logo large

De Raadsheer

We spelen iedere woensdagavond vanaf 20:00 uur in gebouw De Poort in Kattenburg. Naast een interne competitie hebben we een cup-competitie, een rapid-competitie, een snelschaakavond, zomeractiviteiten.....en nog veel meer.

We zijn één van de oudste schaakverenigingen van Amsterdam, opgericht in 1922. Op dit moment telt de club zo’n zeventig leden.

hemelvaart2017 1IMG 7587

Naast de normale interne competitie organiseren we een competitie om de Raadsheercup, een aparte Rapidcompetitie van drie avonden en elke eerste woensdag van januari spelen de spelers van groep 3 in een rapidcompetitie om de stamhouderscup, en de spelers van groep 1 en 2 om het snelschaakkampioenschap.

boardIMG 7584

Een ander belangrijk onderdeel van het schaakleven bij De Raadsheer is de deelname van vijf teams aan de competitie van de Schaakbond Groot Amsterdam (SGA). Deze teams spelen van de hoogste tot de laagste klasse van de SGA. De Raadsheer organiseert ook verschillende toernooien waaronder het inmiddels befaamde Kattenburger Open

Raadsheer Nieuws

• Olaf en Jack verdienstelijk 2e bij NK Hands & Brains

hb5Afgelopen dinsdag wisten Raadsheren Jack en Olaf een fraaie tweede plaats te bemachtigen tijdens het Nederlands kampioenschap Hands & Brains. Het Raadsheer-duo legde precies een maand daarvoor ook al beslag op de vierde plek tijdens het NK Doorgeefschaak.

Net als bij Doorgeefschaak is Hands & Brains een strijd tussen twee koppels. Eén speler per koppel is de brains, de andere speler de hands. Een koppel mag samen niet meer dan 4000 Elo-punten bezitten.
    De brains moet het type stuk noemen waarmee de hands vervolgens een zet moet doen. Er wordt dus door de brains geroepen Paard, pion, koning etc. De hands moet dan natuurlijk nog indien noodzakelijk een keuze maken welk paard, pion etc. hij/zij zal spelen en uiteraard naar welk veld. Daarna drukt de hands de klok in en is de tegenpartij aan zet. Er wordt dus op één bord gespeeld en er ontstaat op het bord dus eigenlijk een normale partij. Extra lastig is de beperkte bedenktijd die slechts tien minuten plus vijf seconden increment bedraagt. Vaak moet er per zet immers twee keer worden nagedacht!
    Na afloop van de partij wordt de revanchepartij gespeeld en worden de hands de brains en andersom en zo ontstaat er uiteindelijk een uitslag over twee partijen.kruistabel nk handandbrains 2018

Het Raadsheer-koppel Cliteur/Smith wist tijdens het NK na drie uur en drie kwartier schaken alle vier de ronden ongeslagen te blijven en eindigde slechts één matchpuntje achter het winnende koppel Kabos/Sprong uit Almere dat ook ratingfavoriet was en maar net onder het toegestane rating-maximum zat. Het onderlinge duel eindigde keurig in 1-1 maar de Raadsheren zouden uiteindelijk één puntje meer morsen, wel net genoeg nog voor het niet onverdienstelijke zilver!

• De zomercompetitie is weer begonnen

Zomercompetitie 2018Zomercompetitie 2018

Bekijk de eerste uitslagen

• De zomercompetitie begint deze week

ZomerschaakDeze woensdag begint onze zomercompetitie weer. Net als voorgaande jaren spelen we elke* woensdag in juli en augustus bij Café Boulevard. In deze informele setting spelen we serieuze(?) partijen van 1h30 per persoon per partij, lekker ouderwets zonder increment. Het is niet nodig om elke week te komen; wie om 20:00 uur aanwezig is, wordt ingedeeld.

De zomercompetitie staat nadrukkelijk ook open voor niet-Raadsheren. We hopen ook dit jaar weer de nodige zomergasten te mogen begroeten!

* Elke woensdag? Niet helemaal natuurlijk, want de laatste woensdag van augustus is gereserveerd voor onze ALV.

• De Raadsheer kan geen potten breken in finale Rapidcompetitie

De Raadsheer heeft geen potten kunnen breken tijdens de finaleronde van de SGA-rapidcompetitie, die gisteravond werd gespeeld in onze eigen Poort. Alleen het eerst had zich weten te plaatsen voor de finale van de eerste klasse.  Zij traden aan met Simon, Ramon, Olaf en Mustapha. In de eerste wedstrijd werd na een vroege voorsprong met 3-1 verloren van Caissa 3. Hierna volgde een 2-2 gelijkspel tegen (stiekem toch wel een beetje een angstgegner) Chaturanga, waarmee de kansen op de winst wel verkeken waren. In de derde partij volgde nog een keurig gelijkspel tegen de uiteindelijke winnaar Oosten-Toren. Een vierde plaats was ons deel.

Gelijktijdig werden ook de finales gespeeld in de andere drie klasses, helaas dus zonder Raadsheer-deelname. Het was daarmee lekker druk in de Poort met 64 schakers (plus nog een handjevol supporters) De winnaars van de andere klasses werden Caissa 1 (hoofdklase), VAS 4 (2e klasse) en ZZ (3e klasse).

wo juli 18 @20:00 -
Zomercompetitie, 3e ronde
wo juli 25 @20:00 -
Zomercompetitie, 4e ronde
wo aug 01 @20:00 -
Zomercompetitie, 5e ronde
za aug 04 @13:00 -
Strandschaken tegen Chess Society Zandvoort
wo aug 08 @20:00 -
Zomercompetitie, 6e ronde
wo aug 15 @20:00 -
Zomercompetitie, 7e ronde
wo aug 22 @20:00 -
Zomercompetitie, 8e ronde (slot)
wo aug 29 @19:45 -
wo sept 05 @20:00 -
Eerste ronde interne competitie, 2018/2019
zo sept 09 @10:00 -
Raadsheer Open Rapidtoernooi

Het seizoen is afgelopen.

Klik HIER voor de complete jaaragenda

Gebouw 'De Poort'

Kattenburgerstraat 150