9 mocht hij zich Rapidkampioen noemen. Gefeliciteerd Hans.

P1000132.JPG

 

Rank

PNo

Name

Rating

Score

1

4

Hans Radder

1814 *

7

2

12

Milovan Markoviç

1580 *

6,5

 

14

Peter Voets

1573 *

6,5

4

1

Olaf Cliteur

1934 *

6

5

6

Eric Mol

1694 *

5

 

8

Dick Beijne

1647 *

5

7

2

André de Roo

1867 *

4

 

25

Ton van Garderen

1851 *

4

 

22

Gerie Opgenhaffen

1712 *

4

10

16

Leo Oomens

1505 *

3,5

 

21

Monique de Groot

1143 *

3,5

12

3

Lex v.d. Wal

1815 *

3

 

30

Ton Reijntjes

1502 *

3

14

24

Bernard van Sterkenburg

2067 *

2,5

 

13

Ali Emecen

1577 *

2,5

 

17

Richard van Deun

1502 *

2,5

 

27

Sieger Steeman

1456 *

2,5

18

10

Corneel Simoons

1590 *

2

19

5

Harmen v.d. Ploeg

1784 *

1,5

 

7

Nick de Zeeuw

1686 *

1,5

 

15

Anjo Vlug

1570 *

1,5

 

23

Hans Mantel

1400 *

1,5

 

28

Henk Weeling

1343 *

1,5

24

29

Luc Scheepmaker

1591 *

1

 

11

Meindert Hofmann

1589 *

1

 

26

Edzard Lisser

1400 *

1

 

19

Hein v.d. Kroon

1387 *

1

 

20

Charles Hartman

1344 *

1

29

9

Paul Hanegraaf

1618 *

0,5

30

18

Julius Vischjager

1424 *

0

 

Extern verslag

Harmen van der Ploeg

Afgelopen woensdag speelde De Raadsheer zijn laatste externe wedstrijd van het seizoen. Ons rapidteam werd uitgeschakeld voor de finale. De normale externe competitie is al wat langer geleden afgelopen. De resultaten waren wisselend; het eerste had graag wat langer meegespeeld om het kampioenschap, het tweede degradeerde kansloos, het derde werd bijna kampioen en het vierde speelde goed mee in de middenmoot. Dus weer geen kampioenschap dit jaar, maar over het algemeen waren de prestaties beter dan vorig jaar.

Verheugend is ook dat het aantal NO'tjes fors gedaald is. Slechts 1 keer bleef er een bord leeg. Hopelijk kunnen we die laatste NO volgend jaar vermijden. Aan de andere kant waren er op sommige momenten wel veel invallers nodig, vaak ook nog op het laatste moment. Het kan bijna geen toeval zijn dat het team dat de minste invallers nodig had, het beste scoorde. Ik wil alle basisspelers, invallers en teamleiders bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar.

Het eerste

Raadsheer 1 begon als één van de favorieten aan de promotieklasse en maakte die status in het begin waar met overwinningen op Almere 3 en Gambit. Vooral die laatste overwinning kan knap genoemd worden, want Gambit draait al jaren boven in de promotieklasse mee en heeft ons in de afgelopen jaren al menig puntje afgesnoept. Helaas kwam daarna de klad er een beetje in. In de 3e wedstrijd kwam het eerste puntverlies door een gelijkspel tegen Zukertort 4, mede veroorzaakt door het grote aantal invallers in deze wedstrijd. Daarna ging het goed mis tegen Caissa, opvallend genoeg juist toen het team voor het eerst in zijn vaste opstelling kon spelen. Met maar liefst 6-2 werden we in het Afrika-huis afgedroogd en daar was niets onverdiend aan. De wedstrijd daarna bracht niet de gehoopte ommekeer. Thuis werd verloren van de latere kampioen Het Probleem, al was het dit keer een stuk spannender: 3½- 4½. Na deze twee nederlagen was de kans op het kampioenschap verkeken en was er plots zelfs een (miniem) kansje op degradatie. Gelukkig kon die angst de kop ingedrukt worden met twee duidelijke overwinningen in de laatste twee wedstrijden. Uiteindelijk eindigde het eerste op de 3e plaats, op 4 matchpunten achter de toch wel verrassende kampioen, Het Probleem.

Het eerste wacht volgend jaar een spannend seizoen. Uit de KNSB degradeerden dit jaar namelijk maar liefst 3 SGA-ploegen, waardoor de promotieklasse volgend jaar uit maar liefst 10 ploegen zal bestaan. En dus spelen we 9 wedstrijden in plaats van de gebruikelijke 7. En daar zullen ongetwijfeld een paar mooie tussen zitten. Nadeel is wel dat er ook 4 degradanten zullen zijn, maar ik ga er vanuit dat De Raadsheer daar niet bij zal zitten. Wel zullen het volgend jaar zonder de topscorer Frans Smit (6 uit 7 op het eerste bord) moeten doen, want hij gaat volgend seizoen helaas voor VAS spelen.

 Het tweede

Raadsheer 2 wist voor het seizoen begon eigenlijk al dat het waarschijnlijk zou gaan degraderen uit de eerste klasse. Door het doorschuiven van Olaf en Ramon naar het eerste was het tweede ernstig verzwakt en op rating met afstand de zwakste in de klasse. De eerste wedstrijden bleek dit ook duidelijk: VAS verpletterde ons met 1-7 en ook De Pion bleek te sterk, 2½- 5½. Om de krachtsverhoudingen aan te geven, bij VAS zaten twee 2100-spelers op de hoogste borden. Die hebben wij niet eens in het eerste ! In de derde ronde kwam ENPS met een soortgelijke opstelling, op bord 1 een Engelse Fide-meester en ook de rest mocht er zijn. Toch bleek er in deze wedstrijd niet veel van het krachtsverschil en als het dubbeltje het laatste bord de andere kant op was gevallen, hadden we zelfs een punt kunnen pakken. Ook na deze wedstrijd bleven we het dapper proberen en hoewel er nog twee keer dik werd verloren, was het ook twee keer nog behoorlijk close. Het dichtst bij waren we tegen Tal (3½- 4½) en de laatste wedstrijd werd het 3-5 tegen Caissa. Aan het eind van de rit was degradatie het logische resultaat. Wel jammer dat we er niet in slaagden een punt te pakken.

Te midden van alle ellende was André het lichtpunt. Hij werd topscoorder met de bijzonder goede score van 5 uit 7.

 Het derde

Raadsheer 3 was dit jaar de aangename verrassing van het seizoen. Waar een plaats in de middenmoot werd verwacht, streed het het hele seizoen mee om het kampioenschap in de 3e klasse. Sterker nog, halverwege het seizoen stond het 'gewoon' 3 punten los. Helaas ging het daarna minder en zag het in de laatste ronde Het Grasmat net voorbij schieten.

In de eerste wedstrijd was de latere kampioen de tegenstander. Het Grasmat was op papier de favoriet,  maar in hun eigen voetbalkantine werden ze met 5-3 verslagen. Hierdoor had het derde de smaak te pakken en werden ook de 3 volgende wedstrijden dik gewonnen. Omdat de concurrentie punten morste stond Raadsheer 3 na 4 rondes maar liefst 3 matchpunten voor op de nummer twee. Dat kon bijna niet meer mis gaan, zou je denken. Zelf dachten ze daar anders over, want in ronde 5 volgde opeens een gelijkspel in en tegen het zwakke Almere. Op zich nog niets aan de hand maar een ronde later bleek dat het derde niet zo goed presteert buiten de stadsgrenzen. In het (verre?)  Diemen werd zowaar verloren van Donner, waardoor de 3 punten voorsprong als sneeuw voor de zon waren verdwenen. Voor de laatste (thuis)wedstrijd was de situatie als volgt: RH3 heeft 1½ bordpunt meer dan Het Grasmat, dat op maandag al speelt tegen Almere. Op dinsdag blijkt dat Het Grasmat daar dik gewonnen heeft (7-1), dus dat het derde 5½ bordpunt moet scoren tegen SGA-nieuweling Ada '04. Het worden er uiteindelijk 5, dus een halfje te weinig.

En zo wordt het derde dus net geen kampioen. Maar elk nadeel heb zijn voordeel, want we kunnen het volgend jaar nog een keer proberen.

Topscorers zijn er genoeg in dit team. De scores van Corneel (4½ uit 6), Rob, Peter en Ton (allen 5 uit 7) zijn natuurlijk heel aardig. Maar de enige echte topscorer is Milovan, die alle 5 zijn partijen wist te winnen.

Het vierde

Raadsheer 4 speelde het hele seizoen als middenmoter. Het speelde niet mee om het kampioenschap en streed niet tegen degradatie. (Iets wat sowieso niet mogelijk is in de 4e klasse.)  Keurig om en om werden de eerste zes wedstrijden verloren en gewonnen. Opvallend hierbij was dat de drie nederlagen allen thuis plaatsvonden. Blijkbaar spelen de dames en heren van ons laatste het liefste uit. Het finest hour van het vierde kwam in de laatste wedstrijd, n.b. thuis tegen koploper Chaturanga. Ondanks een fors ratingverschil werd die wedstrijd met 5-3 gewonnen. Desondanks werd Chaturanga kampioen en het vierde eindigde met 8 punten op een knappe 5e plaats. Volgend jaar speelt het dus opnieuw in de 4e klasse en als team bijeen blijft zie ik ze daar volgend jaar zeker hoge ogen gooien.

Ook voor dit team zijn een paar mooie persoonlijke prestaties te melden. Allereerst is er de perfecte score van Luc die -hoewel geen basisspeler- 4 partijen won. Van de basisspelers waren Cilia (4 uit 6), Charles en Mark (beide 4 uit 7) het succesvolst.

 

Partijverslag (Henk Weeling)

Henk Weeling / commentaar Richard van Deun

 

 

(1) Hartman,Charles  - Weeling,Henk

 

1.e4 e5 2.Lc4 Dg5 Zwart begon meteen agressief
3.Df3 Df6 4.d3 Pc6 5.Lg5 Dg6 6.Ph3

Dit was volgens mij niet zo'n beste zet voor wit, waardoor zwart meer mogelijkheden kreeg

6...Pd4 7.Dd1 d6 h6 zou beter geweest zijn. Nu gaf zwart toch weer een beetje lucht aan wit
8.g4 Echter deed wit met g4 alweer een niet al te beste zet. 
8...h6 9.Le3 Lxg4 10.Tg1 Pf3+

Hier wint zwart toch weer een kwaliteit, waardoor het er voor wit niet al te best uitziet.

Henk.jpg11.Dxf3 Lxf3 12.Txg6 fxg6 13.Pd2 Lg4 14.Pg1 c5
15.f3 Ld7 16.Ld5 Tb8 17.0–0–0 Pf6 18.Lb3 b5
19.c4 b4 20.f4 Pg4 21.Pf1 Pxe3 22.Pxe3 exf4
23.Pd5 g5 24.Pc7+ Kd8 25.Pd5 a5 26.Lc2 g6
27.d4 Lg7 28.dxc5 dxc5 29.a3 Ld4 30.Pf3 Lg7
31.Te1 bxa3 32.bxa3 Lb2+
Voor wit ziet het er nu hopeloos uit (zie diagram)
33.Kd2 Lxa3 34.e5 Lb4+ 35.Pc3 Lxc3+ 36.Kxc3 Lf5
37.La4 Tb4 38.Lb5 Ke7 39.Ta1 Td8 40.Pe1 Ke6
41.Txa5 Td1 42.Pc2 Td3#
  0-1

Een schitterende mat. Zwart speelde erg goed en het was een leuke partij om te zien.Ik heb bewust geen alternatieve zetten erbij gezet, omdat ik dat beter aan Fritz over kan laten.

 

Gek, gekker en Tango

Eric Mol

 

Een vorige keer heb ik iets verteld over de Nimzowitsch opening zelfs als antwoord op 1. d4- door Keene de ‘Bogoljubow’ genoemd. De meeste schakers die van 1. d4 Pc6 horen zouden denken dat zwartspelers wel gek moeten zijn om zoiets te spelen. Maar het kan nog gekker!

Of tewel, laatste maand vond  ik in de schaakafdeling van de Openbare Bibliotheek een nieuw (?2005) boekje onder de titel ‘Tango!’ van Richard Paltiser, waarin serieus de merites van 1. d4 Pf6 2. c4 Pc6 besproken worden. In navolging van de Moldavische trainer Chebaneko heeft Paltiser dit de ‘Tango’ genoemd. Het heeft nog andere namen, maar die ga ik hier niet allemaal opsommen.

Over het boek zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo enthousiast. Er staan een hele boel leuke ideeën en aanzetten tot varianten in, maar slechts twee hele partijen op 183 pagina’s, nou nee, dat vind ik te mager. Het moet toch maar helderheid bieden als de consequenties van gekozen strategieën ook beoordeeld kunnen worden? Hier zullen we het moeten doen met de bekende dooddoeners zoals ‘En zwart heeft duidelijk meer kanten!’ En dat is niet genoeg voor ‘clubschakers’, de mensen die juist keer op keer aangesproken worden door de auteur als de groep die zoveel profijt zou hebben aan dit systeem (als het één systeem is!?). Nee, wat dat betreft is het eerder besproken werkje van Keene en Jacobs een stuk beter.

Desalniettemin: één partij met deze aanpak, een partij tussen Zhu Chen (toen wereldkampioene) en Christian (een Amerikaans grootmeester en liefhebber van dit soort systemen; hij figureert ook in Keene’s boek!).

 

Zhu Chen – Christiansen (USA-China, Seattle 2001)

1. d4 - Pf6
2. c4 - Pc6
3. Pc3 – e5

Een belangrijk motief in dit soort openingen. Zwart wil een soort Koning Indische pion aanstelling bereiken maar dan zouden flankontwikkeling van de loper op f8, die maar c5 en de diagonaal a7-g1 moet, het paard van b8 is op weg naar g6 om vandaar de witte koningsstelling aan te vallen

4. d5 – Pe4
5. g3!-Pg6
6. Lg2 – Lc5
7. e3! - …

Wit speelt slim en consequent de zwarte opzet tegen; deze witte ontwikkeling maakt het zwart heel wat lastiger dan het clichématige 5. e4 6. Ld5 enz.

7. … - 0-0
8. Pge2 – a6!

Sterken dan het gangbare a5 waarmee zwart ook wel zijn loper op c5 kan beschermen en een witte pionnen opmars op de damevleugel ophouden, maar meer dan ophouden zit er dan niet in; met zorgvuldig spel kan wit bijna altijd wel de a-lijn veroveren en een aanval beginnen. Bovendien blijkt op de 11e  zet a6 niet alleen defensieve bedoelingen te hebben.

9. 0-0 – d6
10. Ld2 – Ld7
11. Tb1 – b5!
12. b4 – Lb6
13. a4? - …

Dit pionoffer (tijdelijk volgens wit?) is de ambitieus volgens Paltiser; maar na 13. Db3 – De7 14. a4 – bxc4 15. Dxc4 a5! Gevolgd door Pe5 en f5 had zwart ook mooi komen te staan

13… - bxc4
14. a5 – La7
15. b5 – axb5
16.
Pxb5 Lf5!

zhu chen na 16. lf5.jpg

 

17. Ta1 - …

Paltiser zegt hier helemaal niets over, maar ik vraag me toch af of wit niet beter 17. Pxe7 had kunnen spelen! Na 17… Lxb1 18. Pc6 D… 19. Dxb1 heeft ie beide lopers uit geschakeld voor een toren (en een pion). Terwijl het me de vraag lijkt of na 17. … - Txa7 18. Ta1 – Ld3 19. f3! De enige over gebleven loper wel zo lekker blijft staan. (19. Pec3 zoals de partij is ook overwegen!)

17. … - Lc5
18. Pec3 - Ld3
19. e4 – Dd7! Zwart gaan z’n mooie loper niet weggeven voor een kwaliteit
20. Te1 – Tfb8
21. Da4 – Pg4
22. Le3 – Pxe3
23. fxe3 – h5! De koningsaanval begint, geniet er maar van!

zhu chen na 23. h5.jpg

24. Lf1 – h4
25. Lxd3 – exd3
26. Kg2 – hxg3
27. h.g3 – d2
28.
Te2 – Dg4!
29. Th1 – Pf4 +!
30. exf4 - exf4
31.
Txd2 - Dxg3+
32. Kf1 - Df3+
33. Ke1 Dxh1+ Tja, zo doe je dat dus!?

 

0-1

 

Interne competitie

Richard van Deun

 

Aan de kop van de interne competitie blijft het heel spannend. Olaf Cliteur is niet meer in te halen en met zo’n 400 punten voorsprong op de nummer 2 kan zijn kampioenschap niet meer ontgaan. Er is namelijk nog maar één ronde te spelen als dit clubblad ter perse gaat.

Ali Emecen heeft z’n 2e plaats af moeten staan aan Peter Voets. Na een aantal verliespartijen van Ali konden de toenmalige nummer 3 en 4 hiervan profiteren. Het verschil is echter minimaal en met nog één ronde te spelen kan dit nog allemaal veranderen. Richard van Deun staat momenteel 3e en Ali Emecen is dus teruggezakt naar een 4e plaats.  Het verschil tussen de nummers 4 en 5 is te groot om nog roet in het eten te gooien.

Nu bekijken we het per groep:

Groep 1:

Olaf Cliteur staat fier bovenaan met 500 punten verschil met Harmen van der Ploeg.  Op de 3e plaats zien we Lex van der Wal. De enige met 100 % score is Arend van der Wal. Echter is hij maar 4 keer geweest, anders stond hij vast en zeker een stuk hoger.

Groep 2:

Dit is eigenlijk de enige groep die spannend tot het einde is. In groep 2 heeft Richard van Deun de 1e plek overgenomen van Ali Emecen. Ali heeft heel lang op de 1e plaats gestaan, maar de laatste partijen verloren. Toch kan er nog van alles veranderen, want het verschil is maar 5 punten. Op de 3e plaats in deze groep staat Corneel Simoons, op de voet gevolgd door Paul Hanegraaf en Gerie Opgenhaffen.

Groep 3:

Bovenaan met 300 punten verschil staat Peter Voets. Dit was ook wel te verwachten, want hij is eigenlijk te sterk voor groep 3. Echter door z’n slechte resultaat van vorig seizoen kwam hij in deze groep terecht.  Een 2e plaats is v oor Leo Oomens. Ook hij staat 300 punten voor op de nummer 3: Charles Hartman. Monique de Groot staat op de 4e plek, maar kan Charles niet meer in halen. Dus groep 3 is al bekeken.

Annelies Visser heeft haar 1e winstpartij te pakken tegen Julius Vischjager. Klasse, Annelies. Er volgen er weldra meer, want ze gaat steeds beter spelen.

 

Op hoop van zegen

Richard van Deun

 

Het is natuurlijk een uitdaging om tegen de koploper te moeten spelen die al maandenlang onbetwistbaar de leiding van Groep II heeft, Ali Emecen.

Onverstoorbaar reeg hij de winstpunten aaneen, met tussendoor een tegenvallertje, maar toch weet deze knaap zich heel knap aan kop te handhaven.

Een uitdaging dus. En die verliep zo:

 

30 mei 2007                     Wit: E.Mol                         Zwart: Ali Emecen

 

Een gebruikelijke, snelle opening.

1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 g6
5.Le3 Lg7 6.Le2 Pf6 7.Pc3 a6 8.0-0 0-0 9.f4 d6

10.Pxc6 bxc6 11.g4 a5

Zo speel ik het graag. Een beetje agressief, met het idee: zwart ziet maar hoe hij zich verweert.

Ali hielp me enigszins door de passieve zetten met de a-pion ui te voeren.

 

12.g5 Pd7 13.Ld4 e5 14.Le3 exf4 15.Lxf4 Pe5 16.Kh1 a4 17.Tg1 Dc7

Hier blijkt dat tegenover de goede ontwikkeling der witte stukken een nogal passieve stand van zwart is ontstaan, mede door de zetten met de a-pion.

18.Dd2 Le6 19.Taf1

De druk op de zwarte koningsvleugel wordt sterker, maar zwart doet
19. …a3 20.b3 Tad8 21.h4 d5 22.De1 d4 23.Pd1
 met de bedoeling om ook dit paard in het strijdgewoel in te zetten.

23. …c5 24.Pf2 Dc6 25.h5 met nog meer druk op de koningsvleugel.
25….c4 26.bxc4 Lxc4 27.Lxe5 Lxe2

 

zhu chen na 23. h5.jpg

28.Lxg7 Lf3+ 29.Kh2 Kxf7 30.h6+Kg8 31.Tg3

Waarheen moest de zwarte loper ? Slechts op de onrendabele plek h5 was nog plaats.

 31. …Lh5 32.e5 Dxc2 33.Td3 De2 34.Txa3 d3

In plaats van de dames af te ruilen, waarna een vrijwel evenwichtige stand zou worden bereikt, besloot zwart om op en winstcombinatie te spelen.

35. Da1

Dit was een sterke zet. De diagonaal a1-h8 kwam in witte handen en zou na e5 dodelijk zijn.

35. …De3 36.Ph3 Td4 met de dreiging Th4. Maar wit heeft een tempo voorsprong!

Dus: 37.e6 De5+ 38.Tf4

Hierna staat zwart slecht. De toren op f4 is niet te nemen. (Na 38. …Tfd8 volgt 39.Dxd4!, want Txd4 levert mat op na 40.Ta8+)

38…. fxe6 39.Dxd4 De2+ 40.Pf2

En zwart heeft geen zetten meer.

 

1-0

 

Een wonderlijke partij.