Schaakvereniging De Raadsheer
anno 1922

Zoals vorige week al gemeld is het begin van de interne competitie de eerste ronden een beetje een flipperkast: het gaat alle kanten op. En dan worden de eerste drie ronden ook nog Zwitsers ingedeeld. Volgende week dus voor het laatst. Alleen het aantal aanwezigen was hetzelfde: in de tweede ronde waren opnieuw 28 mensen aanwezig. Een hele mooie opkomst.

Hans R is de tweede koploper van dit seizoen; dat bereikte hij door van Menno te winnen. Ramon won ook, maar staat nu toch tweede ondanks dat hij 2x won. Harmen staat nu derde (tot zijn eigen verbazing won hij van Arnold). En dan vinden we.... Gerben! Vorig jaar kampioen van groep 3 en nu staat hij bovenaan in groep 2! Het was een fraaie overwinning op Rob S, maar het is nog een lange weg. Ook Anjo deed het goed met een overwinning op Rinus. Frits liet eindelijk zijn gezicht weer eens zien en staat gelijk derde in groep 2. Debutant Gido gaf ook een mooi visitekaartje af. Rob B staat nu bovenaan in groep 3. En hij was er niet eens!

Dit jaar geven we de stand anders weer dan jullie gewend zijn. We vermelden alleen degenen die minstens een keertje intern gespeeld hebben. Dat scheelt een hoop vertekening op de lijst. De andere leden staan natuurlijk wel in de "lijst achter de lijst", dus iedereen kan natuurlijk op eigen stand meespelen.

Dertien is zeker geen ongeluksgetal gebleken voor ons Rapidtoernooi. De 13e editie trok namelijk liefst 47 deelnemers, meer dan in alle voorgaande edities. Zo konden we ook voor het eerst in 6 groepen spelen.

In de meeste groepen was het een spannende strijd, hoewel er in andere groepen wel een duidelijke winnaar was. De eerste groep werd gewonnen door Thomas Slijper, die net zoveel punten scoorde als Martijn Bakker, maar door winst in de onderlinge partij de eerste plaats greep. In tegenstelling tot de voorgaande jaren was er dit jaar ook Raadsheer-succes. Peter de Leeuwe won groep 5, waar zelfs een geheel Raadsheer-podium was met Henny Heima en Peter Voets.

Alle groepswinnaars:

Groep 1: Thomas Slijper
Groep 2: Ben de Leur
Groep 3: Victor de Vries
Groep 4: Ti de Jong
Groep 5: Peter de Leeuwe
Groep 6: Meindert Hofman

Alle resulaten

Banner Schaakopening Essenties

De eerste ronde van het nieuwe interne seizoen was een drukke: 28 Raadsheren waren aanwezig in De Poort. Dit kan een mooi jaar worden.

De eerste 3 rondes worden Zwitsers ingedeeld en dat is met name in de eerste ronde een garantie voor grote krachtverschillen. Vaak zul je dan zien dat de sterkere spelers makkelijk winnen en verrassingen schaars zijn. Maar dat was dit keer niet helemaal het geval. Natuurlijk, in veel gevallen trok de sterkere speler wel aan het langste eind, maar in veel gevallen ging daar wel een lange en zware strijd aan vooraf. In vier gevallen wisten de (op papier) zwakkere spelers hun tegenstander op remise te houden. De beide Robben lukte dat tegen Olaf en Anjo, de kampioen uit groep 3, Gerben, zette zijn goede resultaten van vorig jaar voort met een remise tegen Rinus en Hans moest tegen Henny in remise berusten, maar niet nadat het eindspel werd uitgemolken in een zeeslang die tot na middernacht duurde. Nieuw lid Casper was de enige speler die in de vorm van van Louis een sterkere tegenstander wist te verslaan en werd daarmee beloond met de koppositie in groep 3.

Wie de koploper is na zo'n eerste ronde is een beetje een loterij. Het is maar net wie het geluk heeft om iemand te treffen die vorig jaar relatief hoog is geëindigd. Dat heeft in de afgelopen seizoenen een aantal verrassende koplopers opgeleverd, maar dat is dit jaar anders. De eerste koploper is namelijk... Ramon en dat zijn we de laatste jaren natuurlijk wel gewend. Harmen is tweede, voor Menno, die groep 2 aanvoert. Maar het seizoen is nog lang, dus er kan (en zal) nog veel veranderen.