Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Raadsheer 2 speelt in het seizoen 2018-2019 in de 2e klasse A.

Uitslagen en standen op de site van de SGA

  • Opstelling
  • De Raadsheer 2 - ENPS 5 5-3
  • De Raadsheer 2 boekt een eclatante overwinning op Almere 6
  • ENPS 3 - De Raadsheer 2 : 4 - 4
  • Geluk en pech voor het tweede team
  • Raadsheer 2 - Amsterdam West 8 6½-1½
  • Tweede succesvol, maar net geen kampioen!

Alexander Boelen       

Rinus Koevoets                

Harmen van der Ploeg   

Wim Postema             

Hans Radder                

André de Roo             

Jack Smith                   

Jacob Strikwerda

Teamleider Peter Voets

De Raadsheer 2 wint de thuiswedstrijd tegen ENPS 5 met 5-3.

Na degradatie komt toch altijd weer de spanning om in het nieuwe seizoen toch te promoveren. De Raadsheer 2 is versterkt én we spelen nu een klasse lager, dus succes lijkt verzekerd, maar maak het maar waar!

Onze Almeerse topspeler André de Roo kon niet op maandag en Gerie (met auto, wat erg handig was) verving hem. Teamleider Peter Voets verraste vriend en vijand door Jack Smith, onze huidige ongekroonde leider van de interne competitie, op bord 1 te zetten. Vervolgens werd het team volgens rating ingedeeld. Zelf nam ik Rinus en Jack mee uit Amsterdam en 'natuurlijk' reed ik te ver de polder in. Wegversperringen en nieuwe viaducten stonden niet op mijn navigatie dus werd het flink omrijden. Maar om kwart over acht traden we met de nodige zenuwen aan hopend dat alles goed zou gaan, dat wil zeggen een mooie ruime overwinning. Na 15 minuten stond het eerste punt al op de lijst. Wim(bord 5) won in no time van Jeroen Duin die dacht een soort Cochrane gambiet met verwisselde kleuren te kunnen spelen. Daardoor had ik genoeg tijd om de echte match te volgen. Na dik één uur spelen stonden we goed. Geen rare openingsperikelen en de meesten hadden een mooie stelling weten op te bouwen. Alexander (bord 4) had ruimteoverwicht, maar na dameruil zat er niet veel meer in. Hij is niet de figuur om saaie stellingen eindeloos uit te pielen, dus uiteindelijk werd er tot remise besloten. Dat zou hem achteraf nog berouwen!!!

Met deze voorsprong (½-1½) zagen we Gerie (bord 7) een kwaliteit winnen en even later won Harmen (bord 6) dat ook. Geen vuiltje was er aan de lucht.

Rinus(bord 8) wint via een geraffineerd paardvorkje plotsklaps twee stukken! De tegenstander gaf gedesillusioneerd op. Met de winststellingen van Gerie en Harmen waren we virtueel al winnaar.

Gerie maakte het daarna ook perfect af. Hij won nog een stuk, terwijl de tegenstander nog in troebel water poogde te vissen, maar na één schaakje was het wel bekeken (½-3½).

Spoedig daarna won ook Harmen. Zijn tegenstander kon een door de loper gedekte vrijpion creëren, maar na ruil tegen de toren was het pionnen eindspel vrij simpel te winnen. De overwinning was dus binnen (½-4½).

Onze drie topborden speelden in de eindspelfase. Een nogal saaie stelling van Jacob, die erg naar remise neigde kreeg een opleving door afruil en het ontstaan van een gedekte vrijpion. Jacob had alla Capablanca uitstekend gezien dat deze pion zowel door het paard als de toren niet meer tegen te houden was. Zijn tegenstander moest een stuk offeren maar daarmee was het punt binnen (½-5½).

Twee partijen (Jack en Hans) waren nog bezig. Jack had een goede stelling, maar niet echt voordeel. Hans stond behoorlijk onder druk.

Vrijwel niemand zag het fraaie paardoffer op h6 van Jack (bord 1) aankomen, maar toen het gebeurde was het duidelijk. Mat of materiaalverlies was het gevolg. Zijn tegenstander koos voor kwaliteitsverlies, maar had daarna niets meer in te brengen. Hans (bord 2) leek steeds slechter te komen staan. Zijn stelling was eigenlijk een rommeltje. Aan beide zijden werd driftig gebruik gemaakt van penningen. Uiteindelijk verloor hij een kwaliteit, maar toen zijn paard naar e5 kon en via f3 verschillende dreigingen uitvoerde, kwam Hans in vorm. Dat zijn de stellingen die hij het liefst speelt. Het werd de tegenstander zo ingewikkeld gemaakt dat zelfs een kwaliteit terugofferen nadelig zou zijn. Uiteindelijk ging zijn tegenstander door de vlag en werd de eindstand ½ - 7½. Een prachtig resultaat.

Vrijdag 7 december 2018 speelden we tegen onze grootste concurrent in de 2e klasse: ENPS 3. Op papier waren we iets sterker, maar het lukte net niet om dat in een overwinning om te zetten. Ook waren we niet helemaal compleet. Ton en Gerie vielen in, maar dit keer speelde op bord 1 wel André de Roo mee.

De eerste uitslag was een degelijke remise van Ton. Daarna ging het even mis. Wim (bord 5) overzag in een combinatie een tussenschaakje, wat hem onmiddellijk zijn dame kostte. Dat was even een tegenvaller. Gelukkig won Jack (bord 3) met een sterke koningsaanval. Ja, ja, een zwart fiancetto zonder loper op g7 werd door Jack natuurlijk keurig uitgebuit met een pion op f6 en de dame op h6. De stand werd dus 1½ - 1½. Om kwart voor elf was Jacks oordeel over de overige stellingen:"Rather equal". Harmen (bord 6) stond lange tijd onder druk, maar adequaat verdedigen bracht hem een goede remise. Ook André speelde een degelijke remise. Met een fraaie tussenzet won Rinus (bord 4) een kwaliteit, maar moest daarna nog wel opboksen tegen een sterk loperpaar. Hij maakte geen fouten en won.

Bij de stand 2½ -3½ hadden Gerie (bord 7) en Hans (bord 2) allebei uitstekende kansen, dus een overwinning zat er misschien wel in. Gerie had twee pluspionnen, maar moest het ook opnemen tegen een actief loperpaar. Lange tijd ging het goed, maar door een volledige black-out gaf hij een volle toren weg. Hij streed nog dapper door, maar het mocht niet meer baten. Met de stand 3½ - 3½ speelde Hans natuurlijk op winst. Zijn dame en paard kwamen ten koste van een pion vlak bij de witte koning, maar helaas sloeg deze aanval net niet door. Een zenuwslopend einde volgde waarbij zijn tegenstander, met twee pionnen en paard tegen Hans met één pion en loper, probeerde te winnen. Hans hield het hoofd uiterst koel, maakte geen fouten en uiteindelijk zag zijn tegenstander het niet meer zitten. Hij gaf zijn laatste pion tegen de loper en remise was een feit. Een gelijkspel dus. Daardoor hebben we nog alle kansen op promotie, maar toch jammer dat we niet gewonnen hebben.

Met stormachtig regenweer bereikten we dinsdagavond 12 maart het honk van KLM-Pegasus. Desondanks stond in de prachtige zaal van verpleeghuis Groenelaan alles keurig klaar voor onze wedstrijd tegen hun eerste team. Hoewel onze tegenstanders gemiddeld ruim 100 ratingpunten minder hadden, kregen we het erg moeilijk.

Rinus(5) pakte al snel een vergiftigd paard, waarna een vernietigend aftrekschaak volgde. Naast enkele pionnen moest hij ook nog een kwaliteit inleveren. Hans(2) had erg veel stukken in het centrum staan. Om mat te voorkomen gaf de tegenstander een stuk weg dat met schaak genomen kon worden. Niets vermoedend speelde hij een toren die dat schaak niet ophief. Het eerste punt was dus binnen. Harmen (6) pakte met een paard een toren en gaf gelijk een groots familieschaak dus ook die partij was binnen. Met de stand 2-1 leek er niet zoveel aan de hand, behalve het feit dat niemand echt lekker stond. Jack(1) had een aardige koningsaanval. Zijn tegenstander bood een paard aan, maar daarmee werd Jacks stelling zo uit elkaar geslagen dat hij ervan afzag. Alexander(3) had een aanvalsstelling, maar ook een pion minder. Wim(4) zat al snel in een eindspel met een geïsoleerde pion, maar wel met het loperpaar. Gerie(7) stond goed, maar niet winnend. Teamleider Peter(8) moest vechten tegen een stelling met 2 pionnen achterstand. Kortom....waar komt het volgende punt vandaan. Het eerste geluk kwam toen Geries tegenstander een toren weggaf (3-1). Nog meer geluk (of kracht?) toen Peter zijn stelling met 2 pionnen achter toch remise wist te houden (3½-1½). Alexander, met pion minder, wist uiteindelijk ook zijn stelling remise te houden (4-2). Jack raakte wat pionnen kwijt en moest helaas het onderspit delven (4-3). Mijn partij was nog bezig en zag er erg remiseachtig uit.

In een uiterste poging op winst, toen de stand nog niet 4-3 was, offerde ik mijn koningsvleugelpionnen om op de damevleugel te promoveren en bereikte ik de volgende stelling:

2e team KLM Pegasus

Ik speelde in grote tijdnood Da6+. Na f6 kon ik de pionnen niet meer tegenhouden en uiteindelijk verloor ik ook nog op tijd. Helaas, de eindstand werd daarmee dus 4-4.

Fritz gaf de volgende winstvariant: 1....Db1  2.Kf6 De4  3.g6 Kc3  4.g7 De8  5.Kg5 Kd3  6.Kh6 Kd4  7.Kh7 Dh5+  8.Kg8 Ke5  9.Kf8 Dh6  10.Kf7 Df6+ 11.Kg8 Kxf5  12.Kh7 Dh5+  13.Kg8 Kg6  14.Kf8 Dd8#

Wim Postema

Raadsheer 2 in actie bij KLM-Pegasus 

2018 11 14 Raadsheer 2 Amsterdam West 3 klein

Raadsheer 2 wint thuis met ruime cijfers van Amsterdam West 8.

Door: Wim Postema

Helaas is het tweede team van De Raadsheer er niet in geslaagd om kampioen 2e klasse SGA te worden. We begonnen op donderdagavond bij VAS in de aula van het Cygnus Gymnasium. In deze grote zaal werden vier tafeltjes neergezet en op ieder tafeltje twee borden. Dat was allemaal erg krap; er was nauwelijks plaats voor consumptie of notatiebiljet. Na het startsein won Jacob(3) al snel een kwaliteit en even later de partij. Onze teamleider Peter(7) speelde een rustige partij. Alles werd via de e-lijn afgeruild en remise volgde.

Daarna werd het een tijdje rustig. Rinus(6) kreeg een ouderwets tweepaardenspel in de nahand op het bord. Op 6 ..., b5 (ipv 6...,Pa5) begon de tegenstander te twijfelen en Rinus kreeg een prachtige stelling. André(1) bood remise aan, maar daar ging zijn tegenstander niet op in. Hans(2) had intussen een twee voordelen opgebouwd. Ten eerste het loperpaar en ten tweede twee dubbelpionnen bij de tegenstander. Alexander(4) probeerde scherpte in de stelling te krijgen, maar dat lukt niet echt goed. Wim(5) kwam slecht uit de Franse opening, maar zijn tegenstander kreeg niet het grote voordeel wat er misschien wel inzat. Harmen(8) zag een pionnenaanval op zijn koningsstelling afkomen, maar het leek niet echt gevaarlijk. Om half elf kreeg Wim een remise-aanbod dat hij na overleg met de teamleider onmiddellijk accepteerde. Ook Harmen pakte de remise en de stand was 1½ - 2½. André probeerde nog een koningsvleugelaanval en mede daardoor nam zijn tegenstander toch maar remise. Tussenstand 2 - 3 met nog 3 partijen te gaan. Het voordeel van Hans sijpelde een beetje weg. Er ontstond een pionneneindspel met een tempo meer en er werden  aan beide kanten dames gehaald. De uitslag was onzeker. Alexander probeerde een koningsaanval maar kreeg een zo mogelijk gevaarlijke terug. Een moeilijke stelling maar met groot tijdsvoordeel voor onze speler. Rinus, die eerst een kwaliteit won maar dacht mat te kunnen geven door die terug te offeren, kwam van een koude kermis thuis. Uiteindelijk bleef hij in een dame-toren eindspel één pion achter. Gelukkig zaten er genoeg dreigingen in om remise overeen te komen. Hans speelde het dame-eindspel keurig af. Uiteindelijk kon hij nog een pion laten promoveren en daarmee gaf de tegenstander op. En ook Alexander won, want zijn tegenstander ging in de gecompliceerde stelling door zijn vlag heen. Eindstand 2½ - 5½.

ENPS 3 werd kampioen, want ook zij wonnen en bleven dus één punt voorstaan.

Wedstrijd en Eindstand

2019 05 09 VAS 9 Raadsheer 2 update

Alle uitslagen