logo large
S c h a a k v e r e n i g i n g

De Raadsheer

A m s t e r d a m

We spelen iedere woensdagavond vanaf 20:00 uur in gebouw De Poort in Kattenburg. Naast een interne competitie hebben we een cup-competitie, een rapid-competitie, een snelschaakavond, zomeractiviteiten.....en nog veel meer. 

We zijn één van de oudste schaakverenigingen van Amsterdam, opgericht in 1922. Op dit moment telt de club zo’n zeventig leden.

hemelvaart2017 1IMG 7587

Naast de normale interne competitie organiseren we een competitie om de Raadsheercup, een aparte Rapidcompetitie van drie avonden en elke eerste woensdag van januari spelen de spelers van groep 3 in een rapidcompetitie om de stamhouderscup, en de spelers van groep 1 en 2 om het snelschaakkampioenschap. 

boardIMG 7584

Een ander belangrijk onderdeel van het schaakleven bij De Raadsheer is de deelname van vijf teams aan de competitie van de Schaakbond Groot Amsterdam (SGA). Deze teams spelen van de hoogste tot de laagste klasse van de SGA. De Raadsheer organiseert ook verschillende toernooien waaronder het inmiddels befaamde Kattenburger Open

IMG 7547

Raadsheer Nieuws

 • Ramon en Victor winnaars van Snelschaak en Stamhouderscup 2018

  Ramon van Beemdelust won het 13 ronden tellende jaarlijkse Raadsheer interne snelschaaktoernooi wat traditiegetrouw gehouden wordt op de eerste speeldag van het nieuwe jaar.

  Tegelijkertijd won Victor Bartman de Stamhouderscup wat altijd op dezelfde dag gespeeld wordt als het snelschaakkampioenschap. De Stamhouderscup wordt alleen gespeeld door spelers (v/m) uit groep 3.

  Het snelschaakkampioenschap staat open voor alle spelers, maar alle aanwezige groep 3 spelers kozen om voor de Stamhouderscup te spelen waardoor deze een historisch hoge bezettingsgraad kende van 10 spelers. Aan het snelschaakkampioenschap deden 18 spelers mee.

  Klik hier voor een foto-impresie

  Ramon Snel2018

  < Ramon (rechts) wint de snelschaakbeker

   

   

   

   

   

   

  Victor shc 2018

   

   

  Victor wint de Stamhouderscup 2018 >

   

   

   

   

   

   

   

  Eindstand snelschaakkampioenschap

  Eindstand Stamhouderscup

   

  FOTO IMPRESSIE

   

 • 2017 zit erop; 2018 komt eraan

  Op 20 december was de laatste clubavond van 2017. De opkomst was wat kleiner dan we gewend zijn geraakt, maar misschien waren we ook wel een beetje verwend. Hoe dan ook: het jaar 2017 zit erop voor de Raadsheer.

  Ramon speelde voor de Raadsheercup, maar daarmee liep hij toch iets uit op Olaf die er niet kon zijn. Ramon sluit 2017 dus af als koploper van de interne competitie. Wim speelde remise tegen Hans R (ik begrijp nog niet helemaal hoe), waardoor hij derde blijft en Hans vierde. Harmen staat er na zijn winstpartij nu vlak achter op een vijfde plek. Peter N noch Ton was er, maar toch haalde Peter Ton in als koploper van groep 2. Dat komt omdat Peter minder vaak afwezig was. Ook Arnold, die derde staat, was er overigens niet. Frans was lange tijd de trotse koploper van groep 3, maar na verliespartijen tegen zijn directe concurrenten moet hij nu Gerben als eerste en Cilia als tweede voor zich dulden.

  Op één partij na is nu ook de tweede ronde van de Raadsheercup 2017/2018 verspeeld. Alleen Ron en Harmen moeten hun partij nog inhalen. De winnaar speelt tegen Menno in de kwartfinales, want het ging met Ramon hier minder goed dan in de interne competitie: hij speelde remise tegen Menno maar dat is niet genoeg voor hem. Mooie prestatie Menno! De delegatie uit groep 1 is aanzienlijk kleiner geworden omdat Wim, Rinus en Jop hun partijen verloren. Vincent speelde remise tegen Alexander maar was de betere vluggeraar. Verder worden de kwartfinales gespeeld door Roel J, Cilia, Peter L, Victor en Arnold.

  Het jaar 2017 zit er dus op voor de Raadsheer en 2018 komt eraan. Op 27 december is de Poort gesloten en wordt er niet geschaakt. Ook Joop heeft recht op kerstreces! Op 3 januari openen we het jaar 2018 volgens traditie met het jaarlijkse snelschaakkampioenschap en voor mensen uit groep 3 de strijd om de Stamhouderscup: een rapidtoernooi. Dus op 10 januari gaan we weer door met de interne competitie.

  Dat was het, maar natuurlijk eerst dit: iedereen hele fijne feestdagen, een prettige winterstop en een geweldig 2018 gewenst!!

  vuurwerk

 • Ramon weer op kop

  Ondanks dat er maar liefst twee teams extern speelden (helaas verloren Raadsheer 3 en 5 allebei) en Peter de Leeuwe voor de Raadsheercup zijn tijdsvoorsprong tegen Jop verzilverde, werden er toch nog 10 interne partijen gespeeld. Dat betekende al met al dat er woensdag 6 december maar liefst 34 Raadsheerleden acte de présence gaven. Het zijn wat dat betreft mooie tijden voor de Raadsheer. Opnieuw kwamen er twee mensen kijken: ik hoop dat Rafe en Bjorn terug komen. En ook Peter van Harn was weer eens van de partij.

  Olaf speelt een tijdje niet en Ramon won de belangrijke partij tegen Wim P. Hierdoor staat Ramon nu weer op kop en het gat tussen enerzijds hem en Olaf en anderzijds de rest is flink geworden. Wim staat nog wel derde, gevolgd door Hans R. Hij won van Arnold, die in 7 minuten zijn externe partij had gewonnen en dus nog intern kon spelen. De koploper van groep 2 - Ton - won van de koploper van groep 3 - Frans. Peter van Nijen staat nu tweede in groep 2 door zijn overwinning op Gerie, gevolgd door Menno en Arnold. Frans gaat nog steeds op kop in groep 3, maar de afstand met Gerben is nog maar heel klein. De derde plaats in deze groep is voor Cilia.

  Volgende week zouden er 8 partijen gespeeld moeten worden voor de tweede ronde van de Raadsheercup, maar twee partijen zijn al gespeeld en twee volgen later. Dus zijn er nog 4 partijen over; de rest speelt gewoon intern.

 • Na veel spanning is Raadsheer 1 de concurrent de baas - winst bij VAS

  Op donderdag 6 december moest Raadsheer 1 aantreden tegen wat waarschijnlijk de belangrijkste concurrent is voor promotie: VAS 3. Zij stonden een half bordpuntje boven ons. Zoals bekend kon Olaf er niet bij zijn, maar in Wim P hadden we een waardige invaller. Het werd een bloedstollende strijd waarbij de arme teamleider (nog) 10 jaar ouder is geworden. Maar uiteindelijk sloten we het wel met succes af!

  VAS 3 bestond voor de helft uit sterke jeugdspelers en voor de andere helft uit iets oudere heren. In het begin van de avond maakte ik me erg druk over de situatie bij VAS: nauwelijks iets voorbereid, klokken die we zelf moesten zetten en meer van die dingen. Maar ach. Van de andere kant waren hierdoor ook Jacob (die rechtstreeeks van Schiphol kwam) en Henri alsnog op tijd. Er was ook een team van ENPS op bezoek waarvan onze eigen Victor teamleider was.

  De score werd dit keer om 21.30 uur al geopend door Henri: hij speelde op bord 8 tegen de 12-jarige Matteo van Cleef (1623). Matteo is best een sterke jeugdspeler, maar tegen Henri kwam hij er eerlijk gezegd niet echt aan te pas. Dus er prijkte al snel een mooie 0-1 op het formulier: mooi Henri. Een half uurtje later vond echter een groot drama plaats: Wim viel op bord 6 in tegen de eveneens 12-jarige Kasper Bleeker (1742). Als je op zo'n leeftijd al zo'n rating hebt kun je echt wel schaken, maar Wim speelde het veel behendiger en kwam 2 pionnen voor te staan. Gewonnen, zou je zeggen, maar Wim schoot een bok en Kasper won een stuk en de partij: 1-1. Erg jammer. Even later bood Stephan op bord 2 remise aan tegen de ook al 12-jarige Charles Molin (1622)  Charles is best goed, maar ik was hier knap chagrijnig over omdat het zonder overleg en op een bijzonder onhandig moment gebeurde. Het zal best terecht zijn gewest en Stephan had inmiddels een uur (!) minder tijd op de klok, maar toch.  Hoe dan ook: 1,5-1,5. Vincent stond op bord 7 al de hele partij veel beter tegen de 15-jarige Job Emans (1881). Dat is knap, want Job is hard op de weg omhoog en heeft nu dus al een hogere rating dan Vincent. Ik dacht dat Lxa6 een grote fout was, maar het bleek de beginzet van een winnende combinatie: 1,5-2,5! Prachtig, maar nu waren de jeugdspelers op.

  Ik ben er tot op het laatst niet gerust op geweest. Ik vond zowel Ramon als Mustapha minder staan, bij Jacob was het onduidelijk  (al was hij zelf erg optimistisch) en André had weliswaar voorlopig een toren gewonnen, maar de stelling zat vol met gevaarlijke complicaties. Maar gelukkig kwam alles goed. Mustapha had een zware avond op bord 3 tegen de sterkste speler van het VAS-team, Joris van Vuure (2141!) maar verdedigde zich onverschrokken. De tijd van Joris raakte behoorlijk op, maar uiteindelijk had hij een winnende mataanval en moest Mustapha in het onvermijdelijke berusten: 2,5-2,5. En nu? De omslag kwam van Jacob, die op bord 4 tegen de sterke Patriek Tromp (2042) speelde. Ondanks alle reisstress (maar hij is het gewend) ging Jacob er flink tegenaan en hij zag het de hele partij zonnig in. En tja, de winnaar heeft altijd gelijk. Hij moest allerlei klippen omzeilen want van Patriek win je niet zomaar, maar hij deed dat met verve en aan het eind van de avond kwam het belangrijke winstpunt binnen: 2,5-3,5. Prachtig Jacob! Vrijwel tegelijkertijd speelde Ramon op bord 1 remise tegen Lennart van Oirschot (1886). Ondanks die rating weet ik dat Lennart een sterke speler is en hij stond het grootste deel van de partij duidelijk beter. Maar het is natuurlijk wel Ramon. Hij verdedigde zich als een leeuw en kwam op een gegeven moment zelfs beter te staan, maar helaas vervlakte dat weer. Op een gegeven moment claimde Ramon remise door 3x dezelfde stelling. Helaas bleek dat na de reconstructie niet te kloppen, dus 2 minuten erbij voor Lennart en doorspelen. Waarna Lennart alsnog voor derde keer de stelling liet ontstaan. Tja. Remise dus en 3-4. André stond de hele partij op bord 5 sterker tegen Corjan Nota (1845). Zijn toren voorsprong was wel tot een kwaliteit geslonken, maar op het eind had hij een toren tegen een paard met beiden 3 pionnen en een koning. Dat moet gewonnen zijn, maar met beide spelers in tijdnood en het feit dat remise genoeg was voor de winst deed hij wat een teamspeler hoort te doen: hij bood remise en uiteraard moest dat wel aangenomen worden. De winst was binnen: 3,5-4,5. Dank je wel André!

  Zo ken ik het eerste team weer: tot het eind toe werd er keihard gevochten en door degenen die al klaar waren meegeleefd. De belangrijk winst is binnen en op dit moment staan we op kop met 6 mp. Onder ons staan drie teams met 4 mp, maar daarvan hebben we alleen de Amstel 2 nog niet gehad. En die treffen we de volgende wedstrijd, al is dat pas op 14 februari thuis. Laten we onszelf een mooi Valentijnscadeau geven.

   

   

 • 1

Schaakpuzzel

Online schaken

Agenda

wo jan 24 @20:00 -
De Volewijckers 3 - De Raadsheer 5
ma jan 29 @20:00 -
Almere 3 - De Raadsheer 2
wo jan 31 @20:00 -
Rapidcompetitie, 1e avond
di feb 06 @20:00 -
Caissa 6 - De Raadsheer 2
wo feb 07 @20:00 -
De Raadsheer 4 - TOG 1
wo feb 07 @20:00 -
Raadsheercup, kwartfinale
zo feb 11 @13:00 -
Kattenburger Open, 4e ronde
wo feb 14 @20:00 -
De Raadsheer 1- De Amstel 2
do feb 15 @20:00 -
Amsterdam West 10 - De Raadsheer 4
wo feb 21 @20:00 -
De Raadsheer 5 - Zukertort Amstelveen 5
do feb 22 @20:00 -
VAS 5 - De Raadsheer 3
wo mrt 07 @20:00 -
Rapidcompetitie, 2e avond
ma mrt 12 @20:00 -
Almere 4 - De Raadsheer 1
wo mrt 14 @20:00 -
De Raadsheer 3 - ENPS 4
zo mrt 18 @13:00 -
Kattenburger Open, 5e ronde

Elke woensdag is er een clubavond. Deze clubavonden staan niet in de agenda vermeld.
Als er geen clubavond is, staat dit wél in de agenda.

Klik HIER voor de complete jaaragenda

Locatie

Gebouw 'De Poort'

Kattenburgerstraat 150
1018 JH Amsterdam

T: 020 - 626 78 44

 

Raadsheer Tweets

De Raadsheer op Social Media