Clubblad De Raadsheer               45e jaargang, nummer 2


Voorspoedig 2007 !

Van de redactie

Gemengde gevoelens (Extern Overzicht)

Sponsor

Partijverslag (Cilia)

Aangenaam verrast (Corneel)

Partijverslag (Harmen)

Caissa 8 – Raadsheer 4

Lustrumgoedevoornemensbitterballendrietallentoernooi

Raadsheer 4 – VAS 10

Het eerste team verliest toch niet

Partijverslag (Richard)

Interne competitie

De Raadsheer II strompelt verder

Partijverslag (Charles)

Goed nieuws van het derde front

Corus

Partijverslag (Monique)Voorspoedig 2007 !

Olaf Cliteur

H

et voorwoord van dit nieuwe nummer van ons clubblad kan natuurlijk niet anders beginnen dan met onszelf een heel voorspoedig 2007 toe te wensen.
Veel gezondheid, geluk en natuurlijk schaakvreugd.
Met onszelf een voorspoedig 2007 toe te wensen, doel ik natuurlijk op die inmiddels 85-jaar oude, doch immer levenslustige Raadsheer.

Als wij in januari 2007 een tussenbalansje opmaken moeten wij concluderen dat de schwung er best aardig in zit. De opkomst zit zeker de laatste weken boven vorig jaar, er komen nieuwe leden over de vloer (hartelijk welkom), er zijn enkele oude bekenden terug (welcome back), we hadden een zeer geslaagd Bitterballen-goede voornemenstoernooi en last but not least het après d’echeck is weer terug aan onze gezellige bar.

De ledenwerfcampagne krijgt inmiddels handjes en voetjes. De folder is af en er is ook dankzij een gulle gever (dank Ton) voldoende papier. We zijn er klaar voor om met zoveel mogelijk steun van alle leden de eilanden huis aan huis te bestormen.

Nieuwe leden moeten zich uiteraard zo snel mogelijk thuis gaan voelen. Iedereen kan daar zeker zijn of haar bijdrage aan leveren door een partij te analyseren, te leren noteren etc.

Financieel gezien krabbelen we ook een beetje overeind. Lex heeft al aardig wat achterstallige contributie weten te innen, We gaan fors bezuinigen op het clubblad, ondanks enkele kwalitatieve verbeteringen, er komt een sponsorcommissie en natuurlijk een fantastisch Rapidtoernooi (8-kampen) op zaterdag 17 maart.

 

De competities draaien onder de bezielende leiding van Harmen (en zijn teamleiders) en Richard uitstekend. Ons eerste is weliswaar even in de wacht gezet, doch het derde stevent rechtstreeks af op de titel in 3A (ik verheug me al op het feestje)

De even-teams hebben duidelijk een wat moeizamer jaar maar hebben nog alle kans op herstel.

Op het, zoals al gezegd, geslaagde bitterballen toernooi op 10 januari jl. zagen we weer enkele oude bekenden terug.

Ik noem zo even uit de losse pols: Luc, Henk, Henny, Sieger en Mike Schepper, grote schakers van weleer maar bovenal fijne mensen die we eigenlijk maar al te graag weer wat vaker in ons midden willen hebben!

Onze eerste doelstelling is immers om de opkomst op de clubavond weer boven de 30 te krijgen, voldoende werk aan de winkel dus !!

 

 

 

 


Van de redactie

Richard van Deun

 

H

et verschijnen van het eerste clubblad van dit seizoen is alweer een tijdje geleden. Het lag in de bedoeling om dit clubblad iets eerder uit te brengen, maar helaas is dat niet gelukt. Dit was mede te wijten aan het Corus Chess Tournement.

Het maken van het eerste clubblad ging overigens niet zonder slag of stoot. Allereerst het feit dat ik met een beta versie van Office 2007 werk. Deze versie ziet er heel anders uit dan z’n voorganger en het was wel even zoeken waar nu alle functies verborgen zaten. Het tweede probleem was printtechnisch. Het printen van een A5-krantje is op zich niet zo heel moeilijk, maar m’n printer had er wel problemen mee, want er werden maar halve pagina’s geprint. Zelfs als PDF formaat zag ik maar halve pagina’s. Snel zoekend naar een oplossing en dat bleek dan toch wel weer omslachtig, maar het werkte. Op de laptop heb ik er daarom maar PDF van gemaakt. Gekopieerd op een pennetje en daarna via m’n p.c. uitgeprint. Het volgende probleem ligt alweer op de loer. M’n beta-versie office 2007 is bijna afgelopen.

Op de enquette van een paar maanden geleden hebben een heleboel mensen gereageerd. Het ging hierbij om het wel of niet elektronisch ontvangen van het clubblad. Een heleboel mensen kozen voor de elektronische versie, terwijl er ook nog genoeg mensen voor de papieren versie kozen.  Indien je nog niet kenbaar hebt gemaakt hoe je het clubblad wilt ontvangen, geef dat dan alsnog even aan me door.

De bedoeling is om het clubblad er professioneel uit te laten zien. Uiteraard zijn ideeën hierover eg welkom. Ook zou het leuk zijn als we niet alleen van dezelfde mensen copy ontvangen, maar dat er ook eens iets inkomt van ieder lid. Ehhh… niet allemaal tegelijk graag, anders wordt het clubblad zo dik.

 

 

 


Gemengde gevoelens (Extern Overzicht)

Harmen van der Ploeg

 

D

e externe competitie is op dit moment precies halverwege en om eerlijk te zijn heb ik er gemengde gevoelens over. Er zijn genoeg leuke dingen te melden, maar er zijn ook een aantal dingen waar ik een beetje mee zit.  Aan de ene kant zijn er de behoorlijke resultaten, vooral van Raadsheer 3, waarover hieronder meer. Aan de andere kant is het wel zorgwekkend  hoeveel invallers er nodig zijn. Zo zijn er al een aantal mensen die hun maximaal aantal invalbeurten hebben opgebruikt. Die kunnen dus niet meer invallen en zo zal het moeilijker worden om de teams vol te krijgen.

Nog vervelend is het als iemand pas op dag zelf  afzegt of zelfs zonder bericht niet op komt dagen en juist dat is dit seizoen al meerdere keren voorgekomen. Gelukkig was dat meestal bij thuiswedstrijden, zodat er nog wel invallers konden worden geregeld. Maar dit leverde wel de nodige irritaties op bij die invallers en de teamleiders. Er zijn daarmee al enige bordpunten weggegeven. Een keer was er bij een uitwedstrijd geen invaller, zodat er met een N.O.’tje begonnen moest worden.

Kun je een keer echt niet mee spelen, dan is afzeggen prima. Maar bedenk wel dat je mogelijk ook je teamgenoten er mee hebt. Zeg bovendien op tijd af en wacht daarmee niet tot de dag voor de wedstrijd.

 

Het eerste

Het eerste begon goed aan het seizoen met overwinningen op Almere 3 en Gambit. Vooral die laatste mocht er zijn, want Gambit heeft een sterke ploeg. De eerste tegenvaller volgde in de wedstrijd tegen Zukertort 4. Met (te) veel invallers kwam Raadsheer 1 niet verder dan 4-4 en zakte het van de 1e naar de 2e plaats. De grootste tik kwam in de uitwedstrijd tegen Caïssa. Hoewel we voor het eerst in tijden in de basisopstelling konden spelen, werd er dik verloren: 2-6. Het is lang geleden dat er in de promotieklasse zo dik werd verloren. In het internet-archief op de site van de SGA was de slechtste score 2½-5½, dus het is in ieder geval de zwaarste SGA-nederlaag sinds 1999. Door deze zware nederlaag zakte RH 1 naar de 5e plaats. Het kampioenschap is daarmee vrijwel zeker uit het zicht verdwenen, al is er nog een klein kansje. Belangrijk is dat de volgende wedstrijd, thuis tegen het Probleem op 14 februari, gewonnen wordt. Aan topscorer Frans Smit zal het niet liggen; hij scoorde tot nu toe 3½ uit 4.

 

Het tweede

Raadsheer 2 beleeft het verwachte zware jaar, maar kan het hoofd nog opgeheven houden. Weliswaar werden de eerste 3 wedstrijden verloren, maar er worden behoorlijk wat bordpunten gescoord. De nederlagen zijn niet verwonderlijk als je ziet wat er aan de overkant van het bord verschijnt. Bij de laatste wedstrijd zat er bij ENPS zelfs iemand van 2299 bij! En dat in de 1e klasse onderbond. Raadsheer 2 heeft nu wel de sterkste teams gehad en als het blijft spelen zoals het doet, zit er misschien nog wel een stuntje in. De eerste kans daarop is op 1 februari in de uitwedstrijd bij Oosten-Toren. Er zijn een paar mensen die ook hier goed scoren: André scoort 2 uit 3 en Dirk scoort 50%  met 1½.

 

Het derde

Het grootste succesnummer voor de Raadsheer is dit jaar het derde. Zij speelden dit jaar al vier wedstrijden en wonnen ze alle vier. Omdat bij de verslagenen ook de twee belangrijkste concurrenten zitten, is de voorsprong op de nummer 2 inmiddels 3 matchpunten. Het kampioenschap lijkt Raadsheer 3 niet meer te kunnen ontgaan. Wat is het geheim achter het succes van dit team ? Qua rating hoort RH3 weliswaar tot de bovenste helft van de klasse, maar zo groot zijn de verschillen nu ook weer niet. Mogelijk ligt het aan de opkomst: 3 van de 4 wedstrijden werden in de basisopstelling gespeeld. Maar misschien ligt die hoge opkomst wel weer aan de goede resultaten...

Niet verwonderlijk dat een aantal spelers goed scoren. De allerbeste score is van Rob Visser (4 op 4), maar ook de score van Milovan (3 uit 3) en de 3 uit 4 van Corneel, Paul en Peter Voets zijn noemenswaardig. Overigens scoort iedereen in dit team tenminste 50%.

 

 

Het vierde

Ons staartteam speelde 3 wedstrijden, waarvan het er eentje won. Opvallend genoeg gebeurde dat in de enige uitwedstrijd; ons nieuwe onderkomen brengt dit team nog niet veel geluk. Opvallend in dit team zijn de invallers, niet eens zo zeer het aantal, maar vooral de namen. Teamleider Monique moet ze uit alle gaten en hoeken bij elkaar rapen en slaagt daar goed in. Zo wist ze Luc weer eens aan het schaken te krijgen en ook Frans Altena heeft meegspeeld.

Raadsheer 4 zal de rest van het seizoen waarschijnlijk nog wel een paar potjes winnen, en er ook een paar verliezen. Een positie in de middenmoot zal het eindpunt zijn. O ja, een echte topscoorder is er niet in dit team. Van de vaste spelers scoren Cila, Richard en Peter Bosschieter 50%, de rest zit daar valk onder.

 

 

Sponsor

Richard van Deun

Jarenlang heeft onze club het zonder sponsors kunnen doen. Echter het financiële plaatje ieder jaar was niet al te best. Bijna tot geen reserves is haast niet denkbaar. De eerste sponsor is gevonden in een tussenpersoon in verzekeringen: Jacobus Recourt Assurantiën B.V. Dit bedrijf heeft besloten de portokosten voor haar rekening te nemen, waarvoor onze hartelijke dank.

Als jullie ooit een verzekering of hypotheek nodig hebben, probeer dan eerst eens bij onze sponsor, want zij helpen ons toch ook? Een offerte is kosteloos, dus dat kan geen kwaad. Eventueel kan je de offerte via mij aanvragen.


Partijverslag (Cilia)

Cilia van der Kamp

 

Cilia van der Kamp (1363) - Ton Reijntjes (1553) [C36]
Raadsheercup Amsterdam, 29.10.2006

[Fritz 9 (10s)]

 

C36: Koningsgambiet Aangenomen: 3 Pf3 d5

1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Pf3 d5

De variant die ik het slechtst ken; ik weet dan ook eigenlijk nooit wat ik moet doen en kies dan ook meestal voor pion-pakken:
4.exd5 Dxd5 5.Pc3

Weg maar met het mens! 5...Dd8 6.Lc4 [Fritz geeft als alternatief: 6.d4 Ld6 7.Lc4 Pc6²] 6...Le6 [volgens Frits is 6...De7+!? Een nadere analyse waard: 7.Kf1 Pf6=] 7.Lxe6± fxe6 8.d4 Pf6 9.0-0 Ld6 10.Pe5?? 

Beter was geweest: 10. Pg5: Dd7 11. Pxe6 - Zwart kan niet nemen wegens 11. ... Dxd6 12. Te1 10...0-0 [10...Lxe5!? Is een interessant alternatief.
11.dxe5 Dxd1 12.Txd1 Ph5=] 11.Lxf4² Pd5
Even denk ik aan Lg3, maar ben daar niet blij mee en besluit tot: 12.Pxd5± exd5 13.Dg4 Dreig met Lh6 13...Lxe5 (zie diagram 1) .Ha! Kan met mat dreigen; nog beter! 14.Lxe5 Dd7?? 15.Txf8+ Kxf8 16.Tf1+ Kg8 17.Df4 Pa6 [Niet: 17...Pc6 want: 18.Lxc7 Pxd4 19.Dxd4 Dxc7 20.Dxd5+ Kh8 21.Dd4 Dxc2 22.Dxa7±] 18.Tf3 c6??
Veroorzaakt nog grotere ongemakken. 19.Ld6 [Beter is: ¹19.Lxg7 want: 19...Dxg7 20.Tg3+-] 19...De8 20.Te3 Dg6± 21.Tf3 Wit heeft matdreiging. 21...h6??
Hierna heeft zwart geen voordeel meer. 22.h3 (Zie diagram 2)

Valletje; laat expres de pion op c2 instaan en hoop, maar verwacht niet dat Ton hem nemen zal.
Groot is mijn verbazing als hij dat toch doet.....

22...Dxc2?? 23.Le5 De4 Voorkomt Df7+ niet; beter was waarschijnlijk toch weer Dg6 [of zelfs: 23...Dh7 Volgens Fritz de beste praktische kans. 24.Df7+ Kh8+-] 24.Df7+ En Ton geeft op: Kh8 of h7 25. Dxg7++! 1-0
Snelschaken /  stamhouderscup

Richard van Deun

 

T

raditioneel vindt op de eerste speeldag van het nieuwe jaar altijd een speciaal evenement plaats.  Groep 1 en 2 houden onderling een snelschaaktoernooi, terwijl groep 3 om de stamhoudscup speelt. Groep 1 en 2 mogen niet met de stamhouderscup meedoen, maar groep 3 mag kiezen voor het snelschaken of de stamhouderscup. De stamhouderscup is een rapidtoernooi (15 minuten).  Voor het snelschaken waren maar liefst 21 schakers aanwezig. Peter en Leo, die allebei in groep 3 zitten, kozen voor het snelschaken. Dit betekende dat er voor de stamhouderscup maar 4 personen waren. Er werd daardoor een dubbele competie gedraaid.

Bij het snelschaken werd er vooraf gekozen om 13 rondes te spelen, zodat iedereen wist waar hij aan toe was. Het was erg spannend, maar ondanks dat ook erg gezellig. Uiteindelijk won Frans Smit het van Ramon van Beemdelust (beiden 11 ½ punt, maar ondelringe resultaat was voor Frans).

De uiteindelijk uitslag was:

Nr.

Naam

Rating

tot

1

Frans Smit

2031

11,5

2

Ramon van Beemdelust

2109

11,5

3

Bernard van Sterkenburg

2067

11

4

Peter Bosschieter

1707

9

5

Olaf Cliteur

1932

8,5

6

Milovan Markovic

1578

7,5

7

Eric Mol

1694

7

8

Gerie Opgenhaffen

1712

6,5

8

Dick Beijne

1637

6,5

8

Peter Voets

1574

6,5

8

Richard van Deun

1494

6,5

12

Ton van Garderen

1851

6

12

Hans Radder

1814

6

12

Tony Slengard

1726

6

15

Harmen v.d. Ploeg

1806

5,5

15

Corneel Simoons

1590

5,5

15

Leo Oomens

1472

5,5

18

Jaap Schrickx

1523

5

19

Ton Reijntjes

1567

4,5

20

Meindert Hofman

1520

4

21

Ali Emecen

1623

3

 

Bij de stamhouderscup was het minstens net zo spannend. De opvallendste partij was toch wel Monique tegen Cilia, welke door Monique werd gewonnen ! Ondanks deze overwinning eindigde Monique toch op de laatste plaats en wist Cilia toch (voor de 3e achtereenvolgende keer !!!) de stamhouderscup te winnen.

De eindstand:

Nr.

Naam

Rating

tot

1

Cilia van der Kamp

1389

4

2

Charles Hartman

1414

3,5

3

Hein van der Kroon

1342

3

4

Monique de Groot

1129

1,5

 

Advertentie:

Aangenaam verrast (Corneel)

Corneel Simoons

 

O

ver het geheel genomen speel ik nogal slecht dit seizoen. Des te leuker is het dan, als m’n tegenstanders in de externe competitie me eens paar keer verwennen met prettige verrassingen.

 

Rijnders – Simoons (30-11-2006)

(zwart aan zet)

Niet echt tevreden met m’n positie, besloot ik over (te proberen) te gaan naar een niet ongunstig eindspel via dameruil.

17… - Dg5
18 Tg4?? - … Ziet er leuk uit, maar m’n opponent (en de omstanders!) had(den) een kleinigheid gemist:
18 … - Dxg4 (verdient geen eens een !)

 

(zwart weer aan zet)

26… f5 om de e-lijn open te krijgen, om met de nu volgende kleine combinatie af te ronden.
27 exf5 - Pf3+!
28 Txf3 -Lxf3
29 gxf3 - De3+
30 Kh1 - Dd2
31 Le4  -Txf5
32 Pxc7 (?) Txe4 en wit gaf op.

 


 

Een maandje eerder had ik de volgende positie op het bord gekregen.

 (Simoons – de Uijl; 1-11-2006)

 

Zwarts aanvalskansen zien er niet slecht uit, vandaar dat ik zelf iets probeerde, onder het motto “Wie weet, misschien maal ik wel het eerst, als ik het eerst kom.” Geen erg overtuigend argument!

 

17. Pg5 h5 (?)
18. Txe6! Hxg4
19. Dxg4 Pe7
20.
Df3 Pf5
21. Txg6 fxg6?
22. Pe6+

Na het beter Ph4 was ik van plan verder te gaan met zoiets als 22 Pe6+ Ke7 23 Dg4, wat goede kansen handhaaft; nu gaat het vlugger zwart geeft op.

 


 

Partijverslag (Harmen)

Harmen van der Ploeg

 

D

insdag 7 november speelde het tweede uit tegen De Pion. Hoewel deze wedstrijd voor het team niet zo best verliep (5½-2½ verloren), speelde ik zelf een aardige partij. Naar nu blijkt zelfs voorlopig mijn beste partij van het seizoen. Mijn tegenstander heeft een hoge rating, in ieder geval hoger dan de mijne, maar eerlijk gezegd valt daar in de partij niet veel van te merken. Kunnen 1900-spelers dan ook al niet schaken ?

Henk Enserink  (1919) - Harmen van der Ploeg (1752)

 

1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.dxc5 Pc6 5.Lb5 Da5+

We zijn al snel aangeland op onbekend terrein. Mijn openingskennis wist me nog net te vertellen dat ik op de 4e zet niet direct terug moest slaan op c5, wegens Dg4, maar de variant met Lb5 kende ik nog niet. (Achteraf bleek dat dat ook voor mijn tegenstander gold.) Hoewel het een logische zet lijkt, kon ik hem ook niet terugvinden in mijn boek over het Frans. Waarschijnlijk kleven er toch nadelen aan, waarvan de belangrijkste me lijkt dat wit gedwongen zal worden om de loper tegen het paard te ruilen. Da5 is een eigen uitvinding, waarvan het onwaarschijnlijk is dat het ooit in de openingsboekjes terugkomt. In de na-analyse kwamen we tot de conclusie dat 5. ... Lxc5 met het idee Db6 meer te bieden heeft. 6. Dg4 kan beantwoord worden met 6. ... Pge7 7. Dxg7 Tg8 8. Dxh7 Db6 9. Lxc6 bxc6 en de twee pionnen worden ruimschoots gecompenseerd door de zwarte aanvalskansen tegen de witte koning.

6.Pc3 Lxc5 7. Dg4 Pge7 8. Pf3 Wit durft het terecht niet aan om te slaan op g7. Behalve bovenstaande variant dreigt er ook nog eens d4 met stukwinst.

8. ... O-O 9.Lxc6 bxc6 10.O-O La6 11.Te1 Db6 12.Pd1

Zwart lijkt erg mooi te staan maar het ontbreekt hem aan een mooi aanvalsdoel. Ik speel dit soort stellingen niet graag en mijn volgende zetten zijn dan ook niet bijster sterk.

12. ... Pg6 13. h4 En dus moet het paard weer terug...13. ... Db4 14.Dg3 Pe7 15.c3 Db7 16.b4 Lb6 17.Pe3 c5 18.Pg4 Kh8 19.a4 cxb4 20.cxb4 Ld3 21.Pg5 Lf5 22.h5 h6 23.Ph3

23. ... Ld4!

Een belangrijk moment in de partij. De cruciale vraag in deze stelling is of een offer op h6 werkt. Hoewel ik niet alle varianten had uitgerekend, leek het mij dat de witte aanval niet door zou slaan. Met Ld4 wordt de witte damevleugel ernstig verzwakt. De toren op a1 kan alleen naar a2 en zwart slaat de pion b4. Wit probeert dan ook toch maar het offer.

 

24.Lxh6 gxh6 25.Df4 Ook met Pxh6 schiet wit niets op. 25. ... Lxg4 (want Lxa1 faalt op 26. Dxh6+ Lh7 27. Df6+ Kg8 28. Ph6 mat) 26.Dxh6+ Kg8 27.Dg5+ (27. Pg5 Lf5) 27. ... Kh7 28.Dxg4 Pf5 (Slaan op a1 had  hier wel gekund.) 29.Pg5+ Kh8 Nog even opletten dat Kh6 niet kan wegens 30. Pxe6!! 30.Tad1 Dxb4

31.Df4 Lc3!

Hier gebeurde iets raars. Terwijl ik over deze zet zat na denken, dacht ik dat ik met deze zet afwikkelde naar een eindspel met een pion minder. Simpel gezegd vroeg ik mij af of dat houdbaar zou zijn. Plotseling zag ik echter dat ik een stuk voor sta! Dameruil is dan ook logisch. Hierna speel ik een gewonnen partij.

32.Dxb4 Lxb4 33.Te2 Le7 34.Pf3 Tfc8 35.Kh2 Tc4 36.Ta2 Tb8 Ik krijg ook nog eens de open lijnen kado. 37.Kh3 Tbb4 38.a5

Niet dat het nog veel uitmaakt, maar dit stelt mij in staat om het snel en fraai af te maken:

38. ... Th4+  0-1

want na 39. Pxh4 Txh4 is het mat


Caissa 8 – Raadsheer 4

Monique de Groot

 

O

p 14 november moesten we naar Caissa. We hebben 2 invallers voor Jaap en Sieger, namelijk Frans Altena !! en Luc Scheepmaker !!. Charles was even afwachten of hij het zou redden, hij kwam van vakantie terug. Maar hij was op tijd aangekomen op schiphol. Wat een mentaliteit, om meteen vanuit je vakantie voor het team in te zetten.

Peter wilde zwart dus die mocht op bord 2 spelen. Daarom speelde Richard voor het eerst op bord 1.

Na een half uur:

Bord 1 gaat er hard aan toe dames zijn al geslagen en een stuk en pionnen, wit staat 1 pion voor (Richard). Volgens mij denken ze dat ze aan het snelschaken zijn. Bij de andere borden gaat het wat rustiger aan toe. Frans staat 1 pion voor.

Na ongeveer 1 uur zijn er bij de meeste borden al een paar stukken geslagen maar er is na mijn inzicht weinig te zeggen, kan nog alle kanten opgaan, maar bord 1 blijft een voorsprong houden. Een tijd je later is er bij bord 8 ook al meer gebeurd Charles staat voor. Cilia heeft ook een mooie voorsprong. Theo zegt dat Richard gewonnen staat, Richard staat een pion voor maar hij moet wel de voorsprong houden, ben benieuwd.

Bij Marc en Theo is er nog niets geslagen, bij Peter en Luc staat het gelijk, Frans staat nog steeds 1 pion voor.

Na 1 ½ uur is er bij Theo nog niets geslagen, bij Marc staat er inmiddels een witte en zwarte pion naast het bord. Charles, Cilia, Frans en Richard staan nog steeds iets beter. Bij Luc en Peter is het nog steeds ondeuidelijk.

Richard en Cilia denken op dit moment erg lang na wat ze nu moeten doen, kom op denk aan jullie tijd. Op een gegeven moment is het eerste resultaat bekend. Richard wint op bord 1 !

En de rest volgde vanzelf met een hele mooie overwinnen. Ik ben trots op jullie.

Dan hieronder de totale uitslag

 

  Caissa 8                      1433 - Raadsheer 4                1490           2½ - 5½

1. Anne van Omme         1612 - Richard van Deun         1448            0  - 1

2. Matthijs de Feber       1493 - Peter Bosschieter         1719            1  - 0

3. Jaap Van Velzen         1508 - Luc Scheepmaker         1654            0  - 1

4. Pold Gomperts                      - Theo Breidenbach                1503            ½  - ½

5. Wim Wijnveen            1392 - Mark Souren                 1420            0  - 1

6. Pitt Treumann             1538 - Frans Altena                  1466            1  - 0

7. Mirjam Klijnkramer     1331 - Cilia v/d Kamp              1363            0  - 1

8. Johan v/d Klauw         1156 - Charles Hartman            1344            0  - 1

 

Verder wil ik Luc en Frans heel erg bedanken voor het invallen. Het was erg moeilijk om invallers te vinden en ik ben blij dat zij bereidt waren om het team naar een overwinning te helpen.


Lustrumgoedevoornemensbitterballendrietallentoernooi

Richard van Deun

 

D

it is de naam die is gegeven aan onze eerste feestelijk evenement ten behoeve van het 85-jarig bestaan van de vereniging. Alhoewel het waarschijnlijk ook een naam is die de nodige varianten gehad heeft, want volgens mij wist niemand de exacte volgorde van de separate woorden in de naam. De opkomst was niet slecht. We hadden wel gehoopt op wat meer mensen, maar moesten het uiteindelijk doen met 29 schakers. Een record aantal deelnemers van dit seizoen. Het was leuk om een aantal leden te zien die we dit seizoen weinig of niet gezien hadden, zoals: Mike Schepper, Henk Weeling, Luc Scheepmaker, Sieger Steeman en Henny Wasmoeth.

Er werden 9 drietallen en 1 tweetal gemaakt. Het tweetal speelde dus met een speler minder en die partij was gewoon remise. Ze kozen ervoor bord 1 leeg te laten, wat achteraf een hele slimme zet bleek. Met een score van 10 wonnen ze uiteindelijk dit toernooi.

Regelmatig kwamen er hapjes, waaronder natuurlijk ook bitterballen, langs. Wat dat betreft heeft niemand iets tekort gekomen en kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd evenement wat zeker voor herhaling vatbaar is. Hopelijk dat er dan nog meer (oud)schakers komen.

 

 

                           

 


Raadsheer 4 – VAS 10

Monique de Groot

 

O

p 13 december thuis ging heel chaotisch, VAS wilde zo snel mogelijk beginnen en niet iedereen was nog aanwezig. Dus heel onzeker en vervelend voor een teamleider. Als teamleider wil je uiterlijk 5 voor acht je team compleet hebben zodat je weet waar je aan toe bent.

Vijf over acht wachtte ik nog op Jaap, kwam er achter dat hij ’s middags gemaild had dat hij niet kwam, omdat wij niet thuiskomen tussen werk en schaken zien wij onze mail niet op woensdag. Dus de vraag is aan jullie, als jullie op het allerlaatste moment niet kunnen, bel dan en mail niet dan kan ik rekening houden met de indeling en misschien op tijd nog iemand regelen.

Dus Cilia op plaats van Jaap gezet en ik op de plaats van Cilia. Dan hadden we nog Richard die nog bezig was met de interne competitie en VAS wilde niet even 10 minuten wachten op Richard want de “kinderen” moesten op tijd op voor school zijn (na het schaken bleven ze nog een half uur tot 3 kwartier na schaken), dus wat maakt die 10 minuten uit. Geen prettige sfeer. Ik wil Piet die ik die dag zelf heb gebeld, omdat Sieger op het laatste moment niet kon erg bedanken dat hij wilde invallen. En Ali jij ook bedankt voor het invallen. Peter  Voets had aangeboden om de wedstrijdleiding te doen, daar ik moest invallen. Dank je wel Peter.

Ik denk als alles wat ontspannender was gegaan, dat we beter gespeeld hadden. Richard kon door dit alles niet ontspannen aan zijn partij beginnen, als ik eerder had geweten van Jaap had ik de indeling anders gedaan.

Volgende keer beter. Hoop dat het team compleet is en dat iedereen ook vijf voor acht aanwezig is zodat ik dan een goede indeling kan maken.

 

 

 

 

 

De einduitslag:

   Raadsheer 4                1451 - VAS 10                                  1418                   3  - 5
1. Peter Bosschieter       1719 - Rob Geukes                           1619            1  - 0
2. Richard van Deun      1448 - Elco Hakvoort               1499            0  - 1
3. Alikemal Emecen        1577 - Jibbe Knuit                                       0  - 1
4. Cilia v/d Kamp          1363 - Remy Hakvoort             1379            0  - 1
5. Piet Vollebregt            1520 - Joris van Zijl                  1318            1  - 0
6. Mark Souren             1420 - Isaac Hamburg              1340            0  - 1
7. Charles Hartman         1344 - Guy Collot d' Escury     1352            0  - 1
8. Monique de Groot      1214 - William van Ingen                             1  - 0

 

 


Spock (Star trek) met schaakspel uit de 24e eeuw

 


 

Het eerste team verliest toch niet

Corneel Simoons

 

O

p woensdag 22 november 2006 moest het eerst team tegen het vierde van Zuckertort Amstelveen aantreden.

En deed dat dan ook, hoewel we om 8 uur nog twee spelers tekort kwamen. Tot mijn verbijstering bleek het nogal moeilijk te zijn om (thuis!) invallers te vinden. Anders gezegd er waren nogal wat clubleden die gewoon voor de eer bedankten. Harmen kneep de lippen samen; hij viel in. Peter Voets en ik hebben wat argumenten gewisseld en toen toch maar besloten: hij zou spelen en ik zou wedstrijdleider worden. Al wat al geen vrolijke sfeer en een te late start.

Zo tussen 9 uur en 10 was ik zelf nogal somber gestemd. Voor zover ik überhaupt iets van de gespeelde partijen begreep, schatte ik in dat we een 3-5 uitslag in ons nadeel niet ontevreden zouden mogen zijn. Maar “onze helden” bewezen gelukkig dat ik niet de persoon ben om jullie in te schatten. Al blijf ik denken dat we met 4-4 mazel gehad hebben. En Harmen en Peter? Harmen kan in een positioneel verschrikkelijke situatie terecht, waarin hij dapper bleef verdedigen tot ongeveer 12 uur. Peter wist een remise te scoren in een stand die hij zelf niet vertrouwde. Helaas zijn mijn aantekeningen wat betreft de andere borden incompleet (kwijt gemaakt nota bene; schande). Ik moet naar de gedetailleerde uitslagen hieronder verwijzen.

 

  Raadsheer 1                                   1853 - Zukertort Amstelveen 418984  - 4
1. Frans Smit                           2046 - Ridens Bolhuis              2005 1  - 0
2. Olaf Cliteur                          1951 - Michiel Harmsen            1997 0  - 1
3. Henri Amand                       1771 - John Spinhoven             1986 1  - 0
4. Bernard van Sterkenburg      2085 - Bart Stam                      1945 1  - 0
5. Harmen v/d Ploeg                1752 - Olav Lucas                    1919 0  - 1
6. Hans Radder                        1781 - Harold de Boer              1808 0  - 1
7. Ton van Garderen                1775 – B. van Beekhoven         1803 ½  - ½
8. Peter Voets                          1665 - Hans van Nieuwkerk     1720 ½  - ½

Partijverslag (Richard)

Richard van Deun

D

e 5e ronde van het Corus 2007 moest ik tegen de op één na hoogste rating (1576). Dit zou een lastige partij worden en dat met zwart. Z’n opening was gewoon 1. e4, dus had ik geen andere keus dan Scandinavisch te spelen. Meestal gaat deze opening redelijk, maar soms gaat hij ook helemaal mis.

Jong,Eric (1576) - Deun,Richard van (1501) [B01]
Corus 2007 (5), 23.01.2007

[Fritz 10 (30s)]

B01: Scandinavische Verdediging

1.e4 d5 2.exd5 Pf6 3.d4 Pxd5 laatste zet uit boek
4.c3 een erg ongewone zet. Meestal wordt gespeeld 4.c4 … wat mijns inzien beter is dan wat hij nu speelde.
Pd7 Volgens mij ook niet zo een goede zet omdat m’n loper wordt belemmerd.
5.Pf3 g6 6.Lc4 c6 Zekert b5+d5 7.Lxd5 cxd5 8.0-0 Lg7 9.Te1 0-0 10.Le3 Te8 11.Pbd2 e5 erg agressief ! [Frtiz gaf ook als mogelijkheid: 11...Dc7 12.Da4=] 12.dxe5 Pxe5 13.Pxe5 Lxe5 14.Lh6 Dh4 [Ik denk dat beter was geweest:

14...Lxh2+!? 15.Kxh2 Txe1 16.Dxe1 Dh4+ 17.Kg1 Dxh6 18.De8+ Df8=] 15.Txe5 Txe5 16.Pf3 Dxh6 17.Pxe5 Le6 18.De2 Dg5 19.Pf3 Dg4 (zie diagram 1) [19...Lg4 20.Te1 Lxf3 21.Dxf3=] 20.Pd4 Te8 [20...Dxe2 21.Pxe2 Te8 22.Pd4=] 21.Dxg4 Lxg4 22.f3 Wit dreigt met materiaalwinst: f3xg4 zegt Fritz, maar dat is natuurlijk weer zo’n domme opmerking, want er dreigt helemaal niets.
Ik had overigens tijdens deze partij al 2 keer remise aangeboden, maar deze werden beide keren geweigerd. Dus verder spelen maar.22...Ld7 23.Kf2 f5 24.Td1 Lc6 25.b3 Kf7 26.a4 f4 27.Pc2 a5 28.Td4 g5 29.Td3 h6 30.Pd4 Kf6 31.Pc2 (denk dat het beter was voor wit als hij paard/loper afruilde)
…Te7 32.Td2 Tc7 33.Td3 b5 [¹33...Ke5 34.Pa3 Ld7-+] 34.Pd4 (dit was volgens mij z’n grootste fout)
 … bxa4 35.bxa4 Lxa4 (en zwart won een pion)
 36.Pe2 Lb3 37.Pc1 Lc4 38.Td2 a4 39.Pa2 Tb7 40.Pb4 Tb5 41.Td1 a3 42.Ta1 Ta5 zwart bereidt zich voor op het voordeel van a2. 43.Ke1 Ta8 44.Kd2 a2 45.Kc2 Te8 46.Tg1 Te2+ (zie diagram 2)
 (Wit gaf hier op [46...Te2+ 47.Kc1 a1D#] 0-1

 


Interne competitie

Richard van Deun

 

I

n de top van de interne competitie is iets vreeemds aan de gang. De lijst wordt aangevoerd door iemand uit groep 2, namelijk Ali Emecen. Hij wordt op de voet gevolgd door Peter Voets (groep 3). De eerste schaker uit groep 1 treffen we pas op de 3e plaats en dat is Olaf Cliteur. Hij zal er alles aan doen om de koppositie over te nemen, maar een remise tegen Ali heeft niet echt geholpen. Op de 4e plaats staat Harmen van der Ploeg. Harmen heeft lange tijd de koppositie in groep 1 gehad, maar na een verlies van Peter Voets moest hij deze toch afstaan.

Per groep ziet het er als volgt uit.

In groep 1 is het overduidelijk. Olaf Cliteur voert de lijst aan . Op de 2e plaats vinden we Harmen van der Ploeg en als 3e Bernard van Sterkenburg. De verschillen zijn maar klein, dus er is nog lang niet te zeggen wie er clubkampioen gaat worden. Onderaan in groep 1, als we kijken naar degenen die daadwerkelijk regelmatig komen, zien we Ton van Garderen. De verwachting is dat hij nog wel wat gaat klimmen, maar degradatie zit er nog steeds in.

In groep 2 staat Ali Emecen helemaal bovenaan met een riante voorsprong op de nummer 2 Piet Vollebregt. Piet, die het seizoen erg slecht begon, is weer helemaal terug en laat zien dat hij goed mee kan komen. Op de 3e plaats zien we Richard van Deun.  Onderaan zien we Milovan Markovic en Jaap Schrickx. Beide met een score percentage van slechts 25 %.

In groep 3 staat Peter Voets fier bovenaan. Bijna 200 ! punten boven de nummer 2 Charles Hartman. Charles wordt echt steeds beter en het zou me niets verbazen als hij zou promoveren naar groep 2 en daar ook nog hoog zal eindigen. Op de 3e plek zien we Cilia van der Kamp. Het scorepercentage van Cilia is erg hoog (83,3 %) en het verschil met Charles is erg klein, dus de rollen kunnen snel omgedraaid worden. Onderaan in groep 3 zien we Henk Weeling. Henk heeft nog niet veel geluk gehad dit seizoen, maar ik weet zeker dat hij nog wel een aantal partijen gaat winnen. Als nieuwkomers hebben we mogen begroeten: Annelies Visser, Edzard Lisser en Hans Mantel. Welkom en ik hoop dat jullie het naar jullie zin gaan krijgen bij ons. Alleen Edzard wist tot nu toe een partij te winnen, maar ik weet zeker dat de andere twee weldra zullen volgen.

De Raadsheer II strompelt verder

Corneel Simoons

 

E

n vraag me niet hoe ver ze/we zullen komen!

Op papier is het tweede een van de zwakkere teams van de poule waarin we spelen, maar dat in zeker niet de enige reden waarom we het slecht doen tot dus verre. Incomplete teams scoren meestal niet zo daverend.

Voor de wedstrijd die we in november uit tegen Pion I moesten spelen had ik al twee invallers opgesteld (Mike, die een mooie remise voor elkaar kree, en Corneel, die tegen Joop Reiber door het ijs zakte). Maar wat denk je, ja hoor een van onze borden bleef de hele avond leeg, NO.

Nu had ik al de uitnodigingen voor deze match mondeling gedaan. Wat misschien niet de beste manier is. Dus voor de wedstrijd tegen ENPS I in december thuis, briefkaarten rondgestuurd En hielp dat? Wel nee. Na het begin van de wedstrijd was ik/waren we nog steeds bezig een invaller te zoeken. Peter Voets was zo aardig, maar gebruikte daarmee z’n laatste mogelijkheid om legaal mee te spelen in een hoger tem dan het derde waartoe hij behoort. Toch eigenlijk te gek voor woorden dat we binnenkort zelfs invaller te kort dreigen te komen.

Laat ik wat positiever eindigen!? Sommige spelers hebben mooie partijen gespeeld (één daarvan elders in dit blad). En de uitslagen (2 ½ - 5 ½ resp 3-5) hadden nog slechter kunnen zijn. Voor de details verwijs ik naar de onder gegeven lijstjes.

 

   Pion 1                         1836 - Raadsheer 2               1694           5½ - 2½
1. Jos van Ommeren       1966 - Gerie Opgenhaffen        1786            1  - 0
2. Henk Enserink            1919 - Harmen v/d Ploeg          1752            0  - 1
3. J.N. Backer                1877 - NO                                                           1  - 0  Regl
4. Chris Alberti               1771 - André de Roo               1852            0  - 1
5. Frits Veenstra             1833 - Dirk de Jonghe              1592            1  - 0
6. Paul Muiser                1742 - Dick Beijne                    1664            1  - 0
7. Johan de Lange           1758 - Milovan Markovic         1567            ½  - ½
8. Joop Reiber                1826 - Corneel Simoons           1645            1  - 0

 

  Raadsheer 2                           1725 - ENPS/Quibus 1          1915           3  - 5
1. Harmen v/d Ploeg       1752 - Gary Kenworthy            2299            0  - 1
. André de Roo              1852 - Peter Nitscke                 1961            1  - 0
3. Lex van der Wal         1767 - Steve Michel                 1941            ½  - ½
4. Gerie Opgenhaffen      1786 - Bert Wijchgel                1934            0  - 1
5. Peter Voets                1665 - Regis Huc                     1875            ½  - ½
6. Dick Beijne                 1664 - Bas Jonkers                            1789            0  - 1
7. Dirk de Jonghe           1592 - Peter Kersten                          1733            1  - 0
8. Anjo Vlug                            - Mark Hecker                1791            0  - 1

 

 

 


Partijverslag (Charles)

 

Klauw,John v.D (1156) - Hartman,Charles (1344) [C41]

Caissa 8 – Raadsheer 4

C41: Philidor Verdediging

 

1.e4 e5 2.Pf3 d6 3.Pc3 Pf6 laatste zet uit boek 4.d3 Pc6 5.Le3 Pg4 6.Dd2 Pxe3 7.Dxe3 Le7 8.Pd5 0-0 9.a3 f5 10.Pxe7+ Dxe7 11.De2 f4 Zwart wint ruimte. 12.c4 a6 (zie diagram).

De laatste zet was wat passief. Beter is:  [12...Lg4 13.Dd1], waarnaar zwart aanzienlijk beter staat.

 

 

 

13.0-0-0 Lg4 14.Kb1 Pd4 15.Dd2 Pxf3 16.gxf3 Lxf3 17.Tg1 Lxd1 18.Dxd1 Tad8 [18...Dh4 19.Df3 is ook mogelijk] 19.f3 c6 20.Dc2 c5 21.Db3 g6 22.Tg4 Kh8 23.h4 Tg8 24.Dc2 h5 25.Tg5 Kh7 26.Dg2 Tg7 27.Dg1 De6 28.Dh2 Dd7 (zie diagram)

Misschien iets offensiever zou zijn geweest: [28...b5 29.Lh3 Dg8 30.Dc2]

 

 

 

 

 

29.b3 Tb8 30.a4 b5 31.a5 bxc4 32.Kc1 cxb3 (zie diagram)

[32...Txb3 zou winnend zijn geweest met de volgende zettenreeks:33.Da2 Db5 34.Txe5 Db4 35.Kd1 Tb1+ 36.Dxb1 Dxb1+ 37.Ke2 cxd3+ 38.Kf2 Dc2+ 39.Kg1 dxe5 40.Lxd3 Dxd3 41.Kg2 De2+ 42.Kh3 Dxf3+ 43.Kh2 Tb7 44.Kg1 Tb1+ 45.Kh2 Dh1#]

Toch zou wit na cxb3 beter op kunenn geven, want zwart staat nu al gewonnen.

33.Db2 Da4 34.Tg2 Dxa5 [34...Tb5 Levert nog groter voordeel op.
35.Db1 b2+ 36.Txb2 Tgb7] 35.Td2 Db4 (zie diagram)

[35...Tb4 Maakt een eind aan het lijden van de tegenstander. 36.Kd1 Tgb7]

36.Kd1 a5 37.Ke2 c4 [37...a4 Dit maakt het voor zwart nog eenvoudiger. 38.Db1 a3]
38.Td1 c3 39.Dc1 Dd4 [zwart mistte een snelle mat met 39...c2 40.Te1 Tc7 41.Lh3 b2 42.Le6 Dxe1+ 43.Dxe1 b1D 44.Lg8+ Txg8 45.d4 Dxe1+ 46.Kxe1 c1D+ 47.Ke2 Tc2+ 48.Kd3 Dd2#]
40.Te1 a4 [ook nu was beter geweest: 40...b2 41.Dxf4 exf4 42.Lg2 b1D 43.Txb1 De3+ 44.Kf1 Txb1#]
41.Lh3 b2 42.Dc2 a3 [beter: 42...De3+ 43.Kf1 Dxe1+ 44.Kxe1 b1D+ 45.Dxb1 Txb1+ 46.Kf2 c2 47.Le6 c1D 48.Lg8+ Kxg8 49.Kg2 Df1+ 50.Kh2 Dh1#] 43.Db1 Ta7 [43...De3+ 44.Kf1 Dxf3+ 45.Kg1 Dxh3 46.Dc2 a2 47.Dxc3 b1D 48.Da5 Tb2 49.Dd2 Dxe1+ 50.Dxe1 Dg2#] 44.Da2 c2 45.Kd2 c1D+ (wit geeft op) 0-1


 

Goed nieuws van het derde front

Corneel Simoons

 

I

k word geplaagd door twee probleempjes bij het schrijven van dit stukje. Hoe schrijft men een verslag als men al spelende geen aantekeningen gemaakt heeft voor een verslag? En, hoe schrijft men een positief stukje, een stukje waarin voornamelijk pluimen zouden moeten worden uitgedeeld (aan wie trouwens, aan allemaal?!). Ik bedoel maar, als stukjesproducent zijnde, zal ik maar zeggen, voel ik me meestal het lekkerst als er flink wat beleefd gekankerd kan worden. Maar dat zit er nu niet in.

Want het derde team doet het uitstekend tot dusverre. Na de al eens besproken winst tegen Grasmat, is men gewoon doorgegaan: 1 november, 6-2 thuis tegen het tweede an E5’80; 30 november 2-5 uit tegen het derde van Oosten Toren; en nog maar pas, 17 januari 5 ½ - 2 ½ thuis tegen het vierde van de Pion. Mensen die die dingen – via internet – beter volgen dan ik spreken van een geduchte voorsprong op onze concurrenten, zowel in match – als in bordpunten.

En waar ligt dat nu aan? De spelers van het team komen zo goed als altijd allemaal opdagen, dat scheelt wellicht. Er is een plezierige teamgeest, maar of dat nu resultaat van of oorzaak van het succes is, ik zou het niet weten. Minder sterke tegenstand helpt natuurlijk wel, maar tja hoeveel? In de snooker wereld wordt er regelmatig gedebatteerd over de vraag of goed spel mazzel met zich mee brengt of dat mazzel goed spel creëert. De voormalige wereld kampioen Steve Davis geeft daarover: “goed spel en mazzel neigen er toe tegelijk op te bieden. Verder geen commentaar”. Laten we het daarbij houden, inderdaad. Ga zo voort, vrienden!


 

 

  Grasmat 3                              1653 - Raadsheer 3                1611                   3  - 5

1. Erdwin Spits               1548 - Arend v/d Wal               1752            ½  - ½
2. Harold van Berkel       1517 - Corneel Simoons           1645            ½  - ½
3. Jan Krol                     1747 - Rob Visser                                      0  - 1
4. Gerard Visser             1622 - Paul Hanegraaf              1564            0  - 1
5. Jeta Eggers                 1788 - Peter Voets                             1665            0  - 1
6. Haydar Kilinc             1723 - Ton Reijntjes                 1553            1  - 0
7. Erik Annema               1577 - Eric Mol                        1596            0  - 1
8. Winand Simons          1705 - Theo Breidenbach         1503            1  - 0

 

   Raadsheer 3               1620 - ES'80 2                                 1606           6  - 2

1. Arend v/d Wal            1752 - Peter Urbanus               1650            ½  - ½
2. Corneel Simoons        1645 - Kees den Uijl                 1662            1  - 0
3. Rob Visser                         - Frans Kerkhoff             1629            1  - 0
4. Paul Hanegraaf           1564 - Cor Bergveld                 1518            1  - 0
5. Ton Reijntjes              1553 - Roy Sie                         1598            ½  - ½
6. Peter Voets                1665 - Alfred Vellekoop           1570            1  - 0
7. Eric Mol                     1596 - Nick de Zeeuw              1667            0  - 1
8. Milovan Markovic       1567 - Mick Vaassen                1555            1  - 0

 

  Oosten-Toren 3            1546 - Raadsheer 3                1620           2  - 6

1. Govert de With           1695 - Arend v/d Wal               1752            ½  - ½
2.
Bert Rijnders              1495 - Corneel Simoons           1645            0  - 1
3. Johan van der Meulen          - Rob Visser                                      0  - 1
4. Jonas Källgren            1618 - Paul Hanegraaf              1564            1  - 0
5. Laura Kraay                1444 - Peter Voets                             1665            0  - 1
6. Joop Groesz               1473 - Ton Reijntjes                 1553            ½  - ½
7. Herman Wijs              1619 - Eric Mol                        1596            0  - 1
8. Marcel Gosman          1481 - Milovan Markovic         1567            0  - 1


 

Corus

Monique de Groot

 

M

et zijn drieën, Richard, Cilia en Monique gaan we samen 9 rondes naar Wijk aan Zee. Voor  mij en Richard is het de eerste keer. Ik zit in een gezellig groep 9.  Cilia zit in groep 8 en Richard zit in groep 7.

Ik vind het heel spannend allemaal. Groep 8 en 9 spelen in cafe De Zon; een gezellige locatie.

Groep 7 zit in de Moriaan in een klein zaaltje achter het restaurant, een lekker rustig zaaltje. De andere groepen spelen in de grote zaal. Frans Smit doet mee in groep 3, die zit dus in de grote zaal.

Ronde 1: Ik sta een toren en een pion achter maar won toch de partij. Cilia won ook en Richard speelde remise.

Ronde 2: Gaf ik cadeautjes weg, wil niet meer over praten, echt dom. Cilia verloor ook en Richard zijn 2e remise.

Ronde 3: Hele mooie partij die ik verloren heb Lex (was op bezoek) dacht dat ik gewonnen had want bij zet 16 had ik wat moois kunnen doen waardoor ik hem mat kon zetten. Maar had het jammer genoeg niet gezien. Later in het spel had ik Pe5 moeten doen, dan had ik ook een goede positie gehad, jammer genoeg wel aan gedacht niet gedaan. Jammer genoeg verloren.  Jullie kunnen deze partij zelf bekijken verder in het  blad. Cilia en Richard hebben deze dag ook verloren.

Ronde 4: Bij de vierde zet al kwaliteit achter, best leuk gespeeld maar miste het paard die ik in het begin verloren had. Richard won binnen het uur. Cilia verloor.

Ronde 5: ik kwam goed uit de opening met mijn stonewall en kwam gauw 2 pionnen voor, na 3 kwartier na een mooie stelling van mij gaf hij op. Heb nu  2 punten. Richard won en Cilia verloor, jammer genoeg.

 

Ronde 6: Moest tegen iemand die al 4 punten had met zwart. Ik kwam snel een toren achter, maar na een tijdje kwam ik 2 pionnen voor. Ik bood eerst remise aan omdat ik niet goed in mijn eindspel ben, maar ze moest een punt halen om hoog te eindigen. Later in het spel stond ik heel goed, maar het was druk deur ging open en dicht mensen stond dicht op ons lip. Toen zij remise aanbood dacht ik: Die neem ik aan, want ik wist door de drukte me toch niet meer te concentreren. We gaven een hand en meteen doken mensen op ons bord af om het ons heel even te vertellen, wat ik had moeten doen en dat ik gewonnen stond. Maar ik ben tevreden tegen een 1300+ speler remise en met eerst een toren achter heb ik het goed gedaan. Richard had ondertussen gewonnen en Cilia verloren.

Donderdag lekker rustdag de laatste 3 rondes er weer tegenaan.

Ronde 7: Weer verloren, maakte zelfde fout als ronde 6, vork dame, toren. Hoopte van mijn fouten te leren, jammer. Richard een remise en Cilia heeft gewonnen.

Ronde 8:  Was erg moe, toch veel al die rondes schaken. Ik vergat een stuk terug te slaan en verloor de partij. Richard heeft remise en Cilia heeft remise.

Ronde 9: Moest tegen de nummer 1. Was een hele mooie partij had kunnen winnen, maar jammer genoeg niet goed afgemaakt, waardoor ik verloor. Was een goede partij voor me, eindelijk weer als vanouds gespeeld. Cilia jammer genoeg verloren. En Richard gewonnen, waardoor hij gedeeld 2e geworden is. Hij dacht nog wel, deze groep is veel te sterk voor me. Niet dus. Richard heeft in totaal 5,5 punten en Cilia en ik 2 ½ punten gehaald.

Ik vond het heel leuk en ga volgend jaar zeker weer mee doen.


Partijverslag (Monique)

Monique de Groot

 

M. De groot (1180) - Frans etman (1228) [A45]
Corus ronde 3

[Fritz 10 (30s)]

 

Stonewall opening

1.d4 Pf6 2.e3 g6 3.Ld3 Lg7 laatste zet uit boek 4.f4 0-0 5.Pd2 Pd5 Zwart dreigt met materiaalwinst: Pd5xe3 6.De2 d6 7.c3 Zekert b4 7...f5 8.Pgf3 a6 9.0-0 b5 10.e4 [¹10.a4!? En wit kan nog vechten. 10...bxa4 11.Pg5=] 10...Pxf4 11.De3 Pxd3 12.Dxd3 fxe4 13.Pxe4 e5 14.Peg5?? Hierna keren de kansen. [14.Lg5!? Dd7 15.Ph4 Txf1+ 16.Txf1²] 14...exd4 15.cxd4 [¹15.Pxd4 Txf1+ 16.Dxf1³] 15...Te8 16.Db3+ (zie diagram 1) [16.Pxh7 Lf5 17.Db3+ d5 18.Lg5²]

 

16...d5 Zwart heeft een nieuwe achtergelegen pion: c7 17.Lf4 [17.Pe5!? C6 18.Pgf7²] 17...Pc6 Oefend druk uit op de ge‹soleerde pion. 18.Tad1 Lf5 19.h3?? Geeft de tegenstander nieuwe kansen. [¹19.Lxc7 Was de beste kans om terug te vechten. 19...Dd7 20.Pe5 Lxe5 21.Lxe5 Pxe5 22.dxe5 Txe5 23.Pf3 Da7+ 24.Kh1³] 19...h6 20.g4? [20.Pf7 Kxf7 21.g4-+] 20...hxg5 21.Lxg5 [21.Le5 Dit kan de uitslag niet meer beïnvloeden. 21...Le4 22.Lxg7 Kxg7 23.a4-+] 21...Pa5 22.Dc3?? [22.Db4 Dd7 23.gxf5 Pc4³] 22...Lf6 23.Lxf6 [23.gxf5 Lxg5 24.Dxa5 gxf5=] 23...Dxf6 24.Dxa5 Le4 Zwart dreigt met materiaalwinst: Le4xf3 25.Da3 [25.Dxc7 Lxf3 26.Dc3 Te2 27.Dxf3 Dxf3 28.Txf3 Txb2=] 25...Df4 26.Dc3?? (zie diagram 2)Laat de winst glippen. [¹26.Pe5 Geeft weer wat lucht. 26...b4 27.Txf4 bxa3 28.bxa3±] 26...Dg3+ 27.Kh1 Dxh3+ 28.Kg1 Dxg4+ 29.Kh1 Te7 30.Td2 Th7+ [30...Th7+ 31.Th2 Th3 32.Dd2 Txf3 33.Txf3 Lxf3+ 34.Tg2 Te8 35.Kh2 Lxg2 36.b4 Dh3+ 37.Kg1 Dh1+ 38.Kf2 Tf8+ 39.Df4 Txf4+ 40.Ke2 Dc1 41.a4 Lf1#] 0-1